Forskere: Solcellepolitikken må ikke være ’stop-and-go’

Udbygningen af solceller skal ske kontinuerligt, og det nytter derfor ikke at føre ’stop-and-go’ politik på solcelleområdet. Det er meldingen fra forskere i kølvandet på hastelukningen af 60/40-solcelleordningen.

Det er ikke første gang, at der sættes en stopper for solcelle-tilskuddene..

I sidste uge haste-besluttede et bredt flertal i Folketinget at sætte en brat stopper for tilskuddene til den såkaldte 60/40-solcelleordning, fordi en høj, uventet og pludselig interesse ville kunne medføre 11 milliarder kroner i øget PSO-afgift.

Læs også: Minister lukker solcelleordning

Solceller er ellers faldet så meget i pris, at de nu kun koster 13 øre i tilskud per kilowattime (kWh), hvilket svarer til tilskuddet for landvindmøller. Tilskuddet til solceller er dermed også markant billigere end til havvindmøller og biogas, viser nye tal fra Energi- Forsynings- og Klimaministeriet. Det skriver Politiken.

Men ifølge lektor i energiplanlægning Karl Sperling fra Aalborg Universitet har støtteordningerne ikke være fleksible nok til at følge med i udviklingen i omkostningerne. Således blev støtteordningen brat lukket ned i sidste uge. Og det er ikke første gang, at der sættes en stopper for solcelle-tilskuddene. Tilbage i 2012 valgte daværende klimaminister Martin Lidegaard (R) at træde på bremsen, da udgifterne til solcelletilskud pludselig eksploderede.

Stop-and-go politik
Det nytter dog ikke noget at åbne og lukke tilskudsordninger på den måde, lyder det fra Karl Sperling.

”Vi skal have en kontinuerlig udbygning med solceller, og det får vi ikke med denne stop-and-go politik”, siger han til Politiken og fortsætter:

”Lige nu skaber det nogle voldsomme panikreaktioner, fordi man bare siger stop. Så kan man jo dræbe en hel branche. Man skal sige stop - og hvad gør vi nu”.

Dog er han enig i, at det ville være en fejl at give støtte til alle de ansøgte projekter i solcelleordningen, da Danmark dermed ikke ville få del i de stadigt faldende omkostninger til solceller, som forventes i de kommende år.

Hans kollega Henrik Lund, professor i energiplanlægning er enig i, at den førte politik på solcelleområdet har været problematisk:

”Man har trådt så hårdt på bremsen, fordi man trådte for hårdt på speederen før. Det er den stop-and-go politik, som er gift for industrien og for motivationen blandt folk”, siger han til Politiken.

Læs også: Branchen: Ny lov om solceller er fuldstændig gak

Ifølge forskerne på Aalborg Universitet vil der i 2050 være plads til omkring 5000 MW solcellestrøm i det danske energisystem, hvor målet er, at Danmark skal være helt fri af fossile brændsler. Men forskerne mener samtidig, at det er vigtigt, at udbygningen af solceller sker gradvist, ligesom tilskuddene skal nedfases, så den grønne energi ikke bliver dyrere end nødvendigt. 

-SSM

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Jobmarked

Se alle

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Bliv faglærer på el-afdelingen i Holbæk

Gør en forskel - vær med til at uddanne fremtidens elektrikere. Da vi har mange ansøgere til vores elektrikeruddannelse på Nordvestsjællands Erhvervs-og Gymnasieuddannelser- NEG, er der fuld fart på. Derfor søger vi nu en ny kollega til vores team af faglærere.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

21.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

Faglærere til grundforløb på elektrikeruddannelsen i Odense

Er du en dygtig og erfaren elektriker, er du stolt af dit fag, kan du lære fra dig, og vil du være med til at forme fremtidens elektrikere? Har du samtidig et positivt menneskesyn, og er du klar til at gøre undervisning til din primære profession? Så har vi verdens bedste job til dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

19.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

To lærere til hovedforløb på VVS-energiuddannelsen, Syddansk Erhvervsskole (Genopslag)

Er du en dygtig og erfaren VVS-håndværker, der har lyst til en helt ny rejse med dit fag? Og kan du give din begejstring videre til elever, der så småt er begyndt at lære faget at kende?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

20.04.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle