Flaskehalse i elnettet truer danske VE-ambitioner

Flaskehalse i det danske elnet truer de nationale ambitioner om en hurtig overgang til vedvarende energi, men Danmark er fortsat blandt de lande i verden, hvor det bedst kan betale sig at investere i vedvarende energi.

Danmark er langt fremme i omstillingen til vedvarende energi, men en række flaskehalse i det danske elnet kan gøre det mere end svært at nå målene. Det konkluderer rapporten Energy Investment Map, som PA Consulting Group udgiver.

Elselskaberne spiller en central rolle, når den udfordring skal håndteres, mener Svend Ulrik Nyholm, der er energiekspert hos PA Consulting Group.

”Infrastrukturen i den danske elsektor bygger historisk på central produktion af el. Dermed vil den nuværende og kommende massive udvikling af decentrale energikilder, såsom vindmøller og privat elproduktion, betyde, at elselskaber har en spændende og betydelig udfordring med at designe og etablere en infrastruktur, som kan transportere energi fra flere små energikilder og frem til mange energiforbrugere,” siger energiekspert Svend Ulrik Nyholm, PA Consulting Group.

Attraktivt at investere i DK
På trods af udfordringerne med infrastrukturen er Danmark stadig et attraktivt land, når det gælder investeringer i vedvarende energi.  

Ifølge PA Consulting’s rapport kommer Danmark ind på en flot tredjeplads, kun overgået af Kina og Sverige, som det land i verden, hvor det bedst kan betale sig at investere i vedvarende energi. Målet med ranglisten er at give investorer og politiske beslutningstagere et overblik over, hvor det bedst kan betale sig at lægge sine investeringer og hjælpe dem til at forstå de regulativer og økonomiske faktorer, som på sigt vil påvirke investeringerne.

PA Consulting Group har vurderet investeringspotentialet i 30 lande, og i kategorien vedvarende energi topper Kina, efterfulgt af Sverige og Danmark. Fællesnævneren for de tre lande er en kombination af gode vedvarende energiressourcer og interne markedsmekanismer, der understøtter brugen af vedvarende energi.

Specifikt for Danmark skyldes den gode placering ikke mindst de nationale mål inden for vedvarende energi, som blandt andet er udmøntet i Energiaftalen. Den skal sikre en reduktion af bruttoenergiforbruget på 12 procent i 2020, cirka 35 procent vedvarende energi i 2020 og knap 50 procent vind i det danske elforbrug i 2020 – samlet er aftalen et skridt på vejen til at omstille hele Danmarks energiforsyning til vedvarende energi i 2050.

-LA

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus