Fjernvarme: Manglende tilslutning sætter forbrugerne i tilskuds-karantæne

En særlig regel betyder, at forbrugere, der bor i et område, hvor fjernvarmeprojektet bliver droppet, må kigge i vejviseren efter at få del i varmepumpepuljen. Det rammer flere steder i landet og møder hård kritik fra både brancheforeningen og energiselskabet OK.

Hvis husejere i et område, der er udlagt til fjernvarme, men ikke kan nå det nødvendige antal tilslutninger, ønsker at få en varmepumpe som et grønt alternativ den fossile opbakning, kan de kigge i vejviseren efter statstilskuddet fra Varmepumpepuljen i fem år.. Foto: OK

Naturgassen skal udfases hurtigst muligt – både for at blive uafhængig af russisk gas og for at reducere CO2-udledningen. Det er alle partier på Christiansborg enige om.

Derfor skyder fjernvarmeprojekter op over alt i landet, ligesom salget af varmepumper boomede, da energikrisen efter Ruslands invasion af Ukraine, sendte gasprisen på himmelflugt.

Men siden er billedet vendt. Gaspriserne er faldet – om ikke helt tilbage på før-krigs-niveauet – så dog så langt ned, at udskiftningen af et måske relativt nyt gasfyr pludselig ikke virker helt så tillokkende. 

Det har også ramt flere fjernvarmeprojekter rundt omkring i landet, hvor tilslutningsprocenten ikke visse områder ikke har været høj nok.

Sådan er det f.eks. gået i et par områder ved Næstved, hvor tilslutningsprocenterne ikke en gang nåede op på halvdelen af de krævede 60 pct. 

Derfor bliver der ikke gravet fjernvarme ud til 1.400 husstande i Appenæs og i kvarteret Kalbyris ved Næstved.

Alternativet til gasfyret er derfor en varmepumpe – og her står staten jo parat med 17.000 kr. i tilskud fra Varmepumpepuljen. Det vil sige – det er alligevel ikke en mulighed i disse områder. 

Det skyldes en særlig regel om, at husstande i et område, der er udlagt til fjernvarme, ikke kan modtage tilskud til varmepumper i en femårig periode fra området blev udlagt.

Og det er helt urimeligt mener flere af de beboere, der gerne vil investere i den grønne omstilling.

Og de bakkes op af energiselskabet OK, der også er gået ind på varmepumpe-markedet.

”Alene i OK har vi i skrivende stund mere end 20 henvendelser liggende fra borgere, der står i samme situation. De ønsker at få installeret en varmepumpe, men kan ikke opnå statsligt tilskud til det på grund af karantæne-reglerne,” lød det fra OK kommercielle direktør, Michael Lamberth i august.

I den konkrete sag fra Næstved vil kommunalbestyrelsen gerne hjælpe beboerne ud af klemmen.

”Vi føler virkelig med de borgere, der er blevet fanget i det her, fordi fjernvarmen blev fravalgt. Derfor vil vi have kridtet banen op, så vi kan træffe en beslutning, der giver dem mulighed for at opnå tilskud fra staten, sagde formanden for Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget, Rune Kristensen (K) til SN.dk i august.

Men det er ikke så enkelt. Næstved Fjernvarme fastholder nemlig, at man ikke vil ændre i det samlede projektforslag om fjernvarme, der skal realiseres frem mod 2029. 

Ifølge et notat, som Næstved Kommune har fået udarbejdet af advokatfirmaet Horten, er det dog muligt at udtage enkelte områder af det samlede projekt.

Sagen er ikke unik, fortæller Lars Abel, der er sekretariatschef i Varmepumpeindustrien VPI til Installator.dk

”Situationen er den samme flere andre steder i landet, hvor der ikke kan opnås den nødvendige opbakning til udrulning af fjernvarme. Her står beboerne uden mulighed for at få tilskud fra Varmepumpepuljen til den investering, der er det oplagte alternativ til fjernvarmen,” siger han og fortsætter:

Lars Abel, sekretariatschef i Varmpepumpeindustrien (VPI). Foto: Varmepumpeindustrien VPI

”Det er op til den enkelte kommunalbestyrelse at træffe en beslutning – og den må gå på at tilbagerulle fjernvarmeplanerne i de områder, hvor tilslutningsprocenten ikke er tilstrækkelig høj, så beboerne ikke skal vente i fem år på at kunne få tilskud til en klimavenlig varmepumpe”.

De lavere gaspriser har også ramt danskerne lyst til at udskifte gasfyret med en varmepumpe. Den har været faldende siden energipriserne toppede.

Den sikkerhedspolitiske situation og hensynet til klimaet er én ting. Økonomien i forbindelse med en udskiftning tæller i den grad også med i regnestykket, må man forstå.

Derfor har både Dansk Fjernvarme og Varmepumpeindustrien VPI lægget pres på politikerne for at få sat en slutdato på brugen af naturgas til opvarmning, som et incitament til forbrugerne.

Men hidtil uden held. 

”Og jeg kan tvivle på, at det kommer til at ske, da der er modsatrettede interesser inden for EU,” siger Lars Abel.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Installator.dk

Ændring åbner mulighed for Apple-varme i Viborg

21.02.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VØLUND UDVIDER SALGSSTYRKEN

20.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Ung ildsjæl giver nyt liv til gammel beholder

17.02.2025Installator.dk

Nu åbnes der igen for tilskud til varmepumper og energirenovering

17.02.2025Installator.dk

74 pct. af gasfyrene udfases til fordel for fjernvarme

12.02.2025Installator.dk

Gaspriser når højeste niveau i to år

11.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Hvilken varmtvandsbeholder skal du vælge?

06.02.2025Installator.dk

Færre ansøgninger: Fjernvarmeudrulningen på vej ned i gear

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding