Elbesparelser uden tilbagebetalingstid
Wattguard er en ny teknologi, som uden problemer kan bruges til at sænke spændingen i produktionsvirksomheder, fordi forsyningen til maskiner og belysning adskilles. Besparelsen er 35-40 procent af elforbruget til belysning.
Hvor svært kan det være at være sælger, når kundens eneste investering er lidt tid, som efterfølgende belønnes med massive energibesparelser. Ifølge Finn Christensen, adm. direktør i Danish Wattguard kræver det, at man kan overbevise kunden om, at industrimaskiner og lignende ikke berøres.
Han har læst en udmelding fra FABA, som siger, at garantien på lyskilder bortfalder, hvis man regulerer spændingen. Han forstår godt producenternes modstand mod spændingsregulering af lysstofrør med elektronisk forkobling, men i øvrigt stiller han sig uforstående over FABA's udspil.
"Det er irriterende, fordi alt skæres over en kam, og fordi det skaber en unødig bekymring hos kunderne, men indtil videre har jeg kun hørt en enkelt kunde omtale det," lyder hans kommentar.
Wattguard har kun været på markedet i et år og er fortsat i en opstartsfase. I Danmark er der indtil videre udført 30 installationer i samarbejde med en række elinstallatører, mens man i Sverige er nået op på 55. Forretningsmodellen går ud på, at kunden leaser udstyret, men da besparelsen opnås næsten øjeblikkeligt, indebærer det ingen investering at opnå en besparelse på 25 procent af elregningen til belysning. Heri indgår et tilskud fra TREFOR eller andre energiselskaber.
Oven i besparelsen på elregningen kommer en besparelse på udskiftning af lyskilder, fordi den lavere spænding giver dem en markant længere levetid.
Ude hos kunden
Det første skridt er målinger i bygningerne, hvor man noterer deres elforbrug og afdækker forudsætninger for en succesfuld installation. Herefter følger et tilbud og endelig installeres udstyret med brug af de eksisterende installationer. Det tager ifølge Finn Christensen en dags tid. Senere følger en evaluering og dokumentation, og endelig underskriver kunden en lejekontrakt, som løber fra to til fem år. Man kan dog også købe anlægget. Kundens besparelse er cirka 40 procent fra første dag.
Kun til gasholdige lyskilder
Wattguard er en patenteret teknologi, som udelukkende arbejder med en lavere spænding på belysning, mens maskiner og andre elapparater modtager samme spænding som altid. Det er heller ikke al belysning, som er egnet sammen med denne metode. Teknologien retter sig mod gasholdige lyskilder det vil især sige lysstofrør og metalhalogenlamper.
Det unikke i systemet i forhold til andre metoder og årsag til at det kun kan anvendes på gasholdige lyskilder er, at elektronerne i gasarten (ved såkaldt modulering) udvikler en større lysmængde i forhold til en given effekt, siger han og tilføjer, at løsningen kombineres med traditionel spændingsregulering, men med Wattguard sænker man spændingen til 190-195 Volt, uden at kunden oplever en lavere lysmængde.
Hidtil har Wattguard markedsført sig over for produktion, lager kontor og butik, men blandt de oplagte kunder er ifølge Finn Christensen også idrætshaller og svømmehaller.
Det marked har vi endnu ikke taget fat på, men vi har en god dialog med flere kommuner og med Ministeriet for Klima, Energi og Bygninger, så det kommer, siger Finn Christensen uden at tøve.