Hvem har ret til erstatningsferie?
To medarbejdere melder sig syge i deres ferie, og mester kommer i tvivl om, hvorvidt de har ret til erstatningsferie. DS Håndværk & Industris jurister giver svaret.
En virksomhed har to kørende sælgere (A og B), som uafhængigt af hinanden skal afvikle 10 feriedage i maj måned.
I weekenden inden den første ferieuge bliver A syg og indlagt på sygehuset. Allerede søndag aften kontakter han sin arbejdsgiver og meddeler, at ferien ikke kan afvikles på grund af sygdom.
B tager på ferie i Norge men må mandag morgen i den anden ferieuge konstatere, at han er blevet syg. Det meddeler han onsdag morgen sin arbejdsgiver. Han skaffer også en lægeattest fra en lokal læge.
Begge medarbejdere kræver erstatningsferie på grund af sygdom i ferien. Arbejdsgiveren er i tvivl og kontakter derfor sin arbejdsgiverorganisation DS Håndværk & Industri for rådgivning.
Læs også: Må man kalde chefen idiot på facebook?
Svar:
Retten til erstatningsferie følger direkte af ferielovens bestemmelser og ikke af en overenskomst.
Ferie begynder først ved arbejdstids begyndelse den 1. feriedag. A bliver syg før ferien og har derfor ret til erstatningsferie for alle sygedagene.
Bs situation er mere speciel. Han bliver syg under ferien og har i princippet ret til erstatningsferie. Men de første 5 sygedage er en karensperiode, som han ikke får erstatningsferie for. Og denne karensperiode begynder først, når lønmodtageren har underrettet arbejdsgiveren her altså onsdag morgen også selvom han faktisk blev syg allerede om mandagen.
Juridiske svar
DS Håndværk & Industris juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.
Beskrivelsen af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.
Netop fordi B først giver sin arbejdsgiver besked på sygdommens 3. dag, har han ikke ret til erstatningsferie før 5 dage senere. Og i den konkrete situation betyder det så, at han alligevel ikke får erstatningsferie, for der er han rask og, ferien er slut.
To medarbejdere melder sig syge i deres ferie, og mester bliver i tvivl om, hvorvidt de har ret til erstatningsferie. DS Håndværk & Industris jurister giver svaret.
Læs også: Hvem skal betale for defekt pillekedel?