Fjernvarmeselskaber indbyder private energiaktører til at tage roret i geotermiens næste fase
Hofor, CTR og Veks rækker hånden ud til et samarbejde med store virksomheder med risikovillig kapital og den nødvendige ”know-how” for at bringe udviklingen af klimavenlig geotermi ind i den næste fase i hovedstaden.
Der sker rigtig meget på geotermi-området i Danmark i øjeblikket. Det er kulminationen på, at der gennem en længere årrække er genereret en omfattende viden om denne grønne energikilde. Hvis udviklingen af geotermi skal bringes videre, er der brug for store investeringer og flere og bredere kompetencer, end fjernvarmeselskaberne kan levere alene.
Læs også: Hofor vil gøre fjernvarmen grønnere ved at udnytte varme lagret i bygninger
Sådan lyder opfordringen fra fjernvarmeselskaberne Hofor, CTR og Veks, der siden 2006 sammen har drevet det geotermiske demonstrationsanlæg på Amager.
Selskabernes eneret udløber snart
De tre selskaber har eneret på efterforskning og indvinding af geotermi i hele forsyningsområdet. Eneretstilladelsen udløber den 19. maj 2019, og derfor ser de tre varmeselskaber muligheder i, at nye kommercielle aktører kan styrke udviklingen af geotermi i hovedstadsområdet.
”Geotermi har momentum nu. Den videre udvikling af denne grønne energikilde kræver finansiel styrke og teknisk ekspertise. Vi ønsker ikke at spærre for en kommerciel udvikling”, siger Lars Therkildsen, administrerende direktør i Hofor, og uddyber:
”Ved at ”overlade” tilladelsen til efterforskning og indvinding til markedet giver vi nye aktører mulighed for at bringe teknologien frem til et kommercielt niveau og sikrer på den måde en hurtigere - og måske billigere – fremdrift”.
Geotermi skal reducere kulstofudslippet
De tre varmeselskaber ønsker, at geotermi udvikles til at blive en del af fremtidens CO2-neutrale varmeforsyning i hovedstaden.
”Vores mål er en bred vifte af grønne teknologier, fordi det vil skabe den bedste forsyningssikkerhed og gøre os mindre sårbare over for markedsudsving inden for de enkelte teknologier”, siger Kamma Eilschou Holm, administrerende direktør for CTR, og fortsætter:
”Vi håber, at geotermi kan være et væsentligt supplement til og på sigt erstatning for biomasse, og hvis andre har bedre mulighed for at udvikle og drifte geotermi i stor skala end os, støtter vi gerne op om det, så geotermi kan få en betydelig rolle i fremtidens fjernvarme”.
Undersøgelser peger på at indvindingen skal højere op
De senere års arbejde med udvikling af geotermi har ført til værdifuld viden om undergrunden i hovedstaden og indvindingsteknologier. De seneste analyser tyder på, at indvindingen skal ”løftes” til et højere liggende geologisk lag.
Men det kræver yderligere forskning og udvikling af både undergrunden og ny indvindingsteknologi. Der skal desuden foretages efterforskningsboringer flere steder i eneretsområdet for at kortlægge potentiale og muligheder.
Invitationen til nye aktører betyder dog ikke, at de tre varmeselskaber har planer om at trække sig ud af den geotermiske udvikling:
”Vi følger udviklingen tæt og fortsætter vores demonstrationsanlæg på Amager, hvor vi blandt andet undersøger mulighederne for at indvinde fra de højere liggende lag. Sådanne tests kan have afgørende betydning for den videre udvikling af geotermi i hovedstadsområdet, herunder sparede udviklingsomkostninger for de kommercielle aktører”, siger Lars Gullev, administrerende direktør i Veks, og tilføjer:
Læs også: Erhvervssamarbejde skal give danskerne billigere og grønnere fjernvarme
”Desuden er vi parate til at aftage den geotermiske varme, så snart det prismæssigt er fornuftigt for varmeforbrugerne. Vi vil fortsætte vores indsats på dette perspektivrige område, som har vores store interesse, for at få den bedste løsning i hus”.
- SDN