Høje Taastrup starter nyskabende fjernkølingsprojekt
Høje Taastrup Fjernvarme vil med et stort anlagt byggeprojekt tilbyde både fjernevarme og fjernkøling. Det er der fremtid i, vurderer Rambøll.
Høje Taastrup Kommune syd for København starter et større fjernkølingsprojekt, der skal integrere både fjernvarme og køling. Det skriver Ingeniøren.dk.
Byggeprojektet, der er sat til at vare 15 år, er sat til at koste 186 millioner kr. og er netop blevet godkendt i byrådet. Høje Taastrup Fjernvarme vil herefter kunne tilbyde en lang række kunder og virksomheder avancerede fjernkølingssystemer som de første i Danmark. Blandt dem er Copenhagen Markets, der bliver et stort grøn- og fødevaretorv på 67.000 kvm.
Læs også: Dansk Fjernvarme: Energipolitisk selvmål på varmepumper
Copenhagen Markets har et akut og stort kølebehov, så vi starter med at etablere et køleanlæg i et maskinhus tæt ved, der senere kan anvendes i den energicentral, som vil blive hjertet i det samlede køleprojekt, siger teknisk chef hos Høje Taastrup Fjernvarme Uffe Schleiss.
Energicentralen skal forsynes med tre varmepumper, der leverer en samlet køleeffekt på 6 MW til proces- og komfortkøling for kunder. På fjernvarmesiden bliver der bidraget med cirka 9 MW.
Og der er god fremtid i at tænke både fjernkøling og fjernvarme i samme kontekst, viser en analyse fra Rambøll, der er lavet i forbindelse med projektet.
Læs også: Fjernvarmeselskab giver kunder indflydelse på varmeregningen
Blandt andet siger Anders Dyrelund, markedschef hos Rambøll, at projekter som dette, hvor fjernkøling samtidig producerer varme, kan være en stor fordel, når de relativt dyre varmepumper skal etableres.
Vi har analyseret potentialet for denne type køle-/varmesystemer og anslår, at der i Danmark er basis for at få leveret 4.000 GWh varme som overskud fra fjernkølingsprojekter, siger han.
4.000 GWh svarer til 20 procent af det danske fjernvarmeforbrug, oplyser Ingeniøren.dk.
-JPN