EU-udspil kan sparke gang i dansk geotermi-strategi

I Aarhus er fjernvarmeselskabet Kredsløb i samarbejde med Innargi i gang med at etablere geotermiske løsninger, der skal bidrage til at sikre varmt vand i de aarhusianske fjernvarmerør. Også andre steder i Danmark er arbejdet i gang. Men en egentlig dansk strategi for udnyttelsen at jordens varme mangler – og den kan blive sparket i gang nu.

Innargi er i fuld gang med at etablere geotermi i samarbejde med Kredsløb i Aarhus.. Foto: Innargi

Potentialet for grøn og klimavenlig varme i undergrunden er enormt. Helt op til 75 pct. af det europæiske varmeforbrug kan blive dækket af geotermi og dermed være med til at udfase Putins gas og gøre Europa mindre sårbar for de verdenspolitiske kriser, der står i kø i disse år.

Derfor hilser Dansk Fjernvarme EU´s beslutning om at udarbejde en egentlig strategi for udnyttelsen af undergrundens energi velkommen.

”Beslutningen er vigtigt, fordi den lægger op til, at hvert enkelt EU-land skal udarbejde en strategi på området. Og sådan en har vi ikke i dag i Danmark, selvom vi ved, at der er et stort potentiale,” siger Maria Dahl Hedegaard, der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme til Installator.dk.

Men selvom Danmark ikke har en strategi, er der danske virksomheder, der har en stor viden på området.

Det gælder ikke mindst virksomheden Innargi, der blev grundlagt i 2017 af A.P. Møller Holding med det formål at undersøge, om kompetencerne fra mange år inden for olie og gas kunne bidrage til at udnytte potentialet for geotermisk energi til fjernvarme. 

Virksomheden ejes i dag i fællesskab af ATP, NRGi og A.P. Møller Holding.

At geotermi er særdeles interessant for fjernvarmeselskaberne skyldes, at de er de eneste, der kan udnytte det varme vand, der kan hentes op fra undergrunden. Og dermed er en udbygning af fjernvarmenettet i Danmark – og i Europa – afgørende for, om den klimavenlige varmekilde kan blive udnyttet.

En udbygning af fjernvarme i Europa vil kunne føre til eksport af fjernvarme know-how og teknologi fra Danmark.

”Simpelthen fordi vi i Danmark er blandt de bedste på området. Det gælder både den praktiske del, men også den viden, som vores medlemmer og danske universiteter ligger inde med.

Udfordringerne venter

Det er en udfordring, at geotermi på nuværende tidspunkt fortsat er en ny teknologi i Danmark, der på nuværende tidspunkt er en ny teknologi, så der er ikke så mange steder, man kan se, hvordan det virker. Og der har været nogle cases førhen, hvor det ikke er gået så godt økonomisk.

Her kommer Innargis løsning ind og hjælper, fordi deres model tager den økonomiske risiko i starten og holder den væk fra fjernvarmeselskaberne, så det kan være med til at give geotermi en ny stepstone og man kan komme videre med at få løsningerne implementeret.

Et andet forhold ved geotermi er, at vi ikke kan få det over det hele. Det kræver jo, at de rigtige underjordiske forhold er til stede for at kunne udnytte varmen fra jordens indre. Derfor er det nødvendigt at kortlægge undergrunden for at finde de steder, hvor geotermi har potentiale til at kunne udnyttes. Efterfølgende skal prøveboringer afgøre, om forholdene gør det muligt at udnytte varmen i undergrunden til fjernvarme.

Så det er hele denne første proces i risikovurdering, undersøgelser og planlægning, der stadig godt kan være en tricky-part i et projekt

GEUS, der bl.a. har ansvaret for at undersøge undergrunden i Kongeriget, har kortlagt, hvor potentialerne for geotermi er i Danmark.

”Men problemstillingen er stadigvæk prisen, fordi der er tale om en relativ ny teknologi. Og som med alle nye teknologier er den lidt dyrere end alternativerne, som man også så med varmepumperne”.

Maria Dahl Hedegaard er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.. Foto: Dansk Fjernvarme

En stor hindring er ryddet af vejen

En hindring for etablering af geotermi i Danmark har været et særligt princip, som fjernvarmeværkerne har været underlagt for at sikre, at forbrugerne altid sikres den billigst mulige varme.

Der er tale om det såkaldte ”substitutionsprincip”, der betyder, at man kan beregne en substitutionspris for en given mængde varme, der er den pris, som varmen billigst muligt kan købes eller produceres for. Og et fjernvarmeselskab måtte ikke opkræve en betaling, der er højere en denne pris. 

Og denne mulige fremtidige prisregulering har været en hindring for etablering af geotermi, fordi den kunne betyde, at det selskab – f.eks. Innargi – der investerer store beløb og påtager sig risikoen i etableringsfasen – kunne risikere, at Forsyningstilsynet ville tilsidesætte den pris for varmen, som parterne var blevet enige om.

Men en lovændring i marts i fjor fjernede denne mulighed for en fremtidig prisregulering.

”Den nye lovgivning betyder at hvis kontrakten godkendes af Forsyningstilsynet vil geotermisk varme kunne leveres på de vilkår, som er aftalt mellem geotermi-operatøren og fjernvarmeselskabet, når en række betingelser er opfyldt og kan derefter undtages fra prisreguleringen,” siger Maria Dahl Hedegaard.

Men der er dog stadig krav om forbrugerbeskyttelse.

For at et geotermi-projekt i første omgang kan godkendes, kræver det, at projektet på ansøgningstidspunktet både er det samfundsøkonomisk og selskabsøkonomisk mest fordelagtige sammenlignet med alternativerne, ligesom det skal være godkendt af kommunalbestyrelsen.

Undtagelsen for prisreguleringen kan efterfølgende imødekommes, når en række forudsætninger er opfyldt. Blandt andet skal kontrakten indeholde en række forbrugerbeskyttende elementer:

  • Aftalen skal indeholde et kontraktuelt prisloft, så der er et loft over de omkostningerne som forbrugerne skal betale.
  • Alle risici forbundet med undergrunden – det vil sige efterforskning, boring og drift – påhviler operatøren.
  • Der skal etableres en metode til at påvise, at anlægget etableres og drives effektivt. Og hvis der opnås en effektiviseringsgevinst, skal den deles mellem operatøren og fjernvarmeselskabet – og dermed i sidste ende forbrugerne.
  • Endelig skal kontrakten sikre, at fjernvarmeselskabet ikke bliver pålagt omkostninger, før der leveres varme til fjernvarmenettet.

”Det vil med andre ord sige, at geotermi i en afskrivningsperiode ikke nødvendigvis behøver at være billigst, men forbrugerne er omvendt sikker på, at prisen aldrig kan blive højere, end den, der var aftalt på forhånd. Og operatøren, der har foretaget den store investering, har sikkerhed for, at de kan tjene den hjem igen,” siger Maria Dahl Hedegaard.

Og dermed er en stor sten ryddet af vejen for, at Danmark kan udnytte varmen i undergrunden, der i modsætning til sol og vind er en klippestabil kilde, der altid leverer varmt vand med samme temperatur. Samtidig gør det Danmark helt uafhængig af geopolitiske forhold, som f.eks. himmelstormende gaspriser.

Og på Christiansborg vil der ifølge chefkonsulenten fra Dansk Fjernvarme være medvind til de geotermiske projekter:

”Mit indtryk er, at geotermi er en teknologi, som politikerne er tilhængere af netop fordi, den gør Danmark mindre afhængig af geopolitiske situationer. Den er stabil, den er grøn og den er vedvarende”.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.01.2025DVI - Dansk Varmepumpe Industri

Sponseret

Induflex reducerer energiforbruget markant med en varmepumpeløsning

17.01.2025Installator.dk

Udskældt prisloft på overskudsvarme er fjernet

17.01.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Derfor er METRO Delta fremtidens grønne varmepumpe

14.01.2025Erik Larsen & Søn

Sponseret

Smarte produkter til køl og ventilation

10.01.2025XOLTA A/S

Sponseret

Gaspriserne steg 51% i 2024 - her er hvad virksomheder bør gøre

10.01.2025Installator.dk

Dansk Fjernvarme: Prisloftet på overskudsvarme skal helt væk

10.01.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Sådan udskifter du varmelegemet i vores varmtvandsbeholdere

07.01.2025Installator.dk

Ukrainsk træk kan påvirke prisen i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus