Drømme-entreprise med udsigt

Med en entreprise der omfatter al el, vvs, ventilation og IBI-styring har ENCO i snart et år arbejdet på en drømmeopgave i det kommende Helsingør Kulturværft. Dialogen med byggeledelsen har fra starten været god, og virksomheden har fået lov at præge valget af løsninger undervejs. Det har givet et super-resultatet, lyder det fra direktøren.

Den 10-10-2010 klokken 10.10 skal Helsingør Kulturværft stå klar til indvielse og fremover være et kulturelt kraftcenter, der binder den historiske by, havnen og naboen Kronborg sammen. Når opførelsen er en realitet kan borgerne glæde sig over, at både hovedbibliotek, koncertsal, værftsmuseum og en sal til kunstudstillinger er samlet på den 9000 kvadratmeter store værftsgrund.

For at alt skal være klar til det symbolske åbningstidspunkt, arbejder teknikere og montører fra Glostrup virksomheden Ernst Nielsen & CO (ENCO) i øjeblikket på højtryk med de sidste installationer. Virksomheden har haft den totale teknikentreprise på byggeriet, og i godt et år har cirka 40 ENCO-medarbejdere haft deres daglige gang på værftet med udsigt til både havet og Kronborg.

Grøn løsning
Direktør i ENCO Stig Weberg-Petersen betegner entreprisen som lidt af en drømmeopgave, ikke bare fordi det er en fornøjelse at arbejde med udsigt til Kronborg, men fordi kommunen har valgt at prioritere en særdeles grøn og energivenlig løsning.

Således er alt i kulturværftet styret via et CTS-anlæg, der er bygget sammen i en stor Lon-baseret IBI-styring med et Scada-system ovenpå. Det sikrer, at styringen af varme, vand, lys, ventilation, adgangskontrol, videoovervågning, tyveri-sikring og sprinkler-installationen kan samles ét sted - og visualiseres på en Honeywell-platform.

”Det er rart at arbejde på et projekt, hvor der bliver tænkt på det energimæssige samtidig med, at der har været fokus på at skabe en godt indeklima for de mange borgere og ansatte, der kommer til at færdes i værftet,” siger Stig Weberg-Petersen.

Har påvirket processen
Han fremhæver som noget helt særligt, at ENCO har fået lov at påvirke valget at løsninger og materialevalg undervejs i byggeprocessen.

”Normalt er der en meget stram økonomisk ramme, som bare skal overholdes, og det sætter nogle naturlige begrænsninger. Men på dette projekt, har der været økonomisk råderum til at gøre det på en fornuftig måde. Vi har flere gange under forløbet forslået nogle alternative produkter i stedet for dem, der oprindeligt var foreskrevet, fordi det har givet bedre mening i forhold til den samlede løsning. Det har byggeledelsen accepteret langt hen ad vejen,” fortæller Stig Weberg-Petersen.

Han nævner, at ENCO blandt andet har påvirket valget af belysning med produkter fra Light Markers, X-light, Solar, Thorn og nogle af de produkter, der er brugt til køling.

”Det er en god måde at arbejde på, for mange gange kan vi foreslå en alternativ løsning, som er bedre for de samme penge. Andre gange har vi sagt ”hvis I lige ofrer lidt mere, så får I en meget mere fleksibel løsning”. Det har byggeledelsen været lydhøre overfor, og det mener jeg virkelig er med til at give et godt samlet resultat,” fastslår Stig Weberg-Pedersen.

Fuld teknikentreprise sikrer god kommunikation
Han mener i høj grad, at det har gjort det nemmere at få et godt forhold til byggeledelsen, at ENCO har haft hele teknikentreprisen. Dermed har det været lettere at skabe et tillidsforhold og sparre om forskellige løsninger, vurderer han.

”Bygherren har kun skullet forholde sig til en part på de ugentlige koordineringsmøder – alt det underlæggende har vi selv stået for. Den model, mener jeg, er en kæmpefordel for bygherren og hans organisation. Det kan hurtigt blive for broget, hvis der sidder ti forskellige fag-interessenter med rundt om bordet” siger Stig Weberg-Petersen og tilføjer:

”Hele vejen gennem det her byggeri har der været en rigtig god beslutningskompetence, fordi vi har været så få parter, og ENCO har også haft et fint forhold til rådgiverne fra Søren Jensen A/S og arkitektfirmaet aart A/S.”

For mange kokke…
Ifølge Stig Weberg-Petersen er det ofte et problem, når der er for mange enkelte fagentrepriser tilknyttet en opgave, fordi hver part kun tænker på sit eget fag.

”Så er det, at der falder nogle ”ting ned mellem stolene” som først bliver identificeret meget sent i processen, hvor de er meget svære at samle op. Det kan være, at både vægge og lofter er lukkede, når fejlen bliver opdaget, og det giver nogle dyre regninger, fordi dem, der er impliceret nærmest, skal starte forfra.”

Derfor er det da heller ikke nogen hemmelighed, at Stig Weberg-Petersen godt kunne ønske sig flere opgaver, som den nuværende på Helsingør Kulturværft i fremtiden. Men det er svært i øjeblikket, pointerer han.

”Det er ikke nemt at få sådan nogle gode klumper i øjeblikket. Dels fordi der grundet finanskrisen ikke er så mange udbud i øjeblikket, men også fordi, der efterhånden er mange der kalder sig teknikentreprenører, som ikke rigtig er det, men køber sig til de kompetencer, de skal bruge undervejs.”

www.installatorhorisont/energi

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus