Sproget er nøglen til integration af flygtninge

Der er gode muligheder for at få flygtninge på arbejdsmarkedet gennem installationsbranchen, mener virksomhedsejere. Dog kræver det en betydelig indsats for at lære dansk fra flygtningenes side samt en omstrukturering af praktikordningen fra statens side.

Flere tusinde mennesker krydser hver måned Middelhavet i jagten på et bedre liv. Danske installationsvirksomheder kan meget vel være med til at give dem det. .

Problematikker forbundet med flygtningesituationen er efter årsskiftet stadig landets helt store diskussions- og samtaleemne. Særligt termen ’integration’ bliver debatteret flittigt i mange kredse – ikke mindst på Christiansborg, hvor det også er på dagsordenen i forbindelse med de trepartsforhandlinger, der gik i gang i går.

Og mange er da også spændte på, hvad regeringen, fagforeningerne og arbejdsgiverne i fællesskab finder ud af på flygtningeområdet. Virksomhedsejere vil gerne hjælpe med at integrere flygtninge, men det kræver også de rette redskaber.

Længere praktik
Lasse Houengaard er adm. direktør i el- og vvs-firmaet Finn L. & Davidsen i Haslev. Han har snakket med installationsbranchens arbejdsgiver- og erhvervsorganisation Tekniq om sine erfaringer med at have tre flygtninge fra Eritrea i uddannelsespraktik:

”Det er første gang, jeg forsøger et sådant samarbejde. Jeg har ladet jobcenteret udvælge de tre. Det er vigtigt for mig, at de er mødestabile og hands on-folk med lysten og evnen til at arbejde”, siger Lasse Houengaard til Tekniq.

Læs også: Flere nye lærepladser i installationsbranchen

De tre flygtninge er netop nu ansat i en seks måneders praktik. Med tiden er det formålet, at direktøren skal udvælge den bedste af de tre praktikanter til at få et fast job og derefter lade denne være mentor for tre nye flygtninge. Lasse Hauegaard mener, at det er vigtigt med en lang praktik, hvis virksomheder som hans skal spille en central rolle for flygtninges integration:

”De normale tre måneder rækker ikke, for i mine øjne kræver det 9-12 måneder at overvinde den enorme sprogbarriere”, understreger han over for Tekniq.

Sproget spiller en stor rolle
Sprogbarrieren bliver af flere virksomhedsejere i installationsbranchen betegnet som en betydende hindring for ansættelse og dermed integration. I december sidste år bragte Tekniq eksempelvis historien om brødrene Omar og Bjar Hussein, der flygtede fra Syrien tilbage i 2009. I dag er de færdiguddannede som henholdsvis elektriker og vvs- og energimontør.

<p>”De normale tre måneder rækker ikke, for i mine øjne kræver det 9-12 måneder at overvinde den enorme sprogbarriere”.</p>

Lasse Houengaard, adm. direktør i Finn L. & Davidsen.

For dem – og deres arbejdsgivere – var sproget i høj grad nøglen til, at de unge fyre kunne få lærepladser og dermed blive en del af installationsbranchen. Omar Husseins tidligere mester, Carsten Joost, forklarede:

”Fru Jensen bliver altså småsur, hvis hun skal lukke døren op for en medarbejder af anden etnisk herkomst, som ikke forstår, hvad hun siger. Sproget er virkelig vigtigt”, udtalte han til Tekniq. 

Omar Hussein selv pointerede også sproget som noget af det vigtigste for at få succes som elektriker:

”Jeg kan se på kunderne, at de nogle gange tænker ’Åh nej, der kommer en fremmed’. Men når jeg så smiler og begynder at tale dansk, så er de altid meget venlige. Faktisk har jeg aldrig haft nogle ubehagelige oplevelser med sure kunder, formegentlig fordi jeg taler godt dansk”, fortalte Omar Hussein til Tekniq.

Godt med ekstra hænder
Lasse Houegaard ser potentiale i at samarbejde med jobcentre og tage imod flygtninge i sit firma. Med tiden mener han, det bliver en måde at sikre de ekstra medarbejdere, som installationsbranchen ifølge Tekniqs beregninger allerede vil efterspørge i år 2020.

Læs også: Tekniq: Akut mangel på VVS-energilærlinge

”Jeg ser det som en mulighed for at øge vores konkurrencekraft. Vi har jobfunktioner, der er nice, men ikke need to have”, siger Lasse Houegaard og fortsætter:

”Det gælder eksempelvis meget grundig oprydning og rengøring, hvilket efter min erfaring øger effektiviteten og minimerer risikoen for fejl hos medarbejderne. Det arbejde kan flygtningene tage sig af, og det er i øvrigt arbejde, det er svært at få en dansker til”, fortæller Lasse Houegaard til Tekniq.

Ifølge FN’s flygtningeorganisation UNHCR sejlede 60.502 mennesker over Middelhavet i januar 2016. I januar 2015 var det tal 1.694.

-CHM

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup