Efter glødepæren

Den 1. september blev de sidste glødepærer lagt i graven, og det er blevet lidt sværere at vælge lyskilde, så elinstallatøren skal være parat til at vejlede om det rigtige valg til både sted og armatur.

Da vi sidste år sagde farvel til 60 Watt pæren, fik den følgeskab af fem halogenglødepærer, som i Go’ Energis test viste sig ikke at leve op til deklarationen på pakningen. Det skete ikke i denne gang, for Go’ Energi eksisterer ikke mere.

Det betyder ikke, at dårlige produkter får frit spil, for opgaven bliver overtaget af Energistyrelsen, som i løbet af efteråret vil teste halogenglødepærer og kompaktlysstofrør. På længere sigt bliver ikke mindst LED-lyskilder, hvor kvaliteten kan være svingende, et fokusområde. Energistyrelsen vil forebygge, at LED-pæren lider samme skæbne som A-pæren, hvor dårlig kvalitet satte udbredelsen tilbage. Der er ny desuden ny EU-lovgivning på vej, som skal sikre dette. Også andre lyskilder bliver sat under styrelsens lup.

”Belysning er et af de områder, hvor vi ved, at der er nogle problemer, og jeg kan næsten ikke forestille mig, at der ikke vil være nogen, der udgår – hvad enten det bliver én eller fem ud af ti,” siger akademiingeniør Bjarke Hansen, Energistyrelsen.

Information

Omkring årsskiftet flyttes forbrugervejledning fra www.go’energi.dk til www.ens.dk – den specifikke adresse er endnu ukendt. Den mere leverandørrettede information vil fortsat ligge under www.ens.dk/da-DK/ForbrugOgBesparelser/ApparaterOgProdukter/Sider/Elapparater.aspx

Tidshorisonten for testen kender han endnu ikke, men der vil senest ligge et resultat ved udgangen af året.

Forbrugerinformationen nedprioriteres
Forbrugerinformationen er et af de områder, som bliver skåret ned, men Bjarke Hansen påpeger, at Go’ Energi lige før nedlæggelsen udgav en forbrugerpjece, som stadig er gyldig, og go’energi.dk vil også fortsat blive opdateret, i hvert fald på belysningsområdet.

Sværere at vælge lyskilde
Glødepæren var dejligt nem at finde ud af, og vil helt sikkert blive savnet af mange. Men nu kan vi glæde os over, at udfasningen har skruet op for udviklingstempoet på lyskilder, som bruger langt mindre energi. Dansk Energi forventer, at hver enkelt forbruger i gennemsnit vil bruge 10-15 procent mindre el og spare cirka 370 kroner årligt - vel at mærke inklusive udgiften til de nye lavenergipærer. Til gengæld er det noget mere indviklet, når man på en og samme gang skal forholde sig til RA-værdi, grader Kelvin, lumen og armaturer. Og så er det en mindre investering at udskifte lyskilder – i hvert fald hvis man gerne vil have LED-pærer. Og har man lysdæmpere bliver valget ikke nemmere.

Fra Watt til lumen

  • Fremover skal vi vænne os til at tænke i lumen (lysmængde) i stedet for Watt. En 60W glødepære svarer til 700-750 lumen. En 100 W pære svarer til 1300-1400 lumen, en 75 W pære til 920-970 lumen, en 40 W pære til 410-430 lumen og en 25W pære til 220-230 lumen.
  • Farvegengivelse: LED-pæren skal ligge på 80-95 Ra og sparepæren fra 80-90 Ra.
  • Skal farvetemperaturen nogenlunde svare til glødepærens, skal den ligge på 2700-3000 grader Kelvin.

”Det bliver mere besværligt at finde ud af, hvilken lyskilde der egner sig hvor,” siger Astrid Espenhain fra Dansk Center for Lys og anbefaler, at helt almindelige forbrugere går ind i en elinstallatørbutik. ”De kan i modsætning til supermarkeder og byggemarkeder kan give noget vejledning om, hvad man skal vælge, og det er rigtig meget, man skal vide.”

Elinstallatører og elektrikere skal altså vide besked. Astrid Espenhain henviser til Energistyrelsens lyskildeberegner, belysningsberegner.ens.dk. Som det fremgår af den indledende tekst, er den ikke helt ny, men selve beregneren holder fortsat.

Halogen også efter 2016
Selvom EU kun har givet grønt lys for halogenglødepæren frem til 2016, regner Astrid Espenhain med, at nogle kommer til at overleve.

”Det er realistisk, at der fortsat er halogenglødepærer på markedet til den tid. Nogle af dem har en lille indbygget transformator, som betyder, at de bruger mindre el”. Hun tror dog, at de fleste kræfter vil blive brugt på udvikling af LED-pæren.

Det store problem i denne sammenhæng er ifølge Astrid Espenhain lysdæmpning, men allerede i dag er der producenter, som tilbyder specifikke anvisninger på pærer og lysdæmpere, som passer sammen.

Læs også: 6 hurtige til Osrams direktør

Læs også: TEMA BELYSNING

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

18.04.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Har du ofte korte deadlines til dine installationsprojekter?

18.04.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opnå lys i ekstra lange længder?

18.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Sikker opladning til alle behov

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

17.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Ny i sortimentet! Alcadon præsenterer stolt…

17.04.2024Lan-com A/S

Sponseret

Lan-Com A/S introducer verdens mindste nyhed

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø