Debattører: Sådan får vi flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne

Bedre vejledning, økonomiske investeringer og mere prestige. Sådan lyder nogle af de bud, som en række debattører har opstillet for at få flere unge erhvervsuddannede.

Det koster at have attraktive og gode erhvervsuddannelser. Derfor mener Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark, at uddannelse er et dårligt sted at spare, når der i forvejen skæres i budgetterne tll udstyr og undervisning. Arkivfoto..

For mange unge fravælger i dag erhvervsuddannelserne (EUD) - men hvordan får man dem til at vælge dem til?

Det har flere debattører forsøgt at svare på – og meningerne er mange, skriver altinget.dk, der har forsøgt at danne et foreløbigt overblik over de mange konkrete forslag, der er kommet på banen.

Det praksisfaglige fylder for lidt i folkeskolen
Et af forslagene kommer fra undervisningsminister Merete Riisager (LA), der mener, at det praksisfaglige fylder for lidt i folkeskolen:

”De unges uddannelsesvalg bliver ikke nødvendigvis lettere af den måde, folkeskolen er skruet sammen på”, siger hun til altinget.dk og foreslår i stedet flere tiltag:

”Flere tiltag – blandt andet åben skole, samarbejde med virksomheder og erhvervsskoler og praksisfaglig uddannelsesparathedsvurdering – er allerede sat i søen”.

Læs også: Tekniq: Flere unge børe vælge VVS-energiuddannelsen

Idéen om flere praktiske tiltag er noget, Jannik Bay og Ejner K. Holst, henholdsvis uddannelseschef i Dansk Arbejdsgiverforening og næstformand i LO, er enige i.

I et fælles indlæg skriver de således, at der er behov for ”en mere anvendelses- og praksisorienteret undervisning”. Samtidig foreslår de, at man i stedet flytter 10. klasserne fysisk væk fra folkeskolemiljøet, da 10. klasse ”mest fungerer som en forlængelse af folkeskolen”.

Løsningen skal findes i grundskolernes vejledning
Står det til Helene Glundholt, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, ligger problemet ikke i flere tiltag i folkeskolen eller en fysisk flytning af landets 10. klasser.

I stedet ligger det virkelige problem i grundskolernes vejledning af de unge, hvorfor Helene Glundholt opfordrer til, at man udfordrer eleverne ”i forhold til den slagne vej på gymnasiet” og skoser besparelsen på individuel vejledning, som kom i forbindelse med EUD-reformen:

”Med færre penge i vejledningen og mindre individuel hjælp har vi allerede erklæret krig mellem den gymnasiale og den faglærte vej” siger hun til altinget.dk.

Det er imidlertid ikke kun vejledningen, der er skyld i, at flere unge fravælger erhvervsuddannelserne. Problemet skyldes i lige så høj grad prioriteringer fra politikerne, arbejdsgiverne og fagforeningerne, lyder det fra UU-vejleder (Ungdommens Uddannelsesvejledning) Mathias M. Aldringer:

”Politikerne må og skal prioritere, at alle unge i Danmark kan få individuel vejledning af deres UU-vejleder”.

Læs også: Unge rollemodeller vil bekæmpe fordomme om faguddannelser

Og det er en opfattelse, som Jakob Bonde Nielsen, formand for Danske Skoleelever, bakker op om:

”UU-vejledningen skal opgraderes og forbedres. Alle elever skal derfor have mulighed for at tale med sin UU-vejleder, så vi kan blive vejledt og udfordret på vores uddannelsesvalg”.

Flere investeringer i erhvervsuddannelserne
De unge vælger imidlertid ikke kun uddannelse – de vælger også institution. Det mener undervisningsministeren, der peger på, at erhvervsskolerne skal få øjnene op for, hvad et spændende unge-miljø betyder.

Men for at dette kan lade sig gøre, kræver det også økonomiske investeringer på området, mener Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark:

”Vi kommer ikke uden om det. Det koster noget at have attraktive og gode erhvervsuddannelser. Skal vi have flere unge ind på erhvervsuddannelserne, holder det ikke at skære i midlerne til dem”.

- EL

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

19.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO i klimaopråb: CO2-udledningen skal ned i byggerierne

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

17.04.2024Installator.dk

Til den hurtigste håndværker på gaden…

16.04.2024Installator.dk

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

16.04.2024Installator.dk

Ny kampagne: Faglærte har grund til at være stolte

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø