19.08.2019  |  VVS  |  Varme og køling

Frese lancerer IoT-fjernvarmestyring

Frese har skabt en IoT-løsning, der skal gøre det nemmere for landets fjernvarme- samt boligselskaber at overvåge og styre driften af deres anlæg.

Frese, der blandt andet fremstiller regulerings- og kontrolventiler til HVAC og VVS, kommer nu med sit eget Internet of Things (IoT) produkt, Frese Flowvagt.

Læs også: Nyt samarbejde skal sikre digital og moderne kundekontakt

”Det begyndte med, at Næstved Fjernvarme kom til os med et helt konkret behov: De havde brug for en fjernbetjent, batteridrevet ventilløsning, som kunne styre og afbryde flowet til fjernvarmeinstallationen”, fortæller Martin Overbjerg, business development manager, District Energy, Frese.

Den nye løsning består af en kontrolboks, der forbinder Freses ’Optima Compact’-ventil med omverdenen via Narrowband-teknologi. Dermed bliver ventilen en del af det omfattende IoT, der forbinder elektroniske enheder og lader dem indsamle og udveksle data.

Fjernbetjent monitorering
Med Frese Flowvagt får fjernvarmeselskaberne mulighed for at overvåge tryk og temperatur samt at begrænse eller helt afbryde flowet til installationen, eksempelvis i forbindelse med driftsforstyrrelser.

”Vi kan simpelthen isolere installationen fra vores ledningsnet, og det var det, vi ønskede”, forklarer kundechef Arne Ulstrup fra Næstved Fjernvarme og fortsætter:

”Vi er meget tilfredse med udviklingsforløbet af Frese Flowvagt. Der er blevet lyttet til de ønsker, vi havde. Det kunne vi ikke ønske os bedre.”

Næstved Fjernvarme har foreløbig monteret Frese Flowvagt på 200 fjernvarme-units.

Kommunikation over radionetværk
Frese Flowvagt er batteridrevet, så det er ikke nødvendigt at etablere nogen form for ny elektrisk installation hos den enkelte kunde.

Dette er muligt, fordi kontrolboksen kommunikerer via radionetværket Sigfox, hvor datamængderne er meget små og derfor har et meget lavt strømforbrug. Batteriet har dermed en forventet levetid på op til ti år, hvilket gør installationen langtidsholdbar.

En anden fordel er, at den ikke er baseret på mobilnettet. Det betyder, at enheden ikke har noget simkort, men kun en chip, hvilket gør den langt mindre kompliceret i drift.

Læs også: Fjernvarmeselskaber indbyder private energiaktører til at tage roret i geotermiens næste fase

I Danmark samarbejder Sigfox med virksomheden IoT Denmark, der står for drift og yderligere udbygning af infrastrukturen i form af de basestationer, som enhederne skal kommunikere med.

- SDN

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere