Flere ungdomsuddannelser i provinsen kan give færre faglærte

Regeringens ønske om at øge antallet af uddannelsesmuligheder i landområderne kan paradoksalt nok ende med, at færre unge søger en uddannelse i de små byer. For skolerne kan blive for små til, at de unge vil gå der, mener SMVdanmark.

Regeringens plan om at øge uddannelsesmulighederne i landområderne, kan sprede mængden af elever for tyndt på uddannelsesstederne. Foto: Arkivfoto.

En ny analyse fra erhvervsorganisationen SMVdanmark peger på, at provinsbyerne uden ungdomsuddannelser maksimalt ligger 27 kilometer fra en allerede eksisterende erhvervsuddannelse. Det kan ende med at koste regeringen dyrt, da analysen peger på, at Christiansborgs ønske om at øge uddannelsesmulighederne i landområderne, paradoksalt nok kan ende med, at færre unge søger en uddannelse i de små byer.

Ifølge regeringens nyeste uddannelsesudspil ”Tættere på II” skal alle danske byer med mindst 10.000 indbyggere kunne tilbyde mindst én ungdomsuddannelse, det vil sige en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse, hvor man kan blive faglært. Det er der på nuværende tidspunkt 15 byer, der ikke gør, og her vil regeringen opføre nye uddannelsessteder.

Men Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark, er bekymret for, at planerne vil føre til, at uddannelsesmiljøerne i de tilstødende bliver ringere, og færre dermed vil søge dem.

”Vi deler regeringens ambition om at sikre uddannelser i hele landet. Vi ved, det har betydning for de unges valg. Men vi kigger ind i en tid, hvor der kommer færre unge til landområderne, og allerede nu kæmper flere erhvervsskoler med lav søgning og meget små hold. Derfor skal vi ikke sprede eleverne mere ud, for det vil gøre det sværere at skabe de gode, attraktive ungdomsmiljøer med en stærk fællesskabsfølelse på skolerne. Så i stedet for at smøre smørret tyndere ud på brødet, bør vi tværtimod styrke de allerede eksisterende uddannelser og gøre dem endnu mere levedygtige”, siger Kasper Munk Rasmussen.

Han henviser til en ny analyse fra SMVdanmark, der blandt andet viser, at de 15 byer uden ungdomsuddannelser har en erhvervsskole inden for maksimalt 27 kilometer, og at det tager mellem 28 til 45 minutter med bus at komme til en erhvervsuddannelse.

”Det er rigtig dyrt at opbygge helt nye uddannelsessteder, så det vil være en billigere og bedre løsning at gøre det nemmere at transportere sig fra de byer, der har. For eksempel via dedikerede busruter direkte til uddannelsesinstitutionen. En anden måde er at bygge attraktive skolehjem, så elever kan bo i skoleområdet, ligesom dét, der er i støbeskeen i Herning”, siger Kasper Munk Rasmus.

Det fremgår ikke af regeringens udspil, om det skal være gymnasie- eller erhvervsuddannelser, eller begge dele, der skal oprettes i de nævnte 15 byer. Hvis regeringen fastholder planerne om mindst én ungdomsuddannelse i de 15 byer, mener Kasper Munk Rasmussen, det fortrinsvis bør være erhvervsuddannelser.

”Alle prognoser peger på, at vi får massiv mangel på faglærte i fremtiden. Derfor bør vi styrke erhvervsuddannelserne”, afslutter Kasper Munk Rasmussen.

-AKJ

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup