Elektrikere og vvs'ere får nyt klimahus
Fremtidens elektrikere og vvsere har nu direkte adgang til at afprøve og teste de teknologier, der skal gøre danske boliger og byggerier energirigtige. Tekniq ser et stort potentiale i den innovative legeplads.
Et nyåbnet klimahus i Herning skal fungere som en slags teknologisk læreplads, der skal sikre, at fremtidens elektrikere og vvs’ere bliver energieksperter.
Klimahuset på Herningsholm Erhvervsskole er et udviklingsmiljø på 75 kvadratmeter, hvor elever fra erhvervsskolen kan afprøve alle de energirigtige løsninger, der er tilgængelige på markedet. Klimahuset er det første af sin slags, og Tekniq roser initiativet, som kan sikre, at fremtidige installatører har de kompetencer, som markedet efterspørger.
Huset skal motivere
Klimahuset er det første af sin slags, og uddannelsesleder på Herningsholm Erhvervsskole, Peter Skovmos Nielsen, mener, at det kan give eleverne et fantastisk indblik i virkeligheden.
”Med Klimahuset vil vi motivere eleverne og pirre dem til at ville lære mere om fremtidens energirigtige huse. Vi giver simpelthen eleverne en unik mulighed for at få de nye teknologier ind under huden. De får et fantastisk indblik i virkeligheden, og i Klimahuset lærer de af den ægte vare, og det er nøglen til den bedste indlæring,” siger Peter Skovmos Nielsen.
Visualisering er essentielt
Schneider Electric har bidraget til at udvikle og sammensætte den tekniske del af huset, der betyder, at de studerende i dag kan følge energiforbruget og se, hvor meget varme solpaneler producerer, samt hvor energien fosser unødigt ud i den blå luft.
”Visualisering af energiforbruget er essentielt, hvis vi skal kunne forholde os til det og agere på det. Det er ligesom et speedometer i en bil. Hvis vi ikke ved, hvor hurtigt vi kører, ved vi heller ikke, om det er for hurtigt, og præcis hvor meget vi bør slække på speederen for at opnå de nødvendige besparelser,” siger Thomas Andersen, salgsdirektør og Vice President for Power Business i Schneider Electric.
Tekniq: Stort potentiale
Underdirektør i Tekniq Tina Voldby roser initiativet og understreger, at erhvervsskolerne fremover skal satse massivt på at udbyde kurser med fokus på den nyeste teknologi inden for energieffektivisering, for det har installationsbranchen brug for.
”Installationsbranchen oplever en positiv vækst inden for energieffektivisering i bygninger og anlæg, vedvarende energiløsninger samt styring. Så en af de helt store konkurrenceparametre for at få del i det voksende marked er, at kompetencerne hos ledelsen og medarbejderne er i top, og det er initiativer som Klimahuset med til at sikre,” siger Voldby og fortsætter:
”Huset rummer mange muligheder, og jeg håber, at det vil blive flittigt brugt. Nu er rammerne i hvert fald til stede, så vores medarbejdere kompetencemæssigt kan blive klædt på til nye opgaver.
Det er helt sikkert, at initiativer som Klimahuset vil bidrage til at løfte og videreudvikle kompetencerne i virksomhederne – særligt i den tekniske installationsbranche.”