Installatørernes indtjening daler midt i bygge-optur

Det er fortsat de store el- og VVS-virksomheder med flere end 100 ansatte, der har svært ved at skabe tilfredsstillende indtjening, viser ny undersøgelse fra Deloitte.

"Det bemærkelsesværdige er, at indtjeningen som gennemsnit falder midt i en periode med et højt tempo i byggeriet”, siger Bo Odgaard fra Deloitte. Arkivfoto..

Det høje tempo i byggeriet har svært ved for alvor at slå igennem på bundlinjen hos landets installatører, hvor den gennemsnitlige indtjening pr. medarbejder er faldet fra 50.000 kroner pr. medarbejder i 2015 til 47.000 kroner i 2016. Det viser en analyse fra Deloitte, der har gennemgået regnskaberne for cirka 1.500 el- og VVS-virksomheder.

Læs også: Den teknologiske udvikling vender op od ned på elektrikeres hverdag

Store virksomheder tjener kun en tredjedel
Det er især de store virksomheder, der har betydelige problemer med at komme i nærheden af de indtjeningsniveauer, som de mindre lykkes med. Således tjener virksomheder med over 100 ansatte kun en tredjedel af de mindre virksomheder:

”Det går godt for mange installatører især på VVS-området, mens elektrikerne halter lidt bagefter i 2016. Det bemærkelsesværdige er, at indtjeningen som gennemsnit falder midt i en periode med et højt tempo i byggeriet”, siger Bo Odgaard, der leder Deloittes branchegruppe for installationsbranchen, og fortsætter:

”Og så er det tankevækkende, at de store virksomheder fortsat ikke kan få indtjeningen op på samme niveauer som de små virksomheder”.

Han peger på, at der blandt de større virksomheder faktisk er den gode nyhed, at der i gruppen af mellemstore virksomheder med 51-100 ansatte har været en flot fremgang:

”Der er langt mellem underskuddene for virksomheder med 50-100 ansatte, og mange af dem er i gang med en professionalisering på mange fronter”, siger Bo Odgaard.

Læs også: Deloitte: Tilfredshed med landets håndværkere

Flaskehalse bremser væksten
Bag den kedelige udvikling gemmer sig ifølge Bo Odgaard blandt andet, at det generelt høje aktivitetsniveau i byggebranchen har skabt store problemer med at finde dygtige folk:

”Der er tegn på, at der er ved at opstå flaskehalse på Sjælland og især Midtjylland, hvor der er støvsuget for god arbejdskraft til el- og VVS-branchen. Det bremser væksten og kan også være med til at forklare, at bundlinjerne generelt ikke gå frem lige nu. For mange virksomheder er mangel på hænder den største trussel fremadrettet”, siger han.

Ifølge Bo Odgaard er den enkelte virksomhed nødt til at øge sit fokus på at tiltrække medarbejdere for at kunne klare sig i kampen om de dygtigste af slagsen:

”For at tiltrække og fastholde medarbejdere er det vigtigt, at virksomhederne investerer mere i ledelse og attraktive rammer for medarbejderne i form af fleksibilitet og medarbejderpleje”.

Deloittes Installatøranalyse er udført i oktober 2017.

- EL

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup