Hele Danmark Øver: En national cyberberedskabsøvelse
Brancheorganisationer, myndigheder og dansk erhvervsliv er gået sammen om nyt cybersikkerhedsinitiativ, der skal bidrage til et mere sikkert samfund og digital tryghed for alle danske virksomheder.
Cybertruslerne mod Danmark og danske virksomheder har aldrig været større. Det er baggrunden for en national cyberberedskabsøvelse, hvor danske virksomheder i oktober måned får mulighed for i realtid at afprøve, hvordan det er at blive udsat for et hackerangreb og få oplæring af førende eksperter i, hvordan de bliver bedre rustet og beredte inden et angreb.
Bag initiativet “Hele Danmark øver” står ti centrale aktører - Center for Cybersikkerhed, IT-branchen, Industriens Fond, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Dansk IT, Alm. Brand, CISCO, Secure Practice og TDC Erhverv.
Ifølge Center for Cybersikkerhed er truslen mod Danmark og danske virksomheder meget høj.
“Det betyder kort sagt, at alle danske virksomheder er udsatte. Og det er snarere et spørgsmål om hvornår end om hvorvidt, man bliver ramt. Derfor hilser jeg konceptet ”Hele Danmark Øver” velkomment. Øvelsen kan hjælpe virksomhederne med at blive bevidste om deres sårbarheder og træne dem i at håndtere et angreb, hvor svære beslutninger skal træffes under pres,” siger Thomas Flarup, Chef i Center for Cybersikkerhed.
Ifølge en rapport, som TDC Erhverv offentliggjorde i marts, har kun 20 pct. af danske virksomheder en beredskabsplan, der involverer alle medarbejdere, og hele 60 pct af alle SMV’er som bliver ramt af et cyberangreb, går konkurs.
-emte
Fakta om beredskabsøvelsen
Initiativet er adopteret fra Norge, hvor cyberberedskabsøvelserne blev afviklet med stor succes. Det er den norske cybersikkerhedsvirksomhed, Secure Practice, der har udviklet og står bag beredskabsøvelsen:
- Beredskabsøvelsen er fysisk og varer i to timer.
- Beredskabsøvelsen er gratis for virksomheder som deltager. Maks to fra samme virksomhed kan tilmelde sig samme event. Deltagerne modtager et certifikat, hvis de gennemfører øvelsen.
- Virksomheder vil lære hvordan et hackerangreb kan foregå, se konsekvenserne af forskellige beslutninger som må træffes under pres, og blive bedre forberedt til at håndtere en reel krise.
- Øvelsen er relevant for alle som er involveret i kriseberedskab i virksomheden, og/eller som ønsker mere viden om hvordan særligt en cyberhændelse kan udspille sig. Ingen forudgående viden er nødvendig for at deltage.
- Efter øvelsen får deltagerne en læringspakke i digital sikkerhed som er udviklet af førende sikkerhedseksperter. Pakken indeholder et kursus for ledere og et for ansatte.
- Kick-off arrangementet finder sted d. 8. oktober i Pakhus 11 i København med oplæg fra flere af aktørerne.
- Øvelsen foretages ved 20 lokale events fordelt på 10 lokationer rundt om i hele landet. Events vil blive afviklet i hele oktober måned, som er også kendt som Cyber Security Awareness Month.
- Hele Danmark Øver initiativet vil blive evalueret, og der vil blive udsendt spørgeskema til alle de deltagende virksomheder for at få en tilbagemelding på, om de er gået styrket derfra og hvordan de vil implementere ændringer fremover.
Kilde: TDC Erhverv