Installatørernes indtjening daler midt i bygge-optur
Det er fortsat de store el- og VVS-virksomheder med flere end 100 ansatte, der har svært ved at skabe tilfredsstillende indtjening, viser ny undersøgelse fra Deloitte.
Det høje tempo i byggeriet har svært ved for alvor at slå igennem på bundlinjen hos landets installatører, hvor den gennemsnitlige indtjening pr. medarbejder er faldet fra 50.000 kroner pr. medarbejder i 2015 til 47.000 kroner i 2016. Det viser en analyse fra Deloitte, der har gennemgået regnskaberne for cirka 1.500 el- og VVS-virksomheder.
Læs også: Den teknologiske udvikling vender op od ned på elektrikeres hverdag
Store virksomheder tjener kun en tredjedel
Det er især de store virksomheder, der har betydelige problemer med at komme i nærheden af de indtjeningsniveauer, som de mindre lykkes med. Således tjener virksomheder med over 100 ansatte kun en tredjedel af de mindre virksomheder:
”Det går godt for mange installatører især på VVS-området, mens elektrikerne halter lidt bagefter i 2016. Det bemærkelsesværdige er, at indtjeningen som gennemsnit falder midt i en periode med et højt tempo i byggeriet”, siger Bo Odgaard, der leder Deloittes branchegruppe for installationsbranchen, og fortsætter:
”Og så er det tankevækkende, at de store virksomheder fortsat ikke kan få indtjeningen op på samme niveauer som de små virksomheder”.
Han peger på, at der blandt de større virksomheder faktisk er den gode nyhed, at der i gruppen af mellemstore virksomheder med 51-100 ansatte har været en flot fremgang:
”Der er langt mellem underskuddene for virksomheder med 50-100 ansatte, og mange af dem er i gang med en professionalisering på mange fronter”, siger Bo Odgaard.
Læs også: Deloitte: Tilfredshed med landets håndværkere
Flaskehalse bremser væksten
Bag den kedelige udvikling gemmer sig ifølge Bo Odgaard blandt andet, at det generelt høje aktivitetsniveau i byggebranchen har skabt store problemer med at finde dygtige folk:
”Der er tegn på, at der er ved at opstå flaskehalse på Sjælland og især Midtjylland, hvor der er støvsuget for god arbejdskraft til el- og VVS-branchen. Det bremser væksten og kan også være med til at forklare, at bundlinjerne generelt ikke gå frem lige nu. For mange virksomheder er mangel på hænder den største trussel fremadrettet”, siger han.
Ifølge Bo Odgaard er den enkelte virksomhed nødt til at øge sit fokus på at tiltrække medarbejdere for at kunne klare sig i kampen om de dygtigste af slagsen:
”For at tiltrække og fastholde medarbejdere er det vigtigt, at virksomhederne investerer mere i ledelse og attraktive rammer for medarbejderne i form af fleksibilitet og medarbejderpleje”.
Deloittes Installatøranalyse er udført i oktober 2017.
- EL