19.08.2019 | VVS | Varme og køling
Frese lancerer IoT-fjernvarmestyring
Frese har skabt en IoT-løsning, der skal gøre det nemmere for landets fjernvarme- samt boligselskaber at overvåge og styre driften af deres anlæg.
IoT-løsningen blev til i forbindelse med en opgave fra Næstved Fjernvarme. På billedet ses Arne Ulstrup, kundechef, Næstved Fjernvarme (t.v.) og Alex Rørbæk, projektleder, Frese. PR-foto.
Frese, der blandt andet fremstiller regulerings- og kontrolventiler til HVAC og VVS, kommer nu med sit eget Internet of Things (IoT) produkt, Frese Flowvagt.
Læs også: Nyt samarbejde skal sikre digital og moderne kundekontakt
”Det begyndte med, at Næstved Fjernvarme kom til os med et helt konkret behov: De havde brug for en fjernbetjent, batteridrevet ventilløsning, som kunne styre og afbryde flowet til fjernvarmeinstallationen”, fortæller Martin Overbjerg, business development manager, District Energy, Frese.
Den nye løsning består af en kontrolboks, der forbinder Freses ’Optima Compact’-ventil med omverdenen via Narrowband-teknologi. Dermed bliver ventilen en del af det omfattende IoT, der forbinder elektroniske enheder og lader dem indsamle og udveksle data.
Fjernbetjent monitorering
Med Frese Flowvagt får fjernvarmeselskaberne mulighed for at overvåge tryk og temperatur samt at begrænse eller helt afbryde flowet til installationen, eksempelvis i forbindelse med driftsforstyrrelser.
”Vi kan simpelthen isolere installationen fra vores ledningsnet, og det var det, vi ønskede”, forklarer kundechef Arne Ulstrup fra Næstved Fjernvarme og fortsætter:
”Vi er meget tilfredse med udviklingsforløbet af Frese Flowvagt. Der er blevet lyttet til de ønsker, vi havde. Det kunne vi ikke ønske os bedre.”
Næstved Fjernvarme har foreløbig monteret Frese Flowvagt på 200 fjernvarme-units.
Kommunikation over radionetværk
Frese Flowvagt er batteridrevet, så det er ikke nødvendigt at etablere nogen form for ny elektrisk installation hos den enkelte kunde.
Dette er muligt, fordi kontrolboksen kommunikerer via radionetværket Sigfox, hvor datamængderne er meget små og derfor har et meget lavt strømforbrug. Batteriet har dermed en forventet levetid på op til ti år, hvilket gør installationen langtidsholdbar.
En anden fordel er, at den ikke er baseret på mobilnettet. Det betyder, at enheden ikke har noget simkort, men kun en chip, hvilket gør den langt mindre kompliceret i drift.
Læs også: Fjernvarmeselskaber indbyder private energiaktører til at tage roret i geotermiens næste fase
I Danmark samarbejder Sigfox med virksomheden IoT Denmark, der står for drift og yderligere udbygning af infrastrukturen i form af de basestationer, som enhederne skal kommunikere med.
- SDN
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.
El-materiel

Netværksaktør underviser lærlinge i kabler og netværk
Der er et stort behov for elektrikere og installatører, der kan arbejde professionelt med kobber-, coax- og fiberkabler. Det gælder hele værdikæden fra datacenteret ud til wifi-punktet i en virksomhed eller en privat bolig. Nu tilbyder leverandør af netværksløsninger undervisning af lærlinge og teknikere på akademidage.
Virksomhedsdrift

Bygge-app vinder pris og præsterer vild vækst
Danske Dalux er nu hædret med EY’s Entrepreneur of the Year, samtidigt med at virksomheden runder 300 medarbejdere. Virksomheden vokser for syvende år i træk med over 50 procent.
Sikkerhed

Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed
Hvert år udfører de danske beredskaber brandsyn på virksomheder med brandfarlige aktiviteter samt private og offentlige steder, hvor mange mennesker færdes, og 2021 var ingen undtagelse. Dog var 2021 det sidste år, hvor der bliver gået brandsyn efter de gamle regler, da der fra 2022 blev indført nye regler på området.
Branchen

Fremtidens klimahåndværkere kæmper om DM-titel
Den 2. - 4. februar mødes toppen af poppen blandt de unge talenter indenfor blandt andet elektriker- og vvs-fagene ved DM i Skills i Fredericia. Her vil de blive testet i installation af nye digitale løsninger til at energioptimere bygninger. Med andre ord, skal de vise de ’skills’, der er centrale for Danmarks grønne omstilling.
Virksomhedsdrift

AVK-koncernen kommer solidt gennem et udfordrende år
Med en omsætningsvækst på 18 procent fortsætter koncernen den globale vækst inden for alle forretningsområder. Med koncernens hidtil bedste årsresultat kan AVK-koncernen efter regnskabsåret 2021-2022 se tilbage på en 50 procent vækst over de seneste fire år og en fortsat fremgang i resultatet.