Installatører må rydde op efter klamphuggere og gør det selv-folk

Nye tal fra undersøgelse om uautoriseret arbejde skaber bekymring hos Tekniq Arbejdsgiverne, som advarer om, at hurtige besparelser kan koste dyrt i længden.

Ny undersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne viser, at 66 procent af installatørerne oplever, at brugen af uautoriserede håndværkere er et problem. Genrefoto..

Klamphuggeri og fejlagtigt gør det selv-arbejde fylder stadig godt i danskernes hjem.

En ny medlemsundersøgelse fra brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne blandt landets el- og VVS-installationsfirmaer viser således, at 66 procent af installatørerne oplever, at brugen af uautoriserede håndværkere er et problem, samtidig med at 59 procent peger på, at problemet har været stigende de seneste to år.

Andel af virksomheder der inden for de seneste 12 måneder har haft opgaver, hvor de har udbedret arbejde lavet af en uautoriseret håndværker. Kilde: Medlemsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne.

”Det bekræfter desværre de meldinger, vi får fra vores medlemmer. Og det er en meget uheldig tendens, når man tænker på, hvor store konsekvenser det kan have sikkerheds- og sundhedsmæssigt, hvis ikke el- og VVS-installationer udføres korrekt”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne og uddyber:

”I sidste ende løber man en stor risiko for alt fra vandskader til elektriske stød og brand, når man lader folk, der ikke har de fornødne faglige kompetencer, rode med installationer”. 

Ifølge Simon O. Rasmussen tyder noget på, at det er svært at gøre op med boligejernes dårlige vaner på dette område – ikke mindst fordi tallene viste den samme tendens for tre år siden. 

Kan koste dyrt på sigt
Undersøgelsen viser da også, at hele 68 procent af installationsvirksomhederne (62 procent inden for VVS og 74 procent inden for el) i løbet af de seneste 12 måneder har haft opgaver, hvor de har udbedret uautoriseret udført håndværksarbejde.

”Det kan naturligvis være svært at sige, hvem der oprindeligt har udført det dårlige arbejde, men har en uautoriseret håndværker eller boligejeren selv været i gang, så er der tale om klamphuggeri, der måske nok er billigere i første omgang, men som på sigt kan komme til at koste dyrt – både på grund af risikoen for skader, og når man må betale igen for at få fejlene udbedret”, siger Simon O. Rasmussen.

Læs også: Uautoriserede håndværkere og dårligt udførte installationer er et voksende problem

Derfor er rådet fra Tekniq Arbejdsgiverne også klart:

”Vi opfordrer på det kraftigste til, at man benytter autoriseret arbejdskraft, når man skal have udført arbejde på de tekniske installationer i hjemmet. På den måde kan man være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt, ligesom man er omfattet af en garantiordning, hvis der mod forventning skulle være begået fejl", siger Simon O. Rasmussen. 

- SMP

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup