Intelligent styring kan blive et krav

Regeringens energirenoveringsstrategi lægger op til, at der på sigt indføres et lovkrav om styring af installationerne i bygninger.

Regeringens ”Strategi for energirenovering af bygninger” konkluderer, at det skal undersøges, om der er basis for at indføre et lovkrav om styring og automation i bygninger..

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil ifølge regeringens ”Strategi for energirenovering af bygninger”, der blev fremlagt i maj, undersøge og overveje, om der skal indføres et krav om automatisering og styring af installationer i bygninger.

Målet er at skabe endnu mere energieffektive bygninger, og Energistyrelsen er allerede gået i gang med en analyse af mulighederne for at opgradere effektivitetskravene til elforbrugende installationer.

”Energistyrelsen er i færd med at revidere bygningsreglementet med henblik på, at et nyt skal træde i kraft i 2015. Der er nedsat en teknisk følgegruppe med repræsentanter fra byggebranchen, hvor mulighederne for at indføre krav om automation og intelligent styring skal drøftes i løbet af efteråret”, siger Mette Odgaard Mylin, der er kontorchef for byggeri og energieffektivisering i Energistyrelsen.

Strategi for energirenoveringer i bygninger

Regeringens ”Strategi for energirenoveringer i bygninger” er bygget op med 21 initiativer, som skal forbedre indsatsen inden for fire hovedområder:

• Initiativer og krav, som rammer alle typer bygninger,

• Initiativer målrettet enfamiliehuse,

• Initiativer målrettet flerfamiliehuse, offentlige bygninger og erhvervsbygninger

• En række uddannelses- og kompetence-initiativer.

Strategien rummer ikke nye tilskuds- eller incitamentsordninger, men skal udbrede kendskabet til de allerede eksisterende fordele ved energirenovering.

Samspil og totaløkonomi
Energistyrelsens undersøgelse fokuserer på totaløkonomi og installationernes samspil, så unødvendigt energiforbrug undgås.

”Vi kigger blandt andet på, hvad konsekvenserne er ved indførelse af krav om automatisering og styring af installationer. Herunder ser vi på de tekniske installationers automatik samt på, hvordan de indreguleres og idriftsættes, altså det, der også kaldes commissioning”, forklarer Mette Odgaard Mylin.

Undersøgelsen skal altså klarlægge om commissioning altid er en omkostningseffektiv og energibesparende proces at benytte, og om det også er hensigtsmæssigt at indføre et krav til større bygninger med komplicerede installationer.

Smart grid-potentiale skal analyseres
Regeringens energirenoveringsstrategi indeholder også flere afsnit om Smart grid, som bliver udråbt til et vigtigt redskab til at reducere afhængigheden af fossil energi. Strategien lægger blandt andet op til, at der skal gennemføres yderligere analyser af samspillet mellem installationer i bygninger og den nyeste Smart grid-teknologi.

Det skal ske for at finde frem til, hvordan elsystemet bliver mere fleksibelt, så det danske kan absorbere store mængder vedvarende vindenergi.

Når Energistyrelsen har færdiggjort analysen, skal den bruges til at vurdere, om der skal indføres Smart grid-krav til installationer i bygningsreglementet i 2015.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

03.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Populære LED lysskinne i nye udgaver med lav blænde

03.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt samarbejde skal accelerere CO2-venlige løsninger i Danmarks el-infrastruktur

03.04.2025Installator.dk

Regeringen klar med indgreb mod brodne kar blandt elselskaberne

02.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[EKSTRA BONUS] Gør et kup – og få et påskeæg med i købet!

01.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

LIVE FRA LAGERET: Se hvad Alcadon sendte ud en solskinsformiddag i april

01.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Filtrerede RJ45 jackstik

30.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Hvad er "The Enoc Way"?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup