FABA bekæmper spændingsregulering
Spændingsregulering er blevet populær som en metode til at opnå store energibesparelser. En nylig pressemeddelelse fra belysningsproducenternes forening gav nervøse trækninger hos nogle af de nuværende kunder. De fleste nøjes dog med at undre sig.
Flere danske virksomheder har efterhånden erfaring med spændingsregulering. Nogle eksempler er Københavns Lufthavne, Slots- og Ejendomsstyrelsen, Forsvaret, Klima- og Energiministeriet samt mellem en tredjedel og halvdelen af landets kommuner.
FABA (Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Belysningsarmaturer) er dog ikke tilhænger af løsningen og udsendte for nylig en pressemeddelelse, hvori spændingsregulering blev beskrevet som en lidt for kreativ løsning, som kunne medføre, at produktansvaret blev overført fra producenten til kunden.
I pressemeddelelsen lød det blandt andet: Hos lysrørsproducenterne er meldingen klar: Reguleres spændingen, bortfalder garantien omgående. Det samme svar om bortfald af garanti vil man få fra mange leverandører af elapparater, Willy Goldby oplyser dog nu, at FABA er på vej med mere præcise beregninger.
Overraskelse hos leverandører og kunder
Hele vejen rundt er der overraskelse over FABAs udmelding, for oplevelsen er, at spændingsregulering forlænger levetiden for belysning og apparater, og man sørger naturligvis for, at reglerne for lysniveauet på arbejdspladser overholdes, lyder det fra flere sider.
Selv om FABAs direktør, Willy Goldby, oplyser, at man har fået henvendelser fra et par kommuner, som er blevet skræmt af udsigten til bortfald af garanti, tror de branchefolk, som arbejder med spændingsregulering, ikke på, at det er en generel trussel for markedet. Fordelene er simpelthen for store.
Ulrik Sørensen fra PSS Energy A/S, som i stor stil arbejder med spændingsregulering, oplyser, at man udviser stor omhu i den vurdering, der går forud for en beslutning om at spændingsregulere. For eksempel går man altid uden om datarum, ligesom der indgår en vurdering af, hvor stor en del af udstyret, der er spændingsafhængigt. Han regner ikke med, at det vil true markedet.
Der er nok nogle kunder, der vil sige, at det har vi ikke lyst til, siger han dog.
Også elinstallatør Kim Raun fra Viby Elværk blev overrasket, da han for kort tid siden læste et uddrag af FABAs melding. Viby Elværk udfører installationer for PSS Consult og regulerer aldrig spændingen længere ned end til 210 Volt.
Det virker som om, de ikke ved, hvad de taler om, siger han og tilføjer, at energiselskaberne har lov til at lade spændingen falde helt ned til 207 Volt hos de kunder, der ligger yderst på nettet.
Aarhus kommune er en af de kunder som har fået udført spændingsregulering af PSS Energi A/S og Viby Elværk. Og i kommunens tekniske afdeling har man ikke fortrudt sin beslutning.
Vi har ikke oplevet nogen problemer. Tværtimod holder lyskilderne meget længere, så vi sparer både strøm, pærer og mandetimer, siger teknisk medarbejder Henrik Kjærsgaard. Og han suppleres af maskinmester Bjarne Sigvard Petersen, som er ejendomsansvarlig i Ministeriet for fødevarer landbrug og fiskeri, Økonomi- og erhvervsministeriet samt Justitsministeriet.
For to år siden installerede vi spændingsregulering i Slotholmsgade 12 og vores klare erfaring er, at både spoler og lyskilder lever længere nu.
Teknologisk Institut undersøger
Teknologisk Institut er for øjeblikket i gang med et udredningsarbejde, som skal klarlægge, hvad spændingsregulering betyder for især motorer, men også lyskilder. Udover Teknologisk Institut deltager rådgivere, energiselskaber, installatører, brugere med flere.