Juridiske svar: Hvorfor blev medarbejderen afskediget?

Hvad blev udfaldet, da en medarbejder mente, at han blev fyret, fordi han skulle være far?

En mindre virksomhed havde en ung mand på 28 år ansat som montør. Efter kort tid indså virksomheden, at samarbejdet ikke fungerede. Da medarbejderen havde under ni måneders anciennitet, var virksomheden af den opfattelse, at begrundelsen for opsigelsen ikke var så vigtig. Så de opsagde medarbejderen og regnede med, at det ville være uden større problemer. 

Den afskedigede medarbejder var dog af en anden opfattelse. Da han snart skulle være far, var han af den overbevisning, at opsigelsen var begrundet heri. Virksomheden blev herefter kontaktet af medarbejderens repræsentant med krav om betaling af seks måneders løn for overtrædelse af ligebehandlingsloven. Det kom meget bag på virksomheden, der herefter kontaktede Arbejdsgiverne.

Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne. .

Svar: 
Arbejdsgiverne informerede indledningsvis virksomheden om de særlige bevisbyrdebestemmelser i forhold til ligebehandlingsloven. Ved domstolenes bedømmelse af, hvorvidt det konkret forekommer sagligt at opsige en medarbejder med særlig beskyttelse som følge af ligebehandlingslovens regler, afgøres ofte med udgangspunkt i bevisbyrdereglerne alene. 

Ligebehandlingsloven indeholder to overordnede bevisbyrderegler – omvendt bevisbyrde og delt bevisbyrde – som fraviger de traditionelle bevisbyrderegler i Retsplejeloven.    
Det kaldes omvendt bevisbyrde, når det er virksomheden, som skal bevise sin uskyld.

Læs også: Må man opsige en tillidsrepræsentant

Hvis en virksomhed opsiger en medarbejder i graviditetsperioden, under barsel eller anden retsbaseret orlov samt i de dertil knyttede varslingsperioder, er det virksomheden, der skal bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet heri.
Det kaldes delt bevisbyrde, når det er medarbejderen, som skal påvise faktiske omstændigheder, der giver grund til at tro, at opsigelsen eksempelvis er begrundet i barsel. Lykkedes det medarbejderen, er det herefter virksomheden, der skal bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i disse forhold.

”Ligebehandlingsloven indeholder to overordnede bevisbyrderegler – omvendt bevisbyrde og delt bevisbyrde – som fraviger de traditionelle bevisbyrderegler i Retsplejeloven”.

Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne

Virksomheden bør skriftligt sikre sig materiale vedrørende udvælgelsesprocessen, når en medarbejder afskediges.

Den beskyttelse, som medarbejderne opnår, følger direkte af lovgivningen og gælder således ”ved siden” af overenskomsterne. Derfor er alle medarbejdere i virksomheden omfattet af reglerne, uanset om den enkelte medarbejder er omfattet af en overenskomst eller ej. Der er ligeledes heller ikke et anciennitetskrav, før man kan rejse en sag.

Da virksomheden havde nogle dokumenterbare forhold, der understøttede deres påstand om, at samarbejdet var afsluttet på grund af medarbejderens uhensigtsmæssige adfærd, blev løsningen en erstatning på to måneders løn uden nogen retslig indblanding som de fleste af den type sager.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup