23.07.2020  |  EL  |  Branchen

Hver femte elektriker ramt af stød

I løbet af de sidste seks måneder har 20 procent af de danske elektrikere fået stød. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk El-Forbund.

Mange elektrikere får elektrisk stød på arbejdet, og for en del sker det ret ofte. Især unge er udsatte, fortæller fagbladet Elektrikeren.

Læs også: Dansk El-Forbund: Nye el-regler øger forhåbentlig sikkerheden

Gennem et halvt år har deltagerne i en stor undersøgelse af følger efter elulykker – den første af sin art – ugentligt svaret på sms’er fra forskerne. Her har de blandt andet fortalt, om de har fået stød.

Det viser sig, at mange har været udsat i løbet af de seks måneder. 20 procent af de deltagende medlemmer af Dansk El-Forbund (DEF) fortalte, at de havde fået stød. En del blev ramt flere gange.

I forbindelse med, at sms-forløbet nærmede sig afslutningen, sammenfattede seniorforsker Karen Biering en række hovedtal. Med langt størstedelen af sms-svarene i hus kunne hun konstatere, at der blandt deltagerne var rapporteret 2.331 stød.

Antallet af ramte personer var lidt lavere: 1.129 havde fået ét stød, mens 318 havde fået to. 94 elektrikere oplevede tre gange at få stød, mens 61 rapporterede mellem fire og helt op til ni stød på det halve år.

Unge rammes oftere end ældre
"Heldigvis blev langt de fleste stød af deltagerne vurderet til at være 'slet ikke alvorlige', nemlig 73 procent. 23 procent vurderede et stød til at være 'lidt alvorligt', mens de sidste fire procent af stødene blev vurderet til at være ’noget, ret eller meget alvorlige’", oplyser Karin Biering.

Ifølge opgørelsen har stødene ramt bredt over hele landet, og forholdsmæssigt rammes mænd og kvinder også lige ofte.

Til gengæld rammes unge oftere end ældre, og umiddelbart rapporterede lærlinge også om flere stød end svendene. Her var der dog blandt lærlingene kun svagt flere rapporteringer i forhold til de unge blandt svendene.

Læs også: Styrelse stiller skarpt på el-sikkerhed på festivaler

Forskerne på Arbejdsmedicin på Regionshospitalet Herning går nu i gang med et stort analysearbejde, hvor blandt andet resultaterne fra forløbet skal sammenholdes med oplysningerne fra en indledende spørgeskemaundersøgelse.

- SMF

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere