Dunkelt trappelys giver nye ordrer
Armaturer, der blænder ned på vågeblus, vinder frem hos boligselskaber og andelsboligforeninger, hvor løsningen sikrer beboer-tryghed og energibesparelser. Området står foran vækst, vurderer indkøbsforening for boligorganisationer.
Flere etageboliger vælger en belysningsløsning med vågeblus til fælles indendørs arealer på trapper og gangarealer, når der skal skiftes til nye, energibesparende løsninger. Danmarks største fælles indkøbsforening for boligorganisationer, Bolind, anskaffede de første armaturer sidste år og regner med, at flere kommer til fremover.
Vi startede for alvor med vågelys i 2013, og udviklingen er først lige startet. Fremover kommer der helt sikkert mere i Bolind, siger produktchef Kai Dennis Olsen.
Læs også: God start med vågeblus
<p>"Armaturet er nemt at sælge, for det er rimeligt billigt".</p>
Lasse Jensen, indehaver af LJ Electric
Hos en københavnsk andelsforening i Vanløse har LJ Electric installeret et Sunflux-armatur fra Prolys. Det sænker lysniveauet til fem procent af den fulde lysstyrke, når der ikke længere er aktivitet på trappe og gangareal. Resultatet er øget tryghed for beboerne, der altid kan se lidt lys gennem dørspionen. Selv om armaturerne kun har været i drift i fire uger, anbefaler Lasse Jensen, installatør og indehaver af LJ Electric, armaturerne til andre ejendomme, der står foran en udskiftning af deres trappelys.
Armaturet er nemt at sælge, for det kan meget og er rimeligt billigt. Jeg er ret sikker på, at andre også vil vælge armaturet, for det kræver ikke kip-relæ og fungerer trådløst, siger Lasse Jensen.
Fordobler salget hvert år
Hos producenten Prolys i Glostrup forventer salgs- og marketingsdirektør og partner Thomas Hornsyld, at markedet for vågelys vil fordoble hvert år. I andet halvår af 2014 sælger han op til 6.000 styk, og til næste år vil 15-20.000 ryge gennem forretningen især med hjælp fra el-installatører, der køber direkte fra Prolys eller gennem webshops som Greenline.
Armaturerne bliver typisk sat op hos lejeboligforeninger, hvor der er professionelle folk, som er aktive på energibesparelser. Initiativet kommer primært gennem mund-til-mund metoden fra varmemestre og viceværter, der kender til vores produkt fra andre ejendomme, siger Thomas Hornsyld.
Læs også: Danmark i front med LED
Beslutningsprocesserne er dog langvarige ved udskiftning af armaturer særligt i boligselskaber og Thomas Hornsyld forventer, at markedsudviklingen sker i takt med, at elinstallatørerne bliver bevidste om produktet. Det samme gælder de professionelle indkøbere i boligselskaberne, som har brug for inspiration fra installatører og forhandlere, når de skal investere i nye armaturer.
Vi savner informationer om mulighederne. Her ligger der en opgave for forhandlerne, der skal lade os høre de gode historier, siger Jesper Telcs, der er energi- og miljøchef i Boligkontoret Danmark.