Energistyrelsens nye kurser skal sikre bedre varmepumpe-kompetencer
Energistyrelsen iværksætter nu et særligt uddannelsesforløb. Målet er at sikre bedre installationer og mindske antallet af fejl, når varmepumper installeres i danskernes hjem.
Ifølge en rapport fra 2017 har 85 procent af de undersøgte installationer for væskevand-varmepumpeanlæg ikke en tilstrækkelig energieffektivitet (SFP). Derfor er der brug for at styrke installatørbranchens kompetencer, så energieffektiviseringspotentialet i højere grad bliver indfriet, og kunderne oplever større tilfredshed med deres varmepumpe.
Virksomheder kan vælge mellem tre forskellige kurser:
- Intensiv læring i form af et 3-dages kursus til dem, der sælger, projekterer eller installerer varmepumper. Det er for ingeniører, installatører, maskinmestre eller håndværkere, der arbejder i en installatørvirksomhed eller hos en producent, grossist, rådgiver e.l. Prisen er 1.200 kr. inkl. kursus, prøve og uddannelsesbevis.
- Supplerende 1-dags kursus for erfarne installatører og rådgivere, der i forvejen har kurser fra VPO-ordningen eller tilsvarende efteruddannelsesniveau. Prisen er 500 kr. inkl. kursus, prøve og uddannelsesbevis.
- 1-dags kursus for varmepumpemontører og -teknikere/vvs'ere, der er udførende på varmepumpeinstallationer. Prisen på kurset er 500 kr. Der er ingen prøve ved dette kursus.
Kilde: Videnscenter for Energibesparelser i Bygninger
Læs også: Minister: Varmepumper er vejen frem
Derfor iværksætter Energistyrelsen nu et særligt uddannelsesforløb, der skal opgradere kompetencerne blandt installatør- og montørvirksomheder, producenter og grossister m.fl. Målet er at sikre bedre installationer og mindske antallet af fejl, når varmepumperne installeres i danskernes hjem.
Uddannelsesforløbet vil bestå af tre valgfrie kurser, som alle udbydes af Videnscenter for Energibesparelser i Bygninger.
Hurtig VE-godkendelse
Målet for virksomheder, der sender medarbejdere på de nye kurser, vil være at få styrket deres kompetencer - og samtidig sikre, at virksomheden hurtigt kan blive VE-godkendt. At have en VE-uddannet medarbejder er en forudsætning for, at virksomheden kan opnå VE-godkendelse. Deltagerne på to af kurserne kan afslutningsvis tage en prøve, der giver grundlag for at opnå VE-godkendelse.
Kursusdeltagerne kan altså med bestået prøve og VE-uddannelsesbeviset i hånden varetage rollen som VE-uddannet medarbejder på varmepumpeområdet, forudsat at de i forvejen er uddannet som installatør. Prøven varetages af KEA (Københavns Erhvervsakademi), mens kurserne gennemføres af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger og foregår hos Teknologisk Institut i Taastrup, Aarhus og Odense.
Læs også: Stort potentiale i varmepumper
VE-godkendelsen er en frivillig ordning for virksomheder, som monterer og installerer små vedvarende energianlæg, herunder varmepumper. Det er Energistyrelsen, som er ansvarlig for ordningen.
Listen over virksomheder, der har opnået en VE-godkendelse, kan blandt andet findes på SparEnergi.dk.
- JMA
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Uddannelse 2018