15.01.2020  |  EL  |  Varme og køling

Hofor sender droner i luften

At holde øje med de mange kilometer af fjernvarmerør, der løber under København, er en stor udfordring. Højtflyvende droner med varmesøgende kameraer skal hjælpe Hofor med at løse problemet.

Hofor sender i denne tid droner i luften i Vanløse, Brønshøj og Husum for at finde utætheder på de mange fjernvarmerør under byens gader og haver. 

Om dronerne

  • Der bliver fløjet med to droner. De flyver i 80-100 meters højde, og beboere tæt på vil muligvis kunne høre en svag brummen fra dronerne.
  • Den største vejer otte kg, hvoraf tre kg er batterier. Den har en diameter på 141 cm fra propelspids til propelspids.
  • Dronerne tager ingen almindelige billeder. De måler kun elektromagnetisk stråling i bølgelængderne 7,5 – 14 μm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Hver temperatur tildeles en farve og deraf opstår termografibillederne.
  • Dronerne styres af Drone Systems for Hofor. Der skal to personer til for at styre dem og udføre termograferingen.

Læs også: Hofor: Hvert andet vamreanlæg i København kører for dårligt

Under København løber næsten 3.000 kilometer fjernvarmerør. Det er mange kilometer rør at holde øje med – også, hvis der går hul et sted.

Derfor har Hofor (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab), taget en lidt utraditionel teknologi i brug i kampen for at finde utætheder og varmetab i rørene.

I december 2016 fløj Hofor med droner over Vanløse, Brønshøj og Husum første gang. Her fandt man 44 lækager, som man siden har fået kigget på og repareret.

Nu, tre år efter, sender Hofor igen dronerne i vejret over bydelene for at se, om der er flere huller, der skal repareres.

Dronerne er udstyret med et varmesøgende kamera og tager kun termiske billeder, der viser, hvor der er unormalt høje temperaturer i undergrunden og derfor risiko for et varme- og vandtab fra fjernvarmerørene.

Når Hofor lægger nye fjernvarmerør, er de udstyret med alarmtråde, som er en nyere teknologi, der kan registrere eventuelle lækager, men da flere af rørene under København er af ældre dato, findes denne mulighed ikke i disse rør.

Med dronerne kan man hurtigt få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder.

Til gavn for klima og varmeregninger
Sektionsleder i Hofor, Bo Jensen Møller, er positiv over resultaterne fra bydelene tidligere og fortæller:

“Det er rigtigt mange kilometer rør, vi skal overvåge og efterse for at finde eventuelle lækager eller utætheder. Mange af rørene løber også under folks haver. Hvis der går hul på et rør, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og vi risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt”, fortæller han og uddyber:

“Med hjælp fra dronerne får vi langt hurtigere et præcist overblik over, hvor der kan være utætheder og få dem repareret. På den måde minimerer vi vores tab og kan bedre planlægge vedligehold af ledningsnettet. Alt sammen til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne”, siger Bo Jensen Møller.

Der er en række forhold, der skal være i orden for at få brugbare resultater, når man termograferer med droner.

Det skal være koldt og mørkt, der må ikke være for meget vind, og asfalten må ikke være våd.

Læs også: Droner hjælper med at finde lækager

På Hofors hjemmeside vil man løbende kunne holde sig orienteret om, hvornår de præcise flyvninger er planlagt.

- SMF

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere