Installatørpanelet om energikrisen og ordrebogen
Hvordan påvirker energikrisen din forretning? Installatørpanelet giver en række svar.
Thomas Scharbau, KNX Solutions, Kongens Lyngby: Kraftig interesse for energistyring
Vi oplever kraftig interesse for løsninger og optimeringer af styringer, der kan reducere energiforbruget. Alene inden for de næste 14 dage skal vi give tilbud på løsninger til fire store erhvervskunder, der alle har en form for intelligent styring, men gerne vil have den optimeret, så virksomhederne styrer energiforbruget endnu mere præcist og nuanceret. Det kan for eksempel være dagslysregulering; opdeling af bygningen i sektioner; aktivering af stand-by-strøm, når alarm bliver tilkoblet og så videre. Målet er at reducere unødvendig brug af strøm og varme. Én kunde ønsker for eksempel at nedsætte temperaturen i kontorbygningen til 17 grader i weekenden. Vi kan konstatere, at tilbagebetalingstiderne på styringsløsninger er faldet med en faktor to til tre.
Læs også: Installatørpanelet: Hvordan skal badeværelserne se ud i dag?
Claus Pinholt, Pinholt Elinstallationer Aps, Lemvig: Stor efterspørgsel på energiløsninger
Vi oplever stor efterspørgsel på flere temperaturfølere på varmeanlæg, energioptimering af CTS-anlæg, solceller og varmepumper. Solceller og varmepumper er desværre vanskelige at levere, fordi leverandørerne og vi ikke kan følge med efterspørgslen. Der er generelt meget at komme efter hos kunderne i form af energibesparelser, mange opgaver munder ud i besparelse fra 10-40 procent. Jeg vil gætte på at 50-70 procent af alle henvendelser p.t. handler om energibesparelse i et eller andet omfang. Bygningsautomatik er et stærkt værktøj dertil, og i næste uge skal vi installere flere følere og regulere et CTS-anlæg i en kommunal bygning, så bygningen med sikkerhed overholder regeringens nye krav om maksimalt 19 grader. Vi oplever også interesse for lysstyring.
Læs også: Installatørpanelet: Stort potentiale i energi
Jesper Thomsen, Roskilde Fjordens El A/S, Gundsømagle: Luft-til-luft er populært
Vi får mange forespørgsler på luft-til-vand varmepumper, husstandsvindmøller og solceller. Det er dog ikke noget, vi selv tilbyder, så det har ikke direkte betydning for vores forretning. Vi installerer mange luft-til-luft varmepumper, som mindre erhvervsbygninger og private anvender som en supplerende energikilde til for eksempel naturgas. Installationen er forholdsvis billig, og opvarmningen er billigere end gas. Vi holder selv til i lejede lokaler i Gundsømagle, hvor opvarmningen sker med naturgas. Her er naturgasfyret slukket, og vi opvarmer i stedet med to luft-til-luft varmepumper – og det forventer vi at gøre hele vinteren. Vi optimerer også på vores egen varebilskørsel. Vi overvejer dog ikke skift til elbiler, da det vil være for kompliceret.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om energioptimering januar 2023