03.04.2018  |  EL  |  El-materiel

Forsøg på Bornholm mindsker elforbruget

Forsøgsordning på Bornholm mindsker belastning af elnettet og skåner miljøet. Det sker ved at flytte en tredjedel af en husstands elforbrug i løbet af vinterhalvåret.

En forsøgsordning på Bornholm har flyttet på 30 procent af elforbruget. Og det er gode nyheder for de knap 800 hustande, der er med i forsøget. Det er nemlig godt for både miljøet og økonomien. 

"Jeg har aldrig set bedre resultater for den her slags elforbrug", siger civilingeniør ph.d. Emil Mahler Larsen fra Dansk Energi til ing.dk. Han er projektleder for forskningsprojektet kaldet Ecogrid 2.0, der nu i tre år har forsøgt at gøre solskinsøens elforbrug mere fleksibelt.

Læs også: Høj driftsikkerhed og lavt energiforbrug

I forsøget har man sammenkoblet el-radiatorer og varmepumper, som virksomhederne IBM og Insero så slukker og tænder samtidig. På den måde flytter de elforbruget fra de tidspunkter, hvor der er høj belastning. Umiddelbart efter udligner de elforbruget igen, så huset opnår sin oprindelige temperatur. Og det er gået over forventning.

"Vi havde forventet, at man skulle have den samme energi tilbage, som man tog ud af systemet, men det kan vi faktisk ikke se. Det ser ud til, at den kun skal indhente omkring det halve", forklarer Emil Mahler Larsen til ing.dk.

Hele Danmark skal flytte el
I alt er der foretaget over 200 strømafbrydelser fordelt over de sidste to vintre. Og selvom gennemsnitstemperaturen i stuerne falder med omkring 0,5 grader, er der endnu ikke kommet nogen klager.

De medvirkende kan via en hjemmeside konkurrere med hinanden om at nå de grønneste resultater.

"Vi bruger en prognose over CO2-intensiteten pr. kW forbrug, der kigger syv dage frem. Kunder kan så vælge at optimere elforbruget efter den i stedet for spotpriserne", siger Emil Mahler Larsen til ing.dk.

Læs også: Da Asger og Casper slukkede for Rigshospitalet

Næste skridt er at skabe endnu større bevidsthed om, hvordan forbrugerne kan spare el. Dansk Energi håber med mere markedsføring at kunne nå ud til endnu flere husstande med sit produkt. På sigt er målet at overføre modellen til resten af Danmark.

"Det kræver selvfølgelig, at vi får nogle flere varmepumper og nogle flere kunder", siger Emil Mahler Larsen til ing.dk.

-EST

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere