Installationsvirksomheder halter efter den digitale udvikling

Tekniske installationsvirksomheder risikerer at miste store markedsandele til andre aktører, hvis de ikke prioriterer den digitale kompetenceudvikling højere. De nye aktører kan være it-branchen, store producenter, der springer installatørleddet over eller helt andre aktører. Advarslen kommer fra konsulent i Dansk El-Forbund.

Der er en fare for, at fremtidens mange dataanalyseopaver i forbindelse med bygningsinstallationer og ladestandere bliver varetaget af medarbejdere fra it-branchen og ikke af elektrikere og elinstallatører, mener Martin Mortensen. Foto: Dansk El-Forbund. .

IoT, bygningsautomatik, smarthome, sikkerhed, Word, Excel, sagsstyring, tidsregistrering, ordrestyring, dataanalyser. Digitaliseringen er her, der og allevegne for alle virksomheder, aktører, ledere og medarbejdere inden for tekniske installationer. Det gælder i den interne virksomhedsdrift, hvor alle arbejds- og informationsprocesser gradvist bliver overtaget af specialiserede it-værktøjer, der ofte er skræddersyet til installations- og byggevirksomheders behov og kendetegn.

Det gælder også eksternt, hvor flere og flere produkter bliver koblet på et net og kan styres med en smartphone eller en tablet, og hvor et stigende antal installationer kommunikerer via nettet med andre installationer. Bygninger bliver udstyret med et stigende antal sensorer, der skal overvåge, hvor mange mennesker, der er i en bygning eller et lokale – fordi indeklima og temperatur skal reguleres, fordi sikkerhedsovervågningen har gavn af det eller noget helt tredje.

LÆS OGSÅ: It-værktøjer giver højere kvalitet i arbejdet

Installatør har fået en snak med Martin Mortensen, der er teknisk konsulent hos Dansk El-Forbund: ”Elbranchen er i fuld gang med at forandre sig. Vi går groft sagt fra at have trukket kabler til at gennemføre dataanalyser. Det er en udvikling, der allerede er startet, og som vil foregå de næste mange år”, fortæller han og tilføjer: ”Der er mange forretningsmuligheder i digitale installationsløsninger, ligesom der er meget store muligheder for at drive en mere effektiv og lønsom installationsforretning med digitale driftsværktøjer. Der er også installationsvirksomheder, som ligger sig i selen for at følge med udviklingen. Men vi må konstatere, at flertallet af installationsvirksomhederne er afventende. De vil gerne tale om behov for nye uddannelser, men når det kommer til reelt at sende medarbejdere på nyudviklede uddannelser i for eksempel bygningsautomatik, så undlader de at sende sine medarbejdere afsted.

Vi går groft sagt fra at have trukket kabler til at gennemføre dataanalyser. Det er en udvikling, der allerede er startet, og som vil foregå de næste mange år.

Martin Mortensen

Investeringsvilligheden er begrænset
Han mener, der helt generelt hersker en mangel på villighed til at investere i udvikling af medarbejderkompetencer i mange – men ikke i alle - installationsvirksomheder, og han påpeger, at det kan vise sig at være farlig strategi. Han nævner smarthome-markedet som et eksempel, hvor aktører som Ikea, Lidl og Philips Hue har udviklet forbrugerprodukter, som forbrugerne selv kan købe og installere uden brug af installatører. Et andet eksempel er ISS Facility Management, der har taget markedsandele inden for drifts- og vedligeholdsopgaver fra installatørerne, fordi de formår at industrialisere deres ydelser og tilbyde færdige og let overskuelige ydelsespakker for kunderne.

”Den nye teknologidagsorden vil sammen med den grønne omstilling, som indeholder store mængder elektrificering, drive markedsudviklingen inden for tekniske installationer de kommende år. Det er ikke til at komme udenom, at det kræver massiv investering i kompetenceudvikling. I Dansk El-Forbund oplever vi, at mange af vores medlemmer gerne vil videreuddanne sig, men at deres arbejdsgivere afventer og begrænser sig til de lovpligtige kurser”, fortæller Martin Mortensen.

LÆS OGSÅ: It-værktøjer kan forbedre din bundlinje kraftigt

Dataanalyser og cybersikkerhed
IoT og 5G vil skabe store opsamlinger af data, og de data skal håndteres og analyseres, så de kan blive brugbare og danne grundlag for de rette beslutninger. Ladestandere bliver intelligente, ligesom bygninger og boliger bliver ”smarte” og genererer masser af data. Martin Mortensen forventer, at mange elektrikere i fremtiden kan komme til at beskæftige sig med dataanalyser og cybersikkerhed, og at de på den måde skifter kabel-værktøjet ud med en computer som det primære arbejdsredskab.

”Men der er en fare for, at fremtidens mange dataanalyseopaver i forbindelse med bygningsinstallationer og ladestandere bliver varetaget af medarbejdere fra it-branchen og ikke af elektrikere og elinstallatører. Det vil være et tab for elektriker- og installationsfeltet”, fortæller han.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup