Installationsvirksomheder halter efter den digitale udvikling

Tekniske installationsvirksomheder risikerer at miste store markedsandele til andre aktører, hvis de ikke prioriterer den digitale kompetenceudvikling højere. De nye aktører kan være it-branchen, store producenter, der springer installatørleddet over eller helt andre aktører. Advarslen kommer fra konsulent i Dansk El-Forbund.

Der er en fare for, at fremtidens mange dataanalyseopaver i forbindelse med bygningsinstallationer og ladestandere bliver varetaget af medarbejdere fra it-branchen og ikke af elektrikere og elinstallatører, mener Martin Mortensen. Foto: Dansk El-Forbund. .

IoT, bygningsautomatik, smarthome, sikkerhed, Word, Excel, sagsstyring, tidsregistrering, ordrestyring, dataanalyser. Digitaliseringen er her, der og allevegne for alle virksomheder, aktører, ledere og medarbejdere inden for tekniske installationer. Det gælder i den interne virksomhedsdrift, hvor alle arbejds- og informationsprocesser gradvist bliver overtaget af specialiserede it-værktøjer, der ofte er skræddersyet til installations- og byggevirksomheders behov og kendetegn.

Det gælder også eksternt, hvor flere og flere produkter bliver koblet på et net og kan styres med en smartphone eller en tablet, og hvor et stigende antal installationer kommunikerer via nettet med andre installationer. Bygninger bliver udstyret med et stigende antal sensorer, der skal overvåge, hvor mange mennesker, der er i en bygning eller et lokale – fordi indeklima og temperatur skal reguleres, fordi sikkerhedsovervågningen har gavn af det eller noget helt tredje.

LÆS OGSÅ: It-værktøjer giver højere kvalitet i arbejdet

Installatør har fået en snak med Martin Mortensen, der er teknisk konsulent hos Dansk El-Forbund: ”Elbranchen er i fuld gang med at forandre sig. Vi går groft sagt fra at have trukket kabler til at gennemføre dataanalyser. Det er en udvikling, der allerede er startet, og som vil foregå de næste mange år”, fortæller han og tilføjer: ”Der er mange forretningsmuligheder i digitale installationsløsninger, ligesom der er meget store muligheder for at drive en mere effektiv og lønsom installationsforretning med digitale driftsværktøjer. Der er også installationsvirksomheder, som ligger sig i selen for at følge med udviklingen. Men vi må konstatere, at flertallet af installationsvirksomhederne er afventende. De vil gerne tale om behov for nye uddannelser, men når det kommer til reelt at sende medarbejdere på nyudviklede uddannelser i for eksempel bygningsautomatik, så undlader de at sende sine medarbejdere afsted.

Vi går groft sagt fra at have trukket kabler til at gennemføre dataanalyser. Det er en udvikling, der allerede er startet, og som vil foregå de næste mange år.

Martin Mortensen

Investeringsvilligheden er begrænset
Han mener, der helt generelt hersker en mangel på villighed til at investere i udvikling af medarbejderkompetencer i mange – men ikke i alle - installationsvirksomheder, og han påpeger, at det kan vise sig at være farlig strategi. Han nævner smarthome-markedet som et eksempel, hvor aktører som Ikea, Lidl og Philips Hue har udviklet forbrugerprodukter, som forbrugerne selv kan købe og installere uden brug af installatører. Et andet eksempel er ISS Facility Management, der har taget markedsandele inden for drifts- og vedligeholdsopgaver fra installatørerne, fordi de formår at industrialisere deres ydelser og tilbyde færdige og let overskuelige ydelsespakker for kunderne.

”Den nye teknologidagsorden vil sammen med den grønne omstilling, som indeholder store mængder elektrificering, drive markedsudviklingen inden for tekniske installationer de kommende år. Det er ikke til at komme udenom, at det kræver massiv investering i kompetenceudvikling. I Dansk El-Forbund oplever vi, at mange af vores medlemmer gerne vil videreuddanne sig, men at deres arbejdsgivere afventer og begrænser sig til de lovpligtige kurser”, fortæller Martin Mortensen.

LÆS OGSÅ: It-værktøjer kan forbedre din bundlinje kraftigt

Dataanalyser og cybersikkerhed
IoT og 5G vil skabe store opsamlinger af data, og de data skal håndteres og analyseres, så de kan blive brugbare og danne grundlag for de rette beslutninger. Ladestandere bliver intelligente, ligesom bygninger og boliger bliver ”smarte” og genererer masser af data. Martin Mortensen forventer, at mange elektrikere i fremtiden kan komme til at beskæftige sig med dataanalyser og cybersikkerhed, og at de på den måde skifter kabel-værktøjet ud med en computer som det primære arbejdsredskab.

”Men der er en fare for, at fremtidens mange dataanalyseopaver i forbindelse med bygningsinstallationer og ladestandere bliver varetaget af medarbejdere fra it-branchen og ikke af elektrikere og elinstallatører. Det vil være et tab for elektriker- og installationsfeltet”, fortæller han.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025