Første hold færdige som el-installatører på deltid
Trods fire børn og fuldtidsarbejde har Steffen Damkjær fra Skive færdiggjort en videregående uddannelse til el-installatør. Han er en af de første dimittender på deltidsuddannelsen på Erhvervsakademi Dania i Randers.
På trods af en travl hverdag er det lykkedes en elektriker fra Storup ved Skive at tage en videregående uddannelse.
Læs også: Ny el-installatøruddannelse gør det lettere at videreuddanne medarbejdere
Gennem de sidste to år har Steffen Damkjær læst til el-installatør en dag om ugen på Erhvervsakademi Dania i Randers. Det har han gjort ved siden af sit fuldtidsarbejde som alarmtekniker hos Elsec og sin familie, der tæller kone og fire børn.
”Vi har fire børn, og det kunne godt lade sig gøre at tage den uddannelse. Det har til tider været et puslespil at få til at gå op, men det kan altså godt lade sig gøre at have familie og tage den her uddannelse”, forklarer Steffen Damkjær.
Springbræt til lederstilling
Men selvom uddannelsen har taget tid væk fra familien, så har opbakningen ikke manglet. Og Steffens uddannelsesmål har betydning for familiens fremtid:
”Det er en investering for alles vedkommende i det lange løb. Familien var meget spændte på, om jeg skulle bestå mine eksamener, og det gjorde, at jeg lagde lidt mere pres på mig selv for at præstere godt. For deres skyld”, forklarer han.
De sidste ti år har Steffen Damkjær arbejdet som elektriker, og deltidsuddannelsen til el-installatør er for ham et springbræt til en lederstilling. Men det er også en måde at passe på sig selv i fremtiden, der kræver, at man skal være i længere tid på arbejdsmarkedet.
”Jeg sad meget på knæ og stod på stiger som lærling og svend, og det kan jeg godt begynde at mærke. Der er ikke noget galt nu, men jeg kan bare se hvilken retning, det vil tage. Man bliver desværre ikke yngre eller kan pause tiden - det ville jo ellers have været fint”, siger Steffen Damkjær.
Fakta om el-installatør-uddannelsen
- Videregående uddannelse til elektrikere på to til tre år.
- Kan læses som fuldtid på SU eller på deltid ved siden af sit arbejde.
- Fuldtidsuddannelsen består af en obligatorisk del, en valgdel, ti ugers praktik og et afgangsprojekt.
- Undervisningen foregår som en kombination af holdundervisning, projekter, cases, gæstelærere og virksomhedsbesøg.
- Som el-installatør kan du blive projektleder, rådgiver eller selvstændig.
Det bedste fra begge verdener
Sidste eksamen er bestået, dimissionschampagnen har poppet, og de ugentlige køreture til Randers er forbi for Steffen Damkjær. Og det efterlader en mærkelig følelse.
”Det er underligt, at det er slut. Det har været fedt at lære nogle nye mennesker at kende og lære noget nyt, som jeg synes er spændende. Uddannelsen har været meget teoretisk og budt på anderledes beregninger, og det lærer man ikke på arbejdsmarkedet. Det har været fedt at mærke, at man kunne begynde at flytte lidt rundt med de små grå oveni”, forklarer han og fortsætter:
”Jeg kunne godt savne tid til at fordybe mig i de enkelte ting, og det havde været en fordel ved at tage den som fuldtid. Omvendt har det været fint at være afsted én dag om ugen. Som arbejdende får man et afbræk ved at komme væk på skole med andre mennesker og lære noget nyt. Det føler jeg er det bedste fra begge verdener”.
Tre råd til at tage en deltidsuddannelse
Steffen Damkjær kommer med tre råd til dig, der overvejer at tage en uddannelse på deltid:
- Først og fremmest skal det afklares på hjemmefronten, at du skal bruge tid på opgaver, og at du ikke er til stede som ellers.
- Og så er det vigtigt at få en fornuftig dialog med din virksomhed, så der er opbakning og forståelse fra chefen. Det gør det nemmere at komme igennem, så du ikke bliver overbebyrdet med almindelige arbejdsopgaver.
- Ellers handler det bare om at komme i gang – fordi det er fedt.
Læs også: Unge bornholmere søger erhvervsskolerne i højere grad end resten af regionen
- SDN