15.07.2022  |  EL  |  Energi

Europas forsyningssikkerhed er truet

Forhøjet gasvarsel fra Energistyrelsen skal tages "meget seriøst", mener professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet. Sådan rapporterer Dansk Fjernvarme.

Energistyrelsen har mandag aften skærpet gasberedskabet. Det er en indikation på, at gassen delvist eller helt lukkes i nogle danske virksomheder. Det er meldingen fra professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, som har udtalt sig til Ritzau.

”I Danmark er gaslagrene ved at være fyldt til det niveau, man har aftalt i EU. Men flere lande er ikke på samme niveau, og Danmark er en meget lille spiller”, fortæller han Ritzau og fortsætter:

”Derfor er det afgørende, at vi kigger på hele Europas forsyningssikkerhed. Og hele Europas forsyningssikkerhed er i fare.”

LÆS OGSÅ: Ny udbudslov sikrer flere lærlinge

Energistyrelsen har erklæret en såkaldt "early warning". En sådan tidlig advarsel skal forberede aktørerne på gasmarkedet om energimæssige krisesituationer. Det er det laveste af tre beredskabsniveauer. Baggrunden for gasvarslet er, at Rusland har reduceret leverancerne til Tyskland via Nord Stream 1 med 60 procent.

Men ifølge professoren kan det meget vel ske, at de højere kriseniveauer må bringes i spil. Og bliver det alvorligt nok, kan der gribes ind over for udvalgte danske virksomheder.

”Vi er tæt på den situation, at der kan blive lukket for den russiske gas, på en måde så også danske virksomheder må lukke. Også selv om vi i øjeblikket måske ville kunne forsyne dem med gas. Men det ville ske med det formål, at vi kan fylde de europæiske lagre op med gas, sådan at vi kan klare den vinter, som uomtvisteligt vil komme”, siger Brian Vad Mathiesen ifølge Ritzau.

Energistyrelsen oplyser, at de danske gaslagre lige nu er 75 procent fyldt. De skal gerne være 80 procent fyldt fra november, hvis de skal leve op til den fælles EU-målsætning.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere