12.11.2019  |  EL  |  Branchen

Installatører må rydde op efter klamphuggere og gør det selv-folk

Nye tal fra undersøgelse om uautoriseret arbejde skaber bekymring hos Tekniq Arbejdsgiverne, som advarer om, at hurtige besparelser kan koste dyrt i længden.

Klamphuggeri og fejlagtigt gør det selv-arbejde fylder stadig godt i danskernes hjem.

En ny medlemsundersøgelse fra brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne blandt landets el- og VVS-installationsfirmaer viser således, at 66 procent af installatørerne oplever, at brugen af uautoriserede håndværkere er et problem, samtidig med at 59 procent peger på, at problemet har været stigende de seneste to år.

Læs også: Installatørpanelet: Sådan stopper vi det uautoriserede arbejde

”Det bekræfter desværre de meldinger, vi får fra vores medlemmer. Og det er en meget uheldig tendens, når man tænker på, hvor store konsekvenser det kan have sikkerheds- og sundhedsmæssigt, hvis ikke el- og VVS-installationer udføres korrekt”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne og uddyber:

”I sidste ende løber man en stor risiko for alt fra vandskader til elektriske stød og brand, når man lader folk, der ikke har de fornødne faglige kompetencer, rode med installationer”. 

Ifølge Simon O. Rasmussen tyder noget på, at det er svært at gøre op med boligejernes dårlige vaner på dette område – ikke mindst fordi tallene viste den samme tendens for tre år siden. 

Kan koste dyrt på sigt
Undersøgelsen viser da også, at hele 68 procent af installationsvirksomhederne (62 procent inden for VVS og 74 procent inden for el) i løbet af de seneste 12 måneder har haft opgaver, hvor de har udbedret uautoriseret udført håndværksarbejde.

”Det kan naturligvis være svært at sige, hvem der oprindeligt har udført det dårlige arbejde, men har en uautoriseret håndværker eller boligejeren selv været i gang, så er der tale om klamphuggeri, der måske nok er billigere i første omgang, men som på sigt kan komme til at koste dyrt – både på grund af risikoen for skader, og når man må betale igen for at få fejlene udbedret”, siger Simon O. Rasmussen.

Læs også: Uautoriserede håndværkere og dårligt udførte installationer er et voksende problem

Derfor er rådet fra Tekniq Arbejdsgiverne også klart:

”Vi opfordrer på det kraftigste til, at man benytter autoriseret arbejdskraft, når man skal have udført arbejde på de tekniske installationer i hjemmet. På den måde kan man være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt, ligesom man er omfattet af en garantiordning, hvis der mod forventning skulle være begået fejl", siger Simon O. Rasmussen. 

- SMP

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere