Hele elnettet lagt i jorden i 2030

I løbet af de kommende år vil luftledningerne gradvis forsvinde fra landskabet. Det er ikke mindst de mange folkelige protester mod etablering af højspændingsmaster, som har skubbet til den politiske udvikling. Samtidig vil det nye elnet bane vej for flere vindmøller.

Højspændingsnettet i Danmark skal moderniseres, og en gruppe eksperter fra Energinet.dk og landets ni regionale transmissionsselskaber og Dansk Energi har nu en plan for, hvordan det kan gøres. I en omfattende kabelhandlingsplan skitserer de, hvordan luftledningerne på elektricitetens ”landeveje” (transmissionsnettet på 132/150 kilowolt) kan blive erstattet med kabler i et samspil med et udbygget ”motorvejsnet” (400 kV-nettet).

Allerede i 2008 bestilte miljøministeren en redegørelse vedrørende den fremtidige udbygning og kabellægning af el-transmissionsnettet. Da redegørelsen forelå, blev den gransket af partierne bag energiforliget, hvorefter politikerne i november samme år kom med deres udspil vedrørende den fremtidige udbygning. Det blev herunder bestemt, at nogle af de eksisterende luftledninger til 400 kV-nettet snarest skal ombygges, lige som det blev besluttet, at alle 132-150 kV luftledninger skal kabellægges i henhold til en sammenhængende kabelhandlingsplan, efterhånden som de er nedslidt og udtjent. Det er med andre ord slut med at levetidsforlænge de højspændingsmaster, som i årevis har spredt sig over det danske landskab.

Ud over at forskønne landskabet, vil planen også gøre det muligt at aftage langt mere vindkraft, især fra den jyske vestkyst, hvor der ventes en omfattende udbygning både med hav og -landvindmøller. Noget sådant er der da også behov for, hvis Danmark skal leve op til de politiske mål for vedvarende energi.

Det kan imidlertid være op til seks gange dyrere at kabellægge 400 kV-ledninger end at opføre dem som luftledninger. Alene prisen for at nedgrave ledningerne har derfor holdt politikerne tilbage fra at påbegynde det omfattende og langvarige arbejde.

Mere vindkraft er en forudsætning
”Vi har regnet på, hvad det ville koste, hvis projektet skulle gennemføres i løbet af enten 30 år eller over en mere forceret periode på 20 år, forklarer netplanlægningschef Bjarne Gellert fra Energinet.dk.

”Forligspartierne besluttede, at nedgravningen af kablerne skal gennemføres i løbet af kun 20 år, hvilket for 132-150-kV-nettets vedkommende vil koste 14,5 milliarder kr.”

Luftledningerne ved en række byer forventes dog at blive taget ned allerede inden for de kommende ti år. I planen er der forudsat en markant øget mængde vindkraft, samt at Danmark generelt får et mere fleksibelt elforbrug, hvor elbiler og varmepumper indgår som væsentlige elementer.

Ydermere er der i handlingsplanen taget hensyn til muligheden for at eksportere overskud af vindkraft samt importere el, når det ikke blæser.

To forskellige teknologier
Beslutningen om at kabellægge fremtidige højspændingskabler skal samtidig ses i lyset af, at det gennem de senere år er blevet stadig vanskeligere at få godkendt nye luftledninger.

Energinet.dk har f.eks. længe ønsket en 400 kV-luftledning mellem Endrup og Idomlund langs den jyske vestkyst, men det har der været store folkelige protester mod. Modviljen fra borgerne har således skubbet til den politiske beslutning.

I det eksisterende transmissionsnet er der i dag 3.250 systemkilometer 132/150 kV-luftledninger, mens kun beskedne 450 kilometer 132-150 ledninger til dato er lagt ned i jorden.

Bjarne Gellert understreger, at moderniseringen af el-transmissionsnettet vil sætte gang i en masse nye anlægsprojekter, hvilket formentlig også vil give nye opgaver til landets elinstallatører.

”Systemmæssigt er der stor forskel på jord- og luftledninger. Omlægningen betyder, at transmissionsselskaberne teknisk skal bevæge sig ud i forholdsvis ukendt land. Kabler opfører sig på en anderledes måde end luftledninger. De skaber i langt højere grad reaktiv effekt i vekselstrømssystemet. Reaktiv effekt mindsker bl.a. overføringskapaciteten i nettet, og den kendsgerning, at der er tale om en anderledes teknologi, skal installatørerne og andre involverede teknikere derfor forholde sig til”, siger Bjarne Gellert.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

18.04.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Har du ofte korte deadlines til dine installationsprojekter?

18.04.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opnå lys i ekstra lange længder?

18.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Sikker opladning til alle behov

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

17.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Ny i sortimentet! Alcadon præsenterer stolt…

17.04.2024Lan-com A/S

Sponseret

Lan-Com A/S introducer verdens mindste nyhed

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø