21.03.2019  |  EL  |  Branchen

Høj vækst på femte år i installationsbranchen

I 2018 kunne el- og VVS-virksomhederne for femte år i træk notere stigende omsætning. Dermed har væksten i branchen været næsten dobbelt så stor som for dansk økonomi generelt.

Det går fortsat godt for de danske el- og VVS-virksomheder, som i 2018 oplevede en fremgang i omsætningen på to milliarder kroner (til en samlet omsætning på 53 milliarder kroner) – hvilket svarer til en vækst på fire procent. Det er femte år i træk med vækst i branchen.

De opløftende tal præsenteres i brancheorganisationen Tekniqs årlige markedsanalyse.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

"Væksten har det seneste år været lidt større, end vi forventede, men den foregår stadig i et tempo, hvor branchen som helhed kan følge godt med", siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq, og uddyber:

"Det er også værd at notere, at væksten i installationsbranchen – over en femårig periode – faktisk har været dobbelt så høj som den generelle vækst i dansk økonomi. Siden 2013 er dansk økonomi vokset med 10,2 procent, mens fremgangen i installationsbranchen i samme periode er på hele 19,5 procent. Det er ganske godt gået", siger Niels Jørgen Hansen.

Det er især VVS-branchen, der i stil med de to foregående år førte an i væksten i 2018. Her var fremgangen i omsætningen på hele 5,1 procent, mens den i elbranchen var på 3,2 procent. Det skyldes, at det stigende boligbyggeri bidrager mere til aktiviteten i VVS-branchen end i elbranchen.

"Omvendt betyder det også, at en mindre vækst på dette område vil reducere væksten mere for VVS-virksomhederne end hos elvirksomhederne de kommende år", siger Niels Jørgen Hansen.

Fremtidig vækst i roligere tempo
Forventningerne hos Tekniq er, at væksten i installationsbranchen vil være på tre procent i 2019 og to procent i 2020. Det er stadig højere end forventningerne til den samlede danske økonomi, hvor man regner med en vækst på cirka 1,5 procent for hvert af de to kommende år.

Tekniqs markedsanalyse viser da også, at installationsvirksomhederne ser lyst på fremtiden. Og hos Tekniq vurderer man, at branchen har fornuftige vækstmuligheder – selvom man altså skal indstille sig på, at fremgangen vil være mere afdæmpet de kommende år.

"Branchens vækst understøttes af, at mange af de positive tendenser fra 2018 holder ved. Det gælder ikke mindst de lave renter, stigende indkomster, boligjobordningen og den voksende friværdi hos mange boligejere. Det er alt sammen faktorer, der giver råd til at investere i eksempelvis energiforbedring og generel renovering af danskernes hjem – ydelser, som installatørerne leverer", siger Niels Jørgen Hansen.

Samtidig fremhæver han, at industrien og servicesektoren investerer mere disse år.

"Alt i alt er udsigterne de kommende par år ganske lyse. Men som tidligere undersøgelser viser, så er omsætning ikke alt. Installationsvirksomhederne skal også være bedre til at tjene penge på den stigende omsætning, så de kan skabe et solidt fundament at stå på, når kurverne begynder at vende", siger Niels Jørgen Hansen.

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere