01.05.2019  |  VVS  |  Varmeanlæg

Erhvervssamarbejde skal give danskerne billigere og grønnere fjernvarme

Et bredt, dansk erhvervssamarbejde skal skabe nye, intelligente it-systemer, som skal give danskerne billigere og mere bæredygtig fjernvarme. Innovationsfonden har investeret 25 mio. kr. i projektet.

Målet med erhvervssamarbejdet bag den digitale platform ”HEATman” er klart: Det skal revolutionere fremtidens fjernvarmeforsyning.

Læs også: Hofor vil gøre fjernvarmen grønnere ved atudnytte varme lagret i bygninger

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Innovationsfonden har da også investeret 25 mio. kr. i projektet, der gennem nye og intelligente softwareløsninger skal skabe en hidtil uset grad af samspil i fjernvarmeselskabernes it-systemer og dermed optimere både produktion, distribution og måling af forbrug hos de danske fjernvarmekunder.

”HEATman er et utroligt interessant og nødvendigt udviklingsprojekt, som har vidtrækkende perspektiver - ikke kun for Danmark, men også internationalt. Projektet skal revolutionere fjernvarmebranchens muligheder for effektiv drift og udvikling. Det vil give store gevinster til både branchen, forbrugerne og miljøet”, siger forretningschef i Niras, Stefan Schmidt, der leder konsortiet bag det nye samarbejde.

I Danmark opvarmes to ud af tre boliger af fjernvarme - altså cirka 64 procent af landets varmebehov.

Samlet set er der i dag flere end 400 fjernvarmeværker, som ejer 60.000 kilometer fjernvarmenet. Hver eneste fjernvarmeoperatør er unik, hvilket betyder, at it-systemerne til fjernvarmeproduktion, vedligehold, distribution samt måling af forbrug bliver leveret af forskellige firmaer.

Udfordringen er, at softwaresystemerne ikke taler sammen, og det besværliggør en optimering af fjernvarmeforsyningen på tværs af fjernvarmeoperatørerne.

Billigere og grønnere fjernvarme
Den udfordring skal HEATman løse ved at sammenkøre data fra systemerne og skabe skelsættende, datadrevet viden.

Dermed kan HEATman - gennem intelligente it-systemer - optimere produktion og distribution af fjernvarme til danske fjernvarmekunder.

"Effektiviseringspotentialet for Trefor Varme vurderes at ligge i størrelsesorden 2-4 procent, som for den enkelte fjernvarmekunde vil betyde lavere varmepris, højere forsyningssikkerhed og mindre miljøbelastning", siger Helge Schlott Hansen, der er varmeforsyningschef hos Trefor Varme.

Konsortiet bag det nye samarbejde består af i alt 16 partnere, som tæller tech-virksomheder, software-producenter, interesseorganisationer og universiteter.

Læs også: Fjernvarme kombineret med vedvarende energi kan løse klimaproblemer

Desuden er tre fjernvarmeværker i Brønderslev, Hillerød og Trekantsområdet partnere i projektet og stiller deres anlæg til rådighed for udvikling og afprøvning af HEATmans løsninger.

- JMA

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere