Elektrikere ser mere positivt på grøn omstilling
Landets elektrikere og installatører udviser stigende interesse for at sænke klima- og miljøaftrykket af deres arbejde. Sådan lyder det fra Schneider Electric, der i 2022 har afholdt en række webinarer og events for at blive klogere på, hvordan elektrikere forholder sig til den grønne omstilling.
Ifølge en rapport fra 2022 af TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund kræver op mod 80 procent af den grønne omstilling, at el-branchen sættes i spil. Derfor er det også vigtigt, at el-installationsbranchen tager ansvaret på sig.
”Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvad landets elektrikere og installatører putter i væggen. De har et bidende vigtigt ansvar, når det kommer til at vælge afbrydermateriel og andre elinstallationer med dokumenteret lavere CO2-aftryk for eksempel, og det er de langt hen ad vejen også selv klar over. Vi oplever en opløftende udvikling i antallet af elektrikere, der tager deres miljøansvar alvorligt”, siger Mark Bitsch, der er produktchef for Schneider Electrics Lauritz Knudsen-løsninger.
Feedback fra fagfolk
I løbet af 2022 har Schneider Electric afholdt flere webinarer og events. Virksomheden har oplevet en markant stigning i interessen for mere miljørigtige løsninger blandt de mange elektrikerne, som de har haft i tale.
Men en ting er at forsyne bygninger med ansvarligt materiel, noget andet og langt mere tidskrævende er miljødokumentationsarbejdet for landets installatører og elektrikere. Her er det vigtigt at gøre det så nemt som muligt for elektrikerne at efterleve de øgede krav.
”Det er tydeligt, at installationsbranchen står overfor en stigning i krav fra kunder og Christiansborg til at bidrage positivt til klimaregnskabet – og frem mod 2030 vil antallet af grønne krav til branchen kun blive flere”, siger Mark Bitsch.
Læs også: Mangel på arbejdskraft truer den grønne omstilling
Det stigende fokus på rapporteringsarbejdet indebærer dog ofte, at installatører og elektrikere skal bruge omfattende tidsmæssige ressourcer på at indsamle, håndtere og rapportere miljødata manuelt. Tid, som kan være svær at finde i en – i forvejen – tætpakket arbejdskalender.
En hjælpende hånd til elektrikerne
Schneider Electric har valgt at knytte en omfattende og digital miljøprofil til de fleste af deres produkter, herunder det kendte afbrydermateriel fra LK FUGA®, der bliver produceret på virksomhedens lokale og energioptimerede fabrik i Ringsted. Det er for at gøre rapporteringsarbejdet mindre manuelt.
”Vi har sørget for, at al miljødokumentation om vores LK FUGA-produkter er tilgængeligt for elektrikere og installatører, så det let kan videreformidles til kunder og samarbejdspartnere. For eksempel kan produkternes miljøprofil og livscyklusanalyse hentes enten via vores hjemmeside eller MyScneider-app”, siger Mark Bitsch, der også understreger, at miljødokumentationen ikke skal ses som løsningen på alle elektrikerens udfordringer med rapportering, men derimod som en hjælpende hånd:
”Miljørapporter til kabelsøm og afbryderpaneler kan ved første øjekast virke som en dråbe i havet. Men det er min erfaring, at elektrikere, der anvender vores rapporteringsmuligheder i deres daglige arbejde, får en langt mere standardiseret og effektiv arbejdsgang i forhold til miljødokumentation. Samtidig lyder tilbagemeldingerne, at de fungerer som et godt rygstød for at arbejde mere målrettet med at minimere miljø- og klimabelastningen. Og alt tæller i dette regnskab”, siger Mark Bitsch.
- PiB