Husejere tilfredse med lavenergihuse
Ejerne af lavenergihuse er generelt tilfredse med deres lavenergihuse. Det viser en undersøgelse, som Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har gennemført for Energistyrelsen. En tredjedel af lavenergihusejerne savner dog information om husets tekniske installationer.
Danske ejere af lavenergihuse er generelt meget tilfredse med deres bolig. 93 procent af lavenergihusejerne vil anbefale andre at bo i et lavenergihus og over 90 procent vurderer, at indeklimaet er tilfredsstillende både sommer og vinter.
Om undersøgelsen
Hele den omtalte undersøgelse er samlet i rapporten Evaluering af energiklasserne 2015 og 2020 i BR10, som ligger frit tilgængeligt på internettet. Rapporten kortlægger også, hvad aktørerne i byggebranchen (producenter af typehuse, entreprenører, rådgivende ingeniører og arkitekter) har af erfaringer med at projektere og bygge efter de supplerende krav for lavenergiklasse 2015 og bygningsklasse 2020.
Det viser en undersøgelse, som Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har foretaget blandt 370 ejere af nye lavenergihuse. Formålet med undersøgelsen har været at indsamle erfaringer fra de første byggerier, der er opført efter den frivillige lavenergiklasse 2015 og bygningsklasse 2020 med henblik på at videreudvikle klasserne i det fremtidige bygningsreglement.
Energiforbruget lever også i stort omfang også op til beboernes forventninger. 59 procent oplyser således, at forbruget er så lavt som forventet, mens kun 7 procent svarer, at forbruget er højere end forventet. De øvrige ved det ikke, ofte fordi de ikke har boet i huset tilstrækkeligt længe.
Ejere mangler information
Af negative elementer fremhæver en tredjedel af husejerne, at de mangler information om, hvordan husenes forskellige tekniske installationer fungerer.
Ifølge seniorforsker ved SBi Henrik N. Knudsen, der står bag undersøgelsen, skyldes det typisk, at husene er blevet mere komplicerede og ikke længere bare indeholder et oliefyr, man skal forholde sig til.
I dag har du flere forskellige installationer som eksempelvis ventilations- og gulvvarmeanlæg, varmepumpe og solcelleanlæg. Samlet set ender du måske på fire-fem brugergrænseflader. Og det kan være svært at forholde sig til for husejerne specielt fordi der ikke er ret mange, der interesserer sig for, hvordan for eksempel ventilationsanlægget fungerer. Det skal bare virke, siger Henrik N. Knudsen.
Skal virke fra dag ét
Han peger på forskellige tiltag, der kan få boligejerne til at føle sig mere trygge ved deres nye installationer.
Det er meget væsentligt, at alle installationer virker efter hensigten den dag nøglerne overdrages til husets ejer. Det lyder som noget, der burde være en selvfølge, men det er det desværre langt fra, siger Henrik N. Knudsen.
En anden ting, som jeg vil anbefale sker sammen med overdragelsen af nøglerne, er, at der kommer en person med indsigt i de tekniske installationer og gennemgår dem med husets ejer. Det er jo ikke alle, der flytter ind i et lavenergihus, som har teknisk snilde. Og så er det nu en gang bedre at få en personlig gennemgang i stedet for at skulle tygge sig igennem fire fem manualer, understreger Henrik N. Knudsen.
I SBis undersøgelse har en tredjedel af de adspurgte husene med solceller til el-produktion. Knap to tredjedele af husene har ventilationsanlæg med varmegenvinding, og lidt over halvdelen har etableret jordvarmeanlæg. Omkring en fjerdedel af husene har fjernvarme.