Husejere tilfredse med lavenergihuse

Ejerne af lavenergihuse er generelt tilfredse med deres lavenergihuse. Det viser en undersøgelse, som Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har gennemført for Energistyrelsen. En tredjedel af lavenergihusejerne savner dog information om husets tekniske installationer.

Generelt er danske ejere af lavenergihuse meget tilfredse med deres bolig, men en tredjedel af dem mener, at informationen om de tekniske installationer har været mangelfuld..

Danske ejere af lavenergihuse er generelt meget tilfredse med deres bolig. 93 procent af lavenergihusejerne vil anbefale andre at bo i et lavenergihus og over 90 procent vurderer, at indeklimaet er tilfredsstillende både sommer og vinter.

Om undersøgelsen

Hele den omtalte undersøgelse er samlet i rapporten ’Evaluering af energiklasserne 2015 og 2020 i BR10’, som ligger frit tilgængeligt på internettet. Rapporten kortlægger også, hvad aktørerne i byggebranchen (producenter af typehuse, entreprenører, rådgivende ingeniører og arkitekter) har af erfaringer med at projektere og bygge efter de supplerende krav for lavenergiklasse 2015 og bygningsklasse 2020.

Det viser en undersøgelse, som Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har foretaget blandt 370 ejere af nye lavenergihuse. Formålet med undersøgelsen har været at indsamle erfaringer fra de første byggerier, der er opført efter den frivillige lavenergiklasse 2015 og bygningsklasse 2020 med henblik på at videreudvikle klasserne i det fremtidige bygningsreglement.

Energiforbruget lever også i stort omfang også op til beboernes forventninger. 59 procent oplyser således, at forbruget er så lavt som forventet, mens kun 7 procent svarer, at forbruget er højere end forventet. De øvrige ved det ikke, ofte fordi de ikke har boet i huset tilstrækkeligt længe.

Ejere mangler information
Af negative elementer fremhæver en tredjedel af husejerne, at de mangler information om, hvordan husenes forskellige tekniske installationer fungerer.

Ifølge seniorforsker ved SBi Henrik N. Knudsen, der står bag undersøgelsen, skyldes det typisk, at husene er blevet mere komplicerede og ikke længere bare indeholder et oliefyr, man skal forholde sig til.

”I dag har du flere forskellige installationer som eksempelvis ventilations- og gulvvarmeanlæg, varmepumpe og solcelleanlæg. Samlet set ender du måske på fire-fem brugergrænseflader. Og det kan være svært at forholde sig til for husejerne – specielt fordi der ikke er ret mange, der interesserer sig for, hvordan for eksempel ventilationsanlægget fungerer. Det skal bare virke”, siger Henrik N. Knudsen.

Skal virke fra dag ét
Han peger på forskellige tiltag, der kan få boligejerne til at føle sig mere trygge ved deres nye installationer.

”Det er meget væsentligt, at alle installationer virker efter hensigten den dag nøglerne overdrages til husets ejer. Det lyder som noget, der burde være en selvfølge, men det er det desværre langt fra”, siger Henrik N. Knudsen.

”En anden ting, som jeg vil anbefale sker sammen med overdragelsen af nøglerne, er, at der kommer en person med indsigt i de tekniske installationer og gennemgår dem med husets ejer. Det er jo ikke alle, der flytter ind i et lavenergihus, som har teknisk snilde. Og så er det nu en gang bedre at få en personlig gennemgang i stedet for at skulle tygge sig igennem fire – fem manualer”, understreger Henrik N. Knudsen.

I SBi’s undersøgelse har en tredjedel af de adspurgte husene med solceller til el-produktion. Knap to tredjedele af husene har ventilationsanlæg med varmegenvinding, og lidt over halvdelen har etableret jordvarmeanlæg. Omkring en fjerdedel af husene har fjernvarme.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding