Grøn støtte: Overvej især tre energiforbedringer
Danske virksomheder har nu mulighed for at søge erhvervspuljens 300 millioner om støtte til at reducere deres energiomkostninger og styrke økonomien gennem investeringer i grønne energiløsninger. Men hvad skaber størst værdi – både økonomisk og klimamæssigt?
Foto: 123rf.com
Nu kan virksomheder søge om økonomisk støtte til energiforbedringer gennem erhvervspuljen, som råder over 300 millioner kroner.
Puljen giver virksomheder mulighed for at reducere deres energiforbrug og omkostninger gennem investeringer i eksempelvis ny varmekilde, ventilation eller energilagring. Med omskiftelige energipriser og skærpede klimakrav fra 2030 er behovet for energieffektivisering mere presserende end nogensinde, mener Anders Ewald, COO i Energi360.
"Særligt de stigende energipriser og de kommende 2030-krav om CO₂-reduktion betyder, at virksomheder ikke længere kan vente med at optimere deres energiforbrug. Vi oplever en markant øget interesse for grønne energiløsninger, og med erhvervspuljen er der nu en oplagt mulighed for at få økonomisk støtte til de investeringer, der giver størst effekt – både for klimaet og bundlinjen," siger han.
Anders Ewald understreger, at den mest optimale investering afhænger af den enkelte virksomheds energiforbrug og nuværende energikilder. Hvilke løsninger der giver størst økonomisk gevinst, varierer fra virksomhed til virksomhed, og derfor anbefaler han altid en individuel vurdering for at sikre den bedst mulige strategi.
Mest effektive indsatser
Anders Ewald anbefaler, at man søger støtte ud fra en strategisk tilgang for at få maksimal økonomisk effekt, og kan også byde ind med en prioriteret strategi, der sikrer den hurtigste og mest effektive tilbagebetaling af investeringen. Fokus er på de løsninger, der skaber mest økonomisk værdi for virksomheden, både på kort og lang sigt. Det er:
1. Udnyt taget til solceller – lavere el-omkostninger og hurtig tilbagebetaling
Solceller er ofte det mest rentable første skridt mod lavere energiudgifter. Ved at udnytte uudnyttet tagareal til egenproduktion af elektricitet kan virksomheder reducere afhængigheden af dyr netstrøm og sænke driftsomkostningerne fra dag ét. Investeringen giver direkte besparelser på elregningen, har en relativt kort tilbagebetalingstid og beskytter mod fremtidige prisstigninger på el.
2. Investér i et batteri – optimer el-forbruget og sænker udgifterne
Et batteri gør det muligt at lagre solcellestrøm og bruge den, når elpriserne er højst. Uden batteri risikerer virksomheder at sælge overskudsstrøm billigt og senere købe dyrere el tilbage. Ved at lagre og anvende strøm strategisk kan virksomheder reducere deres energiomkostninger yderligere og øge udbyttet af deres solcelleinvestering. Derudover giver et batteri mulighed for at deltage i systemydelser, hvor virksomheder kan levere kapacitet til elnettet og dermed opnå en ekstra indtægt.
3. Udskift gasfyr med en varmepumpe – den største besparelse på varme
Mange virksomheder bruger stadig gas til opvarmning, men med stigende gaspriser og skærpede klimakrav bliver det en stadig dyrere løsning. En varmepumpe er langt mere energieffektiv og kan markant reducere varmeudgifterne. Den største økonomiske gevinst opnås ved at kombinere varmepumpen med solceller og batteri, så opvarmningen sker med egenproduceret el. Det mindsker afhængigheden af svingende energipriser og øger virksomhedens energieffektivitet. Samtidig beskytter en varmepumpe mod prisstigninger på gas og kan dermed styrke både bundlinjen og den grønne omstilling.
/EHS