Elektrikere støtter hinanden
Elektrikere placerer sig selv i top, når det gælder kollegial anerkendelse, hjælp og samarbejde, viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Fordommene om den hårde tone blandt installatører bliver lagt ned i undersøgelsen ’Fakta om Arbejdsmiljø og Helbred’ fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Læs også: Ny digital platform skal lette elektrikerens og VVS’erens arbejdsdag
Elektrikere har gode muligheder for at få en anerkendende bemærkning fra arbejdsmakkeren, når de har udført en opgave, viser undersøgelsen. Ud af 74 faggrupper med mere end 37.000 svarpersoner er elektrikere i toppen, når det gælder samarbejde om løsninger på forskellige problemstillinger.
Til spørgsmålet ”Hvor ofte samarbejder du og dine kolleger, når der opstår problemer, som kræver løsninger?” svarer elektrikerne sig ind på en anden plads – kun overgået af it-teknikere.
Resultaterne fra undersøgelsen vækker tilfredshed hos brancheorganisationen Tekniq:
”Vi ved, at gode sociale relationer på arbejdspladsen er afgørende for medarbejdernes arbejde og trivsel. Tallene er også glædelige i en tid, hvor vi ved, at vi kommer til at mangle arbejdskraft. Det er skønt at kunne vise, at elbranchen er et godt sted at arbejde”, siger Tina Voldby, underdirektør hos Tekniq, og tilføjer:
”Jeg tolker også undersøgelsen som, at vores medlemsvirksomheder er dygtige til at skabe nogle gode rammer og en god kultur på arbejdspladsen”.
Elektrikergruppen placeres som nummer seks i forhold til de mest hjælpsomme faggrupper og som nummer fire i forhold til anerkendelse, hjælp og samarbejde.
Fokus på det psykiske arbejdsmiljø
Elektrikernes tilgang til kollegial anerkendelse overrasker ikke lektor og ph.d. Klaus T. Nielsen fra Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet (RUC).
”Vi er i en periode, hvor det psykiske arbejdsmiljø generelt fylder mere på arbejdspladserne. Vi snakker mere og mere om trivsel i hele samfundet. I bygge- og installationsbranchen har det psykiske arbejdsmiljø tidligere ikke fyldt så meget – måske også fordi fysisk nedslidning og ulykker er så vigtigt og derfor har skygget for vores opmærksomhed på det psykiske arbejdsmiljø”, forklarer Klaus T. Nielsen og uddyber:
”Når det drejer sig om elektrikere, er der tale om en faggruppe af veluddannede håndværkere med stor respekt omkring deres fag – så hvorfor skulle de ikke også vise den respekt over for hinanden”.
Læs også: Dansk El-Forbund: Der findes stadig arbejdsløse elektrikere
Deltagerne i undersøgelsen havde fem svarmuligheder på spørgsmålene rangeret fra aldrig til altid. Elektrikerne havde en gennemsnitsscore på 4,2 til 4,4 og svarede i gennemsnit således enten ’Ofte’ eller ’Altid’.
- SDN