Guide: undgå at kabler og rør ødelægger dampspærren
Videncenter for energibesparelser i bygninger har lanceret en ny guide om dampspærrer. Installatørerne skal især være opmærksomme på gennemføringer af kabler og rør.
Nu lancerer Videncenter for energibesparelser i bygninger en dampspærreguide, der giver svar på hovedparten af de udfordringer, som håndværkere, installatører og rådgivere møder i forbindelse med renoveringsopgaver i boliger.
Dampspærren har stor betydning for bygningens klimaskærm, men ifølge centerleder Vagn Holk fra Videncentret er den alt for ofte monteret forkert eller beskadiget, som følge af perforering i forbindelse med gennemføring af rør og kabler. Det resulterer i varmetab og problemer med fugt i konstruktionen, hvilket er kostbart på både kort og lang sigt. Dampspærreguiden er ment som en huske- og tjekliste til både rådgivere og udførende håndværkere og installatører.”
Dårlige samlinger giver utæt dampspærre
Når en dampspærre ikke slutter tæt, er det ofte et resultat af samlinger, der ikke er udført korrekt. Hvis dampspærren skal være lufttæt, skal alle gennemføringer med kabler og rør tætnes med manchetter, mens samlinger skal sikres med enten egnet tape eller fugemasse.
”Desværre har der ikke været fokus på lufttætheden af samlinger og gennemføringer før i de senere år. Derfor er det vigtigt, at man kontrollerer kvaliteten af netop samlinger og gennemføringer i den eksisterende dampspærre, uanset om huset er nyt eller gammelt,” siger centerleder Vagn Holk.
Dampspærresamlingerne kan testes med en standard trykprøvning af bygningen eller i visse tilfælde med røgprøve eller termografi. Testen kan med fordel anvendes forud for en renovering, men er også nyttig, hvis man vil teste kvaliteten af en ny eller forbedret dampspærre i et netop efterisoleret hus.
Videncentrets nye dampspærreguide kan findes på: www.byggeriogenergi.dk/isoleringsmateriale-lambdavaerdi