Innovative samarbejdsformer åbner nye forretningsområder

Alt tyder på, at fremtiden vil byde på mange flere Offentlige - Private Partnerskaber (OPP-projekter). Derfor skal byggeriet ruste sig til at håndtere de forskellige samarbejdsformer i OPP-familien. Byggecentrum afholder konference om emnet.

Politisk og lovgivningsmæssigt er der i øjeblikket fokus på Offentlige – Private Partnerskaber, såkaldte OPP-projekter. Der arbejdes på, at også kommuner og regioner fremover skal vurdere, om et projekt skal udbydes som OPP, og der er indsamlet friske erfaringer fra de eksisterende 13 OPP-projekter.

Politikere betragter bredt set et udvidet samarbejde mellem det offentlige og de private virksomheder, som en mulighed for at styrke både samfundets institutioner og den erhvervsmæssige udvikling. Nøgleordene i et OPP-projekt er bedre drift, lavere omkostninger og ny teknologi. Men hvad betyder disse ord og tanker helt konkret set med byggeriets briller - lige nu?

Det tager Byggecentrum fat på med en konference til februar. Her gives deltagerne et stærkt state-of-the-art indblik i forskellige typer af offentlige private samarbejder i byggeriet, og de rustes til at vurdere, hvor og hvordan man selv kan drage nytte af samarbejdsmulighederne.

”Det er indtrykket, at disse former for samarbejde indgår med voksende vægt i kommunale og regionale overvejelser om gennemførelse af nye opgaver. Det gælder ikke mindst for hospitalssektoren, siger ekstern lektor Ib Steen Olsen,” DTU Management Byggeledelse, som er konferenceleder på dagen.

Lovgivningen bliver mere forpligtende
OPP-projekterne er kendetegnet ved, at projektering, udførelse, drift og finansiering er samlet i én kontrakt. Samarbejdsmodellen har plads i loven om offentlig byggevirksomhed, som dikterer, at statslige bygherrer skal foretage en vurdering af, om byggerier skal gennemføres som et OPP.

Ny bekendtgørelse, der er i høring netop nu, foreskriver, at også kommuner og regioner skal foretage sådanne vurderinger fremover.

”Meget tyder derfor på, at vi vil se flere og flere OPP-projekter de kommende år, og derfor er der blandt rådgivere, bygherrer, projekterende og entreprenører med god grund meget fokus på erfaringer, styrker og svagheder ved de forskellige, aktuelle samarbejdsmodeller, der findes inden for OPP-”familien”, siger Lars Tangaa-Andersen, projektleder i Byggecentrum.

Om konferencen

Konferencen tager udgangspunkt i en række cases og en gennemgang af de væsentlige nye vejledninger og værktøjer – herunder OPP-standardmodellen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Vejledning til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens standardkontrakter for OPP-projekter.

Der indgår erfaringer fra de mest lærerige projekter fra både ind- og udland - både tidligere og kørende sager. Der vil blive lagt særlig vægt på OPP, der gennemføres med kommunal finansiering (undertiden kaldt OPS eller OPP light).

Program og tilmelding

OPI - Offentlig Privat Innovationssamarbejde - er også kommet på banen. Denne samarbejdsform har til formål, at en offentlig institution og en privat virksomhed går sammen om at udvikle nye processer og produkter. Erhvervs- og vækstministeriet har i marts 2012 lanceret OPI-guide, som er en online guide, der skal sikre, at nye OPI-samarbejder kan komme bedst muligt fra start - og skabe og samle viden om, hvordan OPI bedst muligt håndteres.

13 eksisterende OPP-projekter evalueret positivt
Senest har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggjort en undersøgelse af erfaringerne fra de eksisterende 13 danske OPP-projekter. Ifølge undersøgelsen vurderer langt de fleste offentlige myndigheder, at de har opnået en række totaløkonomiske fordele blandt andet i form af mere innovative løsninger og bedre kvalitet i byggeriet gennem OPP projekter.

Derudover er de fleste OPP-projekter gennemført til tiden og uden større budgetoverskridelser. Samarbejdet mellem de offentlige myndigheder og de private parter vurderes generelt at have fungeret godt. Til gengæld er der i cirka halvdelen af projekterne brugt væsentligt flere ressourcer på udbudsprocessen, end man forventede.

De 13 danske OPP-projekter omfatter blandt andet etablering af nye parkeringshuse, daginstitutioner og skoler. Anlægssummerne spænder fra 25 millioner kroner til over en milliard kroner.

-KPE

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

16.04.2025Installator.dk

Flere vælger elvarebiler – men TEKNIQ advarer mod stopklodser

16.04.2025Scankab Cables A/S

Sponseret

Vælg de rigtige kabler til opgaven

15.04.2025Avidenz A/S

Sponseret

Husk opstillingskontrol af tekniske hjælpemidler – også ved flytning af disse

15.04.2025Rico System A/S

Sponseret

Fremtidens Varebilindretning: Grøn Omstilling, Vægt og Effektivitet i Fokus hos Rico System A/S

14.04.2025Installator.dk

Millionoverskud og Gazelle – nu er Enstall Power gået konkurs

14.04.2025Installator.dk

Grøn omstilling på hjul: De eldrevne varebiler vinder frem

14.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Podcast-afsnit med fokus på Byggeriets Modenhedsmåling 2025

14.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller oplevede markant fald i 2024

Jobmarked

Se alle

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Bliv faglærer på el-afdelingen i Holbæk

Gør en forskel - vær med til at uddanne fremtidens elektrikere. Da vi har mange ansøgere til vores elektrikeruddannelse på Nordvestsjællands Erhvervs-og Gymnasieuddannelser- NEG, er der fuld fart på. Derfor søger vi nu en ny kollega til vores team af faglærere.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

21.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

Faglærere til grundforløb på elektrikeruddannelsen i Odense

Er du en dygtig og erfaren elektriker, er du stolt af dit fag, kan du lære fra dig, og vil du være med til at forme fremtidens elektrikere? Har du samtidig et positivt menneskesyn, og er du klar til at gøre undervisning til din primære profession? Så har vi verdens bedste job til dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

19.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

To lærere til hovedforløb på VVS-energiuddannelsen, Syddansk Erhvervsskole (Genopslag)

Er du en dygtig og erfaren VVS-håndværker, der har lyst til en helt ny rejse med dit fag? Og kan du give din begejstring videre til elever, der så småt er begyndt at lære faget at kende?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

20.04.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle