Fjernvarmeselskaberne er foran aftale om certificeret bæredygtig biomasse

Fjernvarmeselskaberne er foran kravene til certificeret bæredygtig biomasse. Det viser en ny opgørelse, der er foretaget af Dansk Fjernvarme, der glæder sig over det ansvar som selskaberne har taget på sig.

Biomasselager. Foto: Jesper Voldgaard.

De danske kraftvarmeværker brugte i 2018 over 3,6 millioner ton biomasse til at sikre danskerne grøn el i stikkontakten og varme i radiatoren.

Ifølge brancheaftalen om bæredygtig biomasse, som Dansk Fjernvarme og Dansk Energitog initiativ til i 2014, skulle 75 procent af den anvendte biomasse i Danmark i 2018 leve op til de otte bæredygtighedskrav. Det gælder blandt andet krav om genplantning af skov, dokumentation for CO2-udledning i hele værdikæden og beskyttelse af økosystem og biodiversitet.

En opgørelse viser, at i 2018 var 83 procent af den anvendte biomassecertificeret bæredygtig. Det svarer til 2,99 millioner ton ud af de anvendte 3,6 millioner ton.

Dansk Fjernvarme, der er brancheforening for fjernvarmeselskaberne, glæder sig over udviklingen.

- De danske fjernvarmeselskaber har lagt en jætteindsats for at sikre, at de kan levere grøn el og varme til danskerne. Derfor er der grund til at være både glad og stolt over, at det er lykkedes ikke bare at leve op til de krav, vi har stillet for at sikre bæredygtighed, men at de har overopfyldt aftalen, siger Maria Hedegaard, konsulent i Dansk Fjernvarme.

Skovene vokser i DanmarkDe danske fjernvarmeselskaber har et mål om at blive 100 procent CO2-neutrale i 2030. Derfor er det også afgørende, at biomassen, der anvendes, netop er grøn og bæredygtig. Det tyder alt heldigvis på.

To af kriterierne i brancheaftalener,at brugen af biomasse ikke må medføre afskovning regionalt. og at forvaltningen af skoven skal sikre minimalnegativ påvirkning af skovens kulstoflager.En analyse fra Københavns Universitet fastslår, at vedmassen og dermed CO2-lageret i de danske skove aldrig har været større. I analysen har Københavns Universitet undersøgt de danske skovarealer, hvilken effekt træproduktionen har og biodiversiteten i skovene. Analysen viser, at de danske skove er vokset de seneste 20 år og dækkede i 2017 over 625.000 hektarer eller 14,5 procent af Danmark.

Udbygningen af brugen af biomasse har altså ikke medført et mindre skovareal i Danmark. Og biomassen har samtidig fortrængt fossile brændsler som kul og naturgas. Men det betyder ikke, at udviklingen stopper her.

- Biomasse er en overgangsløsning frem mod en næsten brændselsfri fjernvarme. Men det er ikke noget, der sker hen over natten. Mange af vores medlemmer har de seneste år på baggrund af politiske ønsker omstillet til bæredygtig biomasse, siger Maria Hedegaard, der fortsætter:

- I fremtiden vil vi formentlig se, at den bæredygtige biomassekun bruges som et supplement til andre varmekilder som varmepumper, overskudsvarme og sol. Det betyder ikke, at vi vil slække på kravene. Tværtimod vil vi fortsat stille høje krav til os selv og vores medlemmer.

For mere information, kontakt Maria Hedegaard, mh@danskfjernvarme.dk, tlf. 65 47 20 19.

Læs mere om analysen fra Københavns Universitet her:

https://ign.ku.dk/samarbejde-raadgivning/myndighedsbetjening/skovovervaagning/danmarks-skovstatistik/

11.06.2020Dansk Fjernvarme

Sponseret

Tænk grøn gas sammen med fjernvarme

29.10.2019Dansk Fjernvarme

Sponseret

Trustrup-Lyngby modtager Fjernvarmeprisen 2019

25.10.2019Dansk Fjernvarme

Sponseret

​Slut med sort energi i boligerne

24.10.2019Dansk Fjernvarme

Sponseret

Fjernvarmeselskaberne er foran aftale om certificeret bæredygtig biomasse

20.08.2019Dansk Fjernvarme

Sponseret

Fælles forsyningssektor: Nej tak til bureaukrati

03.06.2019Dansk Fjernvarme

Sponseret

​Nyt magasin: Fjernvarmen er vigtig for verdensmålene