Intelligent styring kan blive et krav
Regeringens energirenoveringsstrategi lægger op til, at der på sigt indføres et lovkrav om styring af installationerne i bygninger.
Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil ifølge regeringens Strategi for energirenovering af bygninger, der blev fremlagt i maj, undersøge og overveje, om der skal indføres et krav om automatisering og styring af installationer i bygninger.
Målet er at skabe endnu mere energieffektive bygninger, og Energistyrelsen er allerede gået i gang med en analyse af mulighederne for at opgradere effektivitetskravene til elforbrugende installationer.
Energistyrelsen er i færd med at revidere bygningsreglementet med henblik på, at et nyt skal træde i kraft i 2015. Der er nedsat en teknisk følgegruppe med repræsentanter fra byggebranchen, hvor mulighederne for at indføre krav om automation og intelligent styring skal drøftes i løbet af efteråret, siger Mette Odgaard Mylin, der er kontorchef for byggeri og energieffektivisering i Energistyrelsen.
Strategi for energirenoveringer i bygninger
Regeringens Strategi for energirenoveringer i bygninger er bygget op med 21 initiativer, som skal forbedre indsatsen inden for fire hovedområder:
Initiativer og krav, som rammer alle typer bygninger,
Initiativer målrettet enfamiliehuse,
Initiativer målrettet flerfamiliehuse, offentlige bygninger og erhvervsbygninger
En række uddannelses- og kompetence-initiativer.
Strategien rummer ikke nye tilskuds- eller incitamentsordninger, men skal udbrede kendskabet til de allerede eksisterende fordele ved energirenovering.
Samspil og totaløkonomi
Energistyrelsens undersøgelse fokuserer på totaløkonomi og installationernes samspil, så unødvendigt energiforbrug undgås.
Vi kigger blandt andet på, hvad konsekvenserne er ved indførelse af krav om automatisering og styring af installationer. Herunder ser vi på de tekniske installationers automatik samt på, hvordan de indreguleres og idriftsættes, altså det, der også kaldes commissioning, forklarer Mette Odgaard Mylin.
Undersøgelsen skal altså klarlægge om commissioning altid er en omkostningseffektiv og energibesparende proces at benytte, og om det også er hensigtsmæssigt at indføre et krav til større bygninger med komplicerede installationer.
Smart grid-potentiale skal analyseres
Regeringens energirenoveringsstrategi indeholder også flere afsnit om Smart grid, som bliver udråbt til et vigtigt redskab til at reducere afhængigheden af fossil energi. Strategien lægger blandt andet op til, at der skal gennemføres yderligere analyser af samspillet mellem installationer i bygninger og den nyeste Smart grid-teknologi.
Det skal ske for at finde frem til, hvordan elsystemet bliver mere fleksibelt, så det danske kan absorbere store mængder vedvarende vindenergi.
Når Energistyrelsen har færdiggjort analysen, skal den bruges til at vurdere, om der skal indføres Smart grid-krav til installationer i bygningsreglementet i 2015.