FABA fortsætter kampen mod spændingsregulering

I stat og kommuner er budgetterne stramme, og en udskiftning af belysningsanlægget er ikke altid det første, man vælger at investere i. Derfor er spændingsregulering blevet en alternativ metode til at opnå energibesparelser. Den metode kritiseres igen af FABA.

www.installator.dk har vi tidligere omtalt spændingsregulering som en metode til at opnå energibesparelser på ældre belysningsanlæg. I den seneste artikel citerede vi FABA for at sige, at ”reguleres spændingen, bortfalder garantien omgående.”

Læs: FABA bekæmper spændingsregulering

I en pressemeddelelse i dag nøjes FABA med at konstatere, at man slet ikke opnår nogen besparelse, for ”nutidens belysningsanlæg er næsten alle udstyret med HF-spoler”.

I et telefoninterview medgiver FABA’s direktør Willy Goldby dog, at der fortsat sidder mange gamle belysningsanlæg, hvor man kan opnå besparelser ved hjælp af spændingsregulering, men siger, at risikoen er, at lysstyrken bliver for lav i forhold til arbejdsmiljølovens krav. Han siger også, at besparelsespotentialet er langt større med et moderne belysningsanlæg.

Så langt er elinstallatør Kim Raun, Viby Elværk, enig.

Økonomien bremser investeringer
”Hvis man har penge nok, er der ingen grund til at spændingsregulere, for så kan man få helt nye belysningsanlæg med HF-spoler, dagslysregulering og så videre, og så kan man selvfølgelig opnå langt større besparelser,” siger Kim Raun.

Han peger dog på, at økonomien i stat og kommuner ikke er så god, som den kunne være, så han regner med, at der vil gå 25 år, før alle de gamle anlæg er væk. I mellemtiden bliver spændingsregulering brugt som den næstbedste løsning. Og så understreger han, at ”vi går aldrig længere ned en 210 Volt.” Ifølge ”Fællesregulativet” må elselskaber gå helt ned til 207 Volt.

Tilfredse kunder
I en tidligere artikel talte vi med en række offentlige kunder, som har fået installeret spændingsregulering på deres belysningsanlæg, og her er man godt tilfredse.

Aarhus kommune er en af de kunder som har fået udført spændingsregulering af PSS Energy A/S og Viby Elværk. Og i kommunens tekniske afdeling har man ikke fortrudt sin beslutning.

”Vi har ikke oplevet nogen problemer. Tværtimod holder lyskilderne meget længere, så vi sparer både strøm, pærer og mandetimer,” siger teknisk medarbejder Henrik Kjærsgaard.

Hans opfattelse deles af maskinmester Bjarne Sigvard Petersen, som er ejendomsansvarlig i Ministeriet for fødevarer landbrug og fiskeri, Økonomi- og erhvervsministeriet samt Justitsministeriet.

”For to år siden installerede vi spændingsregulering i Slotholmsgade 12 og vores klare erfaring er, at både spoler og lyskilder lever længere nu.”

Teknologisk Institut undersøger
Teknologisk Institut er for øjeblikket i gang med et udredningsarbejde, som skal klarlægge, hvad spændingsregulering betyder for især motorer, men også lyskilder. Udover Teknologisk Institut deltager rådgivere, energiselskaber, installatører, brugere med flere.

J. C. Sørensen, Teknologisk Institut bemærker, ”Muligheden for at opnå elbesparelser ved en spændingsreduktion er umiddelbart størst hos de brugere, der ligger nærmest transformerstationerne”.

FABA har tidligere advaret om, at produktansvaret bortfalder ved spændingsregulering, men ifølge J. C. Sørensen kan fabrikanter og leverandører af elforbrugende udstyr ikke umiddelbart fralægge sig et produktansvar, hvis en spændingsreduktion ligger inden for norm-/standardniveauerne. Det vil sige, at elforsyningen skal ligge inden for 230V +/- 10 % eller 207V – 253V og 359V +/- 438V.

”Leveringsspændingen hos rigtig mange forbrugere – måske de fleste – ligger typisk i niveauet 230V – 237V og 397V – 410V. Der er elbesparelser at opnå for en del elforbrugende udstyr ved en spændingssænkning. Det gælder blandt andet for nogle typer lyskilder og for lavt belastede elmotorer,” siger han.

Læs vores tidligere artikler om spændingsregulering:

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Undgå driftsstop: Fire råd til at beskytte virksomheders elsystem mod fejl

20.02.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Lineær belysning hos Toyota STS Biler Viborg

20.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Databoom kræver nye opgør med traditionelle effektivitetsmålinger i datacentre

20.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

Er vi ikke alle i ny og næ på udkig efter pålidelige og effektive COAX-løsninger?

17.02.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Altid på den sikre side, med Klauke

14.02.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Slutspurt

12.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

24, 25, kransekage og AI

11.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding