Det er jeg stolt af: Comeback som installatør
Bo Reckeweg er 51 år og nyuddannet elinstallatør. Med en kåring som skolens bedste dimittend og et perfekt snit på 12 er han klar til at vende stærkt tilbage til elbranchen efter mere end 25 års adskillelse.
Hvordan var det at blive kåret som skolens bedste dimittend?
Jeg er selvfølgelig rigtig stolt af at blive kåret som skolens bedste dimittend, specielt i en alder af 51 år og et fravær fra faget på mere end 25 år. Men det er vigtigt for mig at understrege, at min succes ikke kan stå alene - det var ikke gjort uden et hold af fagets suverænt bedste undervisere, som med en fantastisk entusiasme har ført os igennem
studiet. Jeg er den type, der mener, at når man er i gang med en opgave, kan man lige så godt lave det rigtigt. Jeg vender og drejer tingene og bliver aldrig helt tilfreds. Det betyder, at jeg laver mere, end der forventes - så jeg vidste godt, at min opgave ville ligge i den gode ende.
Rapporten
- 18. juni 2012 afsluttede Bo Reckeweg uddannelsen til el-installatør fra Københavns Maskinmesterskole og Elinstallatørskole.
- Bo Reckeweg fik 12 i sit afsluttende projekt, rapporten ”Lavspændingsnettet – et net med nye udfordringer”. De rene 12-taller gav ham Tekniqs installatørpris 2012.
- Bo Reckewegs rapport rummer en række anbefalinger til, hvordan eldistributørerne kan holde trit med udviklingen inden for solceller.
- Rapporten ”Lavspændingsnettet – et net med nye udfordringer”, kan erhverves ved henvendelse til Bo Reckeweg på e-mail bo-reckeweg@mail.dk
Hvorfor var det lige solceller, der blev dit emne til afgangsopgaven?
Det er tilfældigt, at emnet blev solceller. Det er min interesse for elforsyning, der bragte mig til solcellerne. Jeg skulle jo finde et emne til mit afgangsspeciale, og her fik jeg kontakt med Nordenergi i Hjørring, som meget gerne ville have udarbejdet en rapport om solcellers indvirkning på lavspændingsnettet, og den bold tog jeg op. Jeg har fundet frem til, at der på lang sigt ikke er tvivl om, at man kan udnytte solenergien langt bedre. Det kræver dog, at nettene skal kunne klare det. Til det formål kræves der et Smart Grid, som er et intelligent net, der kan flytte effekten mere effektivt rundt. Et sådan net vil åbne mulighed for, at private anlæg vil kunne forsyne større effekt ind. Det er også meget vigtigt at forholde sig til de enorme omkostninger, der ligger i at tilrette nettet til mere vedvarende energi.
Hvorfor vendte du tilbage til elbranchen efter 25 års fravær?
Jeg blev udlært elektriker i 1983, hvor jeg fik sølvmedalje uddelt på Københavns Rådhus. Sølvemedalje er den højest opnåelige medalje til nyuddannede håndværkere og uddeles til den, der har udført det bedste svendestykke og den bedste prøve ved afgang fra sit fagområde. Dengang havde jeg tænkt mig, at jeg ville være installatør. Imidlertid formede det sig noget anderledes; min far startede sin egen engrosvirksomhed, Sugro København, inden for dagligvarer, og eftersom der var krise i byggebranchen, kunne jeg bedre se mine muligheder i min fars handelsvirksomhed. Jeg læste merkonom i markedsføring og blev en del af en hurtigt voksende handelsvirksomhed. Jeg overtog virksomheden i 1995 og havde mange gode år. Jeg var hele tiden bevidst om, at jeg på et tidspunkt ville afhænde virksomheden, og så var der ikke tvivl om, at resten af arbejdslivet skulle have noget med teknik at gøre. Lige før finanskrisen lykkedes det at få lavet en yderst fordelagtig aftale om salg af virksomheden, og på den måde kom jeg i den heldige situation, at jeg kunne realisere mine drømme. Så jeg trak bogstaveligt talt stikket ud og begyndte at læse til installatør, og jeg kan kun være stolt af at vende tilbage.