Er alkoholisme et handikap?
En medarbejder bortvises efter flere negative hændelser, som skyldes alkoholmisbrug. Er bortvisningen et udtryk for forskelsbehandling, fordi alkoholisme er et handikap? Få svaret her.
Juridiske svar
Arbejdsgivernes (Tidl. DS Håndværk & Industri) juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.
Beskrivelsen af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.
En virksomhed har en medarbejder med diagnosen alkoholiker. Han gennemførte i 2010 et forløb på et ?behandlingshjem for alkoholikere. Efter en episode i 2011, hvor medarbejderen var mødt for ?sent på arbejde på grund af indtagelse af alkohol, beder arbejdsgiveren om, at han ?deltager i AA-møder. Der er også andre hændelser i arbejdstiden, der ?er relateret til medarbejderens alkoholindtag, og dette påtales flere gange af arbejdsgiveren blandt andet ?ved en MUS-samtale.
I foråret 2014 er medarbejderen på en opgave hos en kunde. Flere personer oplever, at medarbejderen er beruset, og kunden klager efterfølgende. Dagen efter bliver medarbejderen bortvist.? Medarbejderen går til sin fagforening, som kontakter virksomheden og varsler sagsanlæg med påstand om, at ?bortvisningen er uberettiget og et udtryk for ulovlig forskelsbehandling på grund af handikap.
Virksomheden kontakter DS Håndværk & Industri for juridisk bistand i sagen.
SVAR:
En diagnosticeret sygdom/lidelse indebærer ikke i sig ?selv, at en medarbejder har et handikap i ?forskelsbehandlingslovens forstand.
Det er en forudsætning, at sygdommen ?også medfører en funktionsnedsættelse i forhold til medarbejderens arbejde, og at denne ?funktionsnedsættelse er af lang varighed. Medarbejderen har ikke godtgjort, at hans alkoholisme har medført en varig ?nedsættelse af funktionsevnen, og derfor kan han ikke anses ?for at være omfattet af handikapbegrebet.
Læs også: Må man kalde chefen for en idiot på Facebook?
Medarbejderen var ude hos kunden så påvirket af alkohol, at han reelt ikke var i stand til at udføre ?sit arbejde. Han har derfor groft misligholdt sit ansættelsesforhold i en sådan ?grad, at bortvisningen var berettiget.? Det er også vigtigt, at han flere gange er blevet indskærpet, at arbejde i alkoholpåvirket tilstand ?vil indebære et ophør af ansættelsen.
Medarbejderen vælger efterfølgende alligevel ikke at lægge sag an mod virksomheden.
-KLZ