Hofor vil gøre fjernvarmen grønnere ved at udnytte varme lagret i bygninger
Et succesfuldt forsøg med kortvarigt at skrue ned for fjernvarmen til bygninger i Nordhavn gør nu, at det også udvides til bygninger på Nørrebro.
Hvor stort er potentialet for at udnytte den varme, der er lagret i bygninger?
Det har Hofor sat sig for at undersøge. Derfor vil de i de perioder, hvor der er størst pres på Københavns fjernvarmenet skrue ned for varmen frem for at producere spidslastproduktion.
Læs også: Fjernvarme kombineret med vedvarende energi kan løse klimaproblemer
Spidslastproduktion er den ekstra varme, som Hofor er nødt til at producere nogle gange, når der er spidsbelastning på alle varmeværkerne. Problemet er, at den produktion koster mange penge og er tung, når det gælder CO2, fordi den ofte er baseret på olie eller gas.
"Vi har derfor aftalt med beboere i flere etageejendomme, at Hofor må skrue ned for varmen hos dem i perioder, hvor der er stort pres på produktionen. Den varme, der er i mure, gulve og lofter afgives langsomt og bidrager i stedet til opvarmningen, så stuetemperaturen forbliver den samme”, siger Christine Emilie Pettersen Sandersen, der er projektleder i Hofor.
Det er et mål for Hofor, at forsøget ikke påvirker komforttemperaturen hos beboerne. Skulle det mod forventning ske, kan den enkelte beboer let afbryde forsøget.
Med forsøget får Hofor viden om, hvor meget varme forskellige bygningstyper kan holde på, uden der opleves en ændret indetemperatur. Det vil give mulighed for at nedsætte spidslastproduktionen til gavn for byens CO2-regnskab.
En succes i Nordhavn
Forsøget startede i Nordhavn, som en del af samarbejdet med de fireårige projekt EnergyLab Nordhavn, der udvikler fremtidens energiløsninger.
Om fleksibel fjernvarme
- Hofor undersøger, hvor stort potentialet er for at lagre varme i bygninger i stedet for at tænde op for spidslastproduktionen. Det sker ved i kortere perioder at skrue ned for varmen i flere bygninger, uden det går ud over folks komfort.
- Fjernvarmeeksperterne registrerer og måler herefter, hvor meget temperaturen ændrer sig i ejendommene i de nøje afmålte perioder, for at se præcist, hvor meget varme bygningerne er i stand til at holde på.
- Der kan blive skruet ned for varmen hos mere end 7000 beboere i mere end 3300 lejligheder på Nørrebro og i Nordhavn som en del af forsøget.
- Deltagere i projektet får også installeret ForsynOmeter - et system til intelligent energiovervågning, der er med til at optimere deres varmeforbrug og varmeanlæg.
Kilde: Hofor.
"Vi er en familie på to voksne og en lille pige, så i begyndelsen var jeg ret spændt på, om vi kom til at fryse. Men vi har ingen forskel mærket i dagligdagen. På den måde er det jo både nemt og fedt at være med til at gøre en grøn forskel", siger Mette Engelbrechtsen, beboer i Havnehuset i Nordhavn.
Forsøget i Nordhavn har givet så lovende resultater, at Hofor nu udvider med mere end 3300 lejligheder på Nørrebro, og har planer om at inddrage endnu flere.
Læs også: Kæmpe varmepumpe skal udnytte hav- og spildevand i København
"I Nordhavn er det nye bygninger. På Nørrebro er det en ældre bygningsmasse. Så vi glæder os til at få en masse data, om hvor længe bygningerne kan holde på varmen fra Nørrebro også”, siger Christine Emilie Pettersen Sandersen og fortsætter:
”Det er jo fantastisk at kunne samarbejde med kunderne om at optimere fjernvarmeforbruget og begrænse CO2-udledningen ved brug af data og teknologi - og så helt uden at det påvirker komforten," siger hun.
- JMA