Farlig cocktail truer opsvinget og den grønne omstilling

Mangel på råvarer, stigende behov for faglærte med grønne kompetencer og stigende lønninger særligt i byggebranchen risikerer at lægge en kraftig dæmper på væksten. Det vil især gå ud over den grønne omstilling, mener brancheorganisation.

Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne skal der omfattende reformer til, hvis man skal sikre fremtidig arbejdskraft. Arkivfoto..

Knap halvdelen af de danske virksomheder i industrien og installationsbranchen oplever nu mangel på arbejdskraft. Samtidig er lønningerne i bygge- og anlægsbranchen steget med 4 procent siden sidste år, hvilket er den højeste årsstigning siden 2009. Det viser netop offentliggjorte tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, som dog fremhæver, at coronapandemien påvirker tallene. 

”Der er mere end nogensinde brug for faglært arbejdskraft, og virksomhederne kæmper om de gode medarbejdere. Vores virksomheder spiller en helt central rolle i den grønne omstilling, og behovet for grønne kompetencer vil række langt ind i fremtiden”, siger administrerende direktør Troels Blicher Danielsen i Tekniq Arbejdsgiverne. 

Læs også: Udenlandsk arbejdskraft afhjælper flaskehalse

Samtidig er priserne på råvarer steget markant siden coronakrisen – i nogle tilfælde helt op mod 40 procent. Ligeledes er priserne på fragt mangedoblet, og leveringstiden er markant forlænget. Med de høje materialepriser og lange leveringstider har virksomhederne ikke råd til at have varerne liggende på lager og vente på, at der er ledige medarbejdere til at løse opgaven. 

”Stigende priser, mangel på materialer og stigende behov for faglærte kan blive en farlig cocktail, som i sidste ende ikke kun truer det opsving, der skal trække os ud af coronakrisens skygger, men også den grønne omstilling”, siger Troels Blicher Danielsen. 

Læs også: Mulig grøn jobfest i elbranchen

Derfor er der ifølge Troels Blicher Danielsen behov for nye, gennemgribende reformer på arbejdsmarkedet, som kan være med til at sikre arbejdskraft både nu og i fremtiden.

”I de danske el- og vvs-virksomheder er der cirka 25 lærlinge ansat hver gang, der er 100 faglærte. Så vores medlemsvirksomheder gør alt, hvad de kan, for at leve op til deres ansvar i forhold til at uddanne nye faglærte, men de kan ikke gøre det alene. Der er brug for reformer”, siger han. 

Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne er der blandt andet brug for at styrke tilgangen til de tekniske erhvervsuddannelser, kvaliteten af uddannelserne skal forbedres, det skal gøres billigere at uddanne faglærte, og der skal være nemmere adgang til kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. 

- HCL

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

15.01.2025Installator.dk

Bravida på vej med Nordjyllands største teknikhus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle