Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

BEDSTpension har undersøgt den pensionsordning, som elektrikere, blikkenslagere og vvs’ere har via deres overenskomst i PensionDanmark og Industriens Pension. Undersøgelsen konkluderer, at forsikringen både er dyr og utilstrækkelig - særligt ved tab af erhvervsevne og tiden frem mod førtidspension.

Foto: Arkiv

Hvis uheldet er ude, og du mister evnen til at arbejde, er du sikret gennem en forsikring ved tab af erhvervsevne, som er en del af de fleste pensionsordninger i dag. Troede du. For hvis du er elektriker, blikkenslager eller vvs’er, risikerer du at må gå fra hus og hjem, hvis du mister evnen til at arbejde, lyder det i ny analyse, som BEDSTpension har lavet for TEKNIQ Arbejdsgiverne.  
Det bør være et ‘wake up call’ til at få støvet pensionssystemet af, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.  


“Medarbejderne i vores medlemsvirksomheder er eftertragtede faglærte med højt specialiserede kompetencer og høje lønninger, men de får ikke tilstrækkelig gavn af deres indbetalinger for forsikringsdækningerne i pensionsordningerne er ikke fulgt med udviklingen. Samtidig passer stive rammer og ufleksible valgmuligheder ikke med et arbejdsmarked, som er præget af personlige behov og forventninger. Forsikringerne i arbejdsmarkedspensionerne har med andre ord brug for et grundigt serviceeftersyn”, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.   


BEDSTpension har stået for at udarbejde den nye analyse. Fokus er på de mange tusinde elektrikere, vvs’ere og blikkenslagere, der er beskæftiget i det tekniske erhvervsliv. Og her viser analysen, at det står særligt slemt til ved tab af erhvervsevne og især tiden frem mod førtidspensionering, hvor den enkelte medarbejder risikerer at mangle over 100.000 kroner årligt efter skat sammenlignet med en almindelig firmapensionsordning.  


“Vi har set på, hvordan ansatte på TEKNIQ Arbejdsgivernes område er dækket, hvis de mister evnen til at arbejde – den såkaldte tab af erhvervsevne-forsikring, som er en del af deres overenskomstbestemte arbejdsmarkedspension. Og konklusionerne er ikke rar læsning. Den standarddækning, som de ansatte har i deres pensionsordning, er alt for lav, tilkendelseskriterierne er meget strikse, og de individuelle valgmuligheder er stærkt begrænsede. Til gengæld er prisen for forsikringen høj sammenlignet med, hvad man må kunne forvente at få hos for eksempel kommercielle pensionsudbydere. Alt i alt betaler de ganske enkelt for meget for alt for lidt, hvilket samtidig betyder, at der bliver mindre til opsparing til pension”, siger Gert A. Nielsen, partner i BEDSTpension. 


Analysen peger på flere årsager til, at den nuværende forsikringsordning er utilstrækkelig: 


• Elektrikere, blikkenslagere og vvs’ere har en betydeligt højere løn end de fleste andre faggrupper, de er sammen med i deres arbejdsmarkedspension. Det betyder, at de standarddækninger, som er fastsat ud fra en gennemsnitsbetragtning, er for lave. Især er dækningen i forløbet fra sygemelding til endelig tilkendelse af en offentlig ydelse for lav. 


• Valgmulighederne i arbejdsmarkedspensionerne – for eksempel muligheden for at tilpasse forsikringsdækningen til individuelle behov – er begrænsede. Samtidig vælger de færreste at bruge valgmulighederne, hvilket kan skyldes manglende kendskab til disse, eller fordi de mangler personlig rådgivning. 


• Kriterierne for at få tilkendt tab af erhvervsevne-forsikring i de nuværende ordninger er enten bundet op på tilkendelse af offentlig førtidspension eller pensionskassens vurdering af varigt tab af erhvervsevne indenfor alle fag, uden mulighed for omskoling.  Samtidig er området kompliceret af offentlige ydelser og modregningsregler, som det er vanskeligt at tage tilstrækkeligt højde for med et standardprodukt baseret på en gennemsnitsbetragtning på tværs af ret forskellige faggrupper. 


• Elektrikere, blikkenslagere og vvs’ere indgår i pensionsordninger med faggrupper, der har større risiko for tab af erhvervsevne end dem selv. Da prisen for forsikringen er fastsat kollektivt, kommer de alt andet lige derfor til at betale en højere pris, end de burde ud fra deres egen gruppes risiko.  


-mauh

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus