22.08.2019  |  EL  |  Branchen

Elinstallationsvirksomhed uddanner sin egen arbejdskraft

En særlig mentorordning for alle lærlinge og et godt arbejdsmiljø sikrer Frandsen El den fornødne arbejdskraft.

Fredrik Skovgaard kunne i foråret kalde sig færdiguddannet elektriker. Udover titlen, var han sikret job hos Frandsen El i Glostrup.

Læs også: Dansk El-Forbund opdaterer sin uddannelsesvejledning til elektrikere

”Helt nyt var jobbet jo ikke, for jeg har været i lære hos Frandsen El. Jeg har altid været glad for at være i virksomheden. Her er gode kollegaer og et godt arbejdsmiljø, så derfor vil jeg gerne fortsætte,” lyder det fra den nyuddannede og nu fastansatte elektriker.

Elinstallationsvirksomheden har nemlig taget nye metoder i brug, for at sikre sig arbejdskraft i en tid med mangel på samme.

Samfundsansvar løser rekrutteringsproblem
Alene sidste forår blev der slået 681 elektrikerstillinger op uden at blive besat, viser en undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Derudover viste undersøgelsen også, at uddannede elektrikere er i top tre på listen over de fag, hvor danske virksomheder har sværest ved at rekruttere medarbejdere.

Så hvordan sikrer virksomhederne sig den rette mængde kvalificeret arbejdskraft? I Frandsen El tager de rigeligt med lærlinge, og de gør hvad de kan, for at de unge bliver i virksomheden efter endt uddannelse.

Ifølge Henrik Ramlov Hansen, der er partner og regnskabschef i Frandsen El, er 60 ud af virksomhedens 210 medarbejdere enten lærlinge eller praktikanter:

”Vi har altid haft mange lærlinge og praktikanter, for vi vil gerne være med til at uddanne den næste generation af håndværkere. Det, synes vi, er vores pligt som en stor veldreven forretning. Samtidig med at vi viser samfundssind, løser vi også et rekrutteringsproblem. Stort set alle vores lærlinge vælger nemlig at blive i virksomheden, efter at de har fået deres svendebrev”.

Frandsen El uddannede sidste år 13 elektrikere, hvor alle 13 valgte at blive i virksomheden, tilføjer han.

Plads til alle
Og det er ikke tilfældigt, at de unge mennesker vælger at blive hos Frandsen El. Virksomheden sætter nemlig en ære i at være en arbejdsplads med højt til loftet, og hvor der er plads til alle.

”Vi er en blandet medarbejderskare med medarbejdere i alle farver og aldre. Vi har flere gange haft flygtninge i praktik, og for få måneder siden ansatte vi en lærling, der er døvstum. Det kan godt give os nogle udfordringer i det daglige, men samlet set gør det os til en bedre arbejdsplads”, siger Henrik Ramlov Hansen.

Eksempelvis foregår kommunikationen med den døvstumme lærling blandt andet via sms, og det kræver, at alle gør sig ekstra umage, når de giver opgaveinstrukser – noget som alle kan lære af, fortæller han.

Nyt lærlingeprogram skal udvikle de unge
For at tage hånd om virksomhedens nyeste medarbejdere, har Frandsen El i årevist haft en særlig mentorordning for alle virksomhedens lærlinge. Den indebærer blandt andet, at virksomheden en gang hver 14. dag har en telefonisk samtale med de unge i de første tre måneder af deres ansættelse.  

”Vi sikrer os, at de for eksempel forstår deres lønsedler, og at de har tilmeldt sig julefrokosten, hvis de ønsker at deltage. Alt sammen noget, som gør, at vores lærlinge kommer godt i gang”, siger Henrik Ramlov Hansen.

Derudover vil Frandsen El i det kommende efterår udvider deres mentorordning med et helt nyt lærlingeprogram:

Læs også: Elektrikere støtter hinanden

”Vi vil gerne udvikle vores egen talentmasse, og vi vil gerne klæde de unge mennesker så godt på til fremtidens arbejdsmarked som muligt. Derfor kommer vi i fremtiden til at udbyde kurser til vores lærlinge. Kurserne har primært fokus på personlig udvikling. Hvordan undgår man for eksempel at blive stresset, når opgaverne vælter ind? Og hvordan bevarer man arbejdsglæden år efter år?”, forklarer regnskabschefen.

- SDN

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere