Energispareordningen skal gøres gennemskuelig
Der er brug for klarere regler for og en mere overskuelig organisering af Energispareordningen, hvis vi vil komme snyderi til livs og genoprette ordningens troværdighed, mener man i Tekniq.
Der er stadig store problemer med Energispareordningen, der bruges som økonomisk tag selv-bord af firmaer med en tvivlsom tilgang til ordningens formål: At sikre størst mulige energibesparelser. Det blev dokumenteret i TV2 Nyhederne i sidste uge.
”Det understreger desværre, hvad vi tidligere har sagt. Hvis ordningens troværdighed skal genskabes, er der brug for at organisere Energispareordningen anderledes og mere gennemsigtigt, så man kan få klarhed over, hvad midlerne bruges til, og så alle får lige adgang til at bringe dem i spil”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos brancheorganisationen Tekniq. Han uddyber:
”Som det er lige nu, kan hvert af de cirka 450 energiselskaber, ordningen omfatter, selv vælge, hvordan de vil bruge den. Det betyder også, at det nærmest er umuligt for forbrugerne at finde ud af, hvilke støttemuligheder de har. Og for de øvrige aktører – herunder installatørerne – er det vanskeligt at tilrettelægge indsatsen effektivt”.
Ineffektiv struktur
Den nuværende struktur er ifølge Tekniq ineffektiv og leverer langt fra de energibesparelser, den burde.
”En bedre organisering af indsatsen kan skabe væsentlig flere energibesparelser for de samme penge. En revision af ordningen er påkrævet nu, og politikerne bør have for øje, at energibesparelser skal udføres af dem, der gør det mest effektivt og med færreste mulige administrationsomkostninger”, siger Simon O. Rasmussen og fortsætter:
”Hos Tekniq mener vi, at konkurrencen i ordningen skal styrkes væsentligt. Indsatsen skal stå åben for alle aktører – og tilskuddene skal uden undtagelse gå til at støtte de billigste og mest effektive løsninger. Det sker ikke i dag, og det underminerer energispareindsatsen”.
Sidste år blev der udbetalt 1,6 mia. kroner i støtte via ordningen.
- JKK