Nye tal fra undersøgelse om uautoriseret arbejde skaber bekymring hos Tekniq Arbejdsgiverne, som advarer om, at hurtige besparelser kan koste dyrt i længden.
Ny undersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne viser, at 66 procent af installatørerne oplever, at brugen af uautoriserede håndværkere er et problem. Genrefoto.
Klamphuggeri og fejlagtigt gør det selv-arbejde fylder stadig godt i danskernes hjem.
En ny medlemsundersøgelse fra brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne blandt landets el- og VVS-installationsfirmaer viser således, at 66 procent af installatørerne oplever, at brugen af uautoriserede håndværkere er et problem, samtidig med at 59 procent peger på, at problemet har været stigende de seneste to år.
Læs også: Installatørpanelet: Sådan stopper vi det uautoriserede arbejde
Andel af virksomheder der inden for de seneste 12 måneder har haft opgaver, hvor de har udbedret arbejde lavet af en uautoriseret håndværker. Kilde: Medlemsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne
”Det bekræfter desværre de meldinger, vi får fra vores medlemmer. Og det er en meget uheldig tendens, når man tænker på, hvor store konsekvenser det kan have sikkerheds- og sundhedsmæssigt, hvis ikke el- og VVS-installationer udføres korrekt”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne og uddyber:
”I sidste ende løber man en stor risiko for alt fra vandskader til elektriske stød og brand, når man lader folk, der ikke har de fornødne faglige kompetencer, rode med installationer”.
Ifølge Simon O. Rasmussen tyder noget på, at det er svært at gøre op med boligejernes dårlige vaner på dette område – ikke mindst fordi tallene viste den samme tendens for tre år siden.
Kan koste dyrt på sigt
Undersøgelsen viser da også, at hele 68 procent af installationsvirksomhederne (62 procent inden for VVS og 74 procent inden for el) i løbet af de seneste 12 måneder har haft opgaver, hvor de har udbedret uautoriseret udført håndværksarbejde.
”Det kan naturligvis være svært at sige, hvem der oprindeligt har udført det dårlige arbejde, men har en uautoriseret håndværker eller boligejeren selv været i gang, så er der tale om klamphuggeri, der måske nok er billigere i første omgang, men som på sigt kan komme til at koste dyrt – både på grund af risikoen for skader, og når man må betale igen for at få fejlene udbedret”, siger Simon O. Rasmussen.
Læs også: Uautoriserede håndværkere og dårligt udførte installationer er et voksende problem
Derfor er rådet fra Tekniq Arbejdsgiverne også klart:
”Vi opfordrer på det kraftigste til, at man benytter autoriseret arbejdskraft, når man skal have udført arbejde på de tekniske installationer i hjemmet. På den måde kan man være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt, ligesom man er omfattet af en garantiordning, hvis der mod forventning skulle være begået fejl", siger Simon O. Rasmussen.
- SMP
Energi

Lovgivning om solceller gør stadig livet surt for kommuner
Stramninger i lovgivningen tilbage i 2013 om opsætning og brug af solceller møder stadig kritik fra flere kommuner, der ønsker at medvirke til en grønnere energiomstilling.
Varmeanlæg

Ny standard for varmepumper skal sikre høj energieffektivitet
Hvis varmepumperne skal leve op til deres fulde potentiale, kræver det særlige krav til installationen. Det har fået Energistyrelsen til at indføre en ny, frivillig standard.
Energi

Organisationer om klimaloven: Nu skal der handles
Dansk Byggeri og Tekniq Arbejdsgiverne er glade for den nye klimalov og for, at den bygger på et bredt politisk flertal. Men organisationerne understreger samtidig, at det nu er tid til konkret handling.
Branchen

Arbejdsgivere og fagforbund i fælles front for klimaet
Tekniq Arbejdsgiverne, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-Forbund præsenterer nu en lang række fælles anbefalinger med teknikken i centrum til, hvordan danskerne nedbringer deres CO2-udledning.
Energi

Landvind og solceller meget tæt på at blive støttefri
Prisen på landvindmøller og solcelleparker er nu så lav, at det tyder på, de meget snart kan opføres helt uden støtte. Resultatet af dette års såkaldte teknologineutrale udbud, hvor landvindmøller og solcelleanlæg konkurrerer om støtte, har for andet år i træk vist historisk lave støttesatser. Støttesatsen faldt med ca. 30 procent i forhold til sidste års rekord.
Branchen

Damixa får ny adresse i Odense
FM Mattsson Mora Group Danmark, også kendt som Damixa, flytter i slutningen af 2020 til et nyt erhvervslejemål i det sydvestlige Odense.