IoT-markedet for smarte erhvervsejendomme i kraftig vækst

I den seneste rapport om det globale marked for Internet of Things i kommercielle bygninger (BIoT) oplyser markedsanalysevirksomheden Memoori, at markedet kom sig hurtigt efter pandemiens udbrud. Væksten i 2021 udgjorde 21 procent i forhold til 2019. Dermed blev der opnået et globalt salg på godt 47 milliarder dollars.

Pandemien har vist vigtigheden af effektive BIoT-løsninger. For eksempel viste det sig at være af stor betydning via fjernadgang til netværk og enheder at kunne overvåge og konfigurere funktioner i ejendomme. Foto: Arkivfoto.

Rapporten, som kan bestilles hos AR Media International (se fodnote med link nedenfor), er på 265 sider og har titlen: "The Internet of Things in Commercial Buildings 2022 to 2027" med underoverskriften: "Marked prospects, impacts & opportunities".

Analytikere forudser, at markedet vil have en gennemsnitlig årlig vækst på 12 procent fra 47,07 milliarder dollars i 2021 til en forventet omsætning på 92,88 milliarder dollars i 2027.

Rapporten fremhæver også en prognose for vækst i antallet af opkoblede IoT-enheder i kommercielle smarte bygninger, som forventes at vokse med et gennemsnit på 11,1 % årligt i prognoseperioden fra 1,264 milliarder i 2021 til over 2,5 milliarder i 2027.

Mod åbne standarder

Building Internet of Things (BIoT)-markedet er i kraftig udvikling. Hvor der tidligere var fokus på at levere de nødvendige teknologier indenfor BIoT-hardware, såsom enheder, sensorer og opkoblinger, går tendensen nu i retning mod en overgang til mere resultatbaserede og analysedrevne applikationer. Der er en stigende industriel påvirkning mod at forbedre værdien af data genereret af BIoT gennem forbedret systemintegration, i modsætning til begrænsede, isolerede systemer.

LÆS OGSÅ: Danskerne er for alvor begyndt at spare på vand og energi

For at opnå dette i bygninger anbefales i stigende grad en lagdelt, horisontal systemarkitektur, der anvender åbne standarder, åbne protokoller og ikke-proprietære løsninger. Integrerede bygningsnetværk, systemer, sensorer, enheder og cloud-baseret software til en robust og sikker arkitektur er en stærk tendens.

At sikre, at alle komponenter kan kommunikere med hinanden og fungere som en sammenhængende helhed i stedet for at være begrænset som isolerede systemer, er således en overordnet tendens. For at opnå dette går man mere og mere ind for en stadig mere lagdelt, horisontal systemarkitektur, der understøtter leveringsalternativer på en struktureret måde.

Den digitale BIoT-kløft

Pandemien har vist vigtigheden af effektive BIoT-løsninger. For eksempel viste det sig at være af stor betydning via fjernadgang til netværk og enheder at kunne overvåge og konfigurere funktioner i ejendomme. Hvor teknologien ikke var på plads, var store, potentielle effektivitetsgevinster hæmmet. Det førte i mange tilfælde til spild af energi på opvarmning af stort set tomme bygninger. Mens belægningen i kontorbygninger faldt til næsten nul i nogle lande, faldt energiforbruget kun med 10-15 procent.

Komplekst konkurrencelandskab

Det konkurrencemæssige landskab for BIoT er stadig utroligt komplekst og varieret. Niveauet af fragmentering kan tjene som en kilde til forvirring og frustration for købere, hvor mange udbydere af punktløsninger og platforme kæmper om opmærksomhed. Førende udbydere af platformsløsninger begynder dog at dukke op, og brugerbasen ser formentlig ud til at samle sig omkring et mere begrænset antal platformsudbydere, da leverandører, som ikke er i stand til at opretholde en bæredygtig brugerbase, er tvunget til at fusionere eller trække sig fra markedet.

LÆS OGSÅ: Smart teknologi skjuler alle installationer bag badeværelsesvæggen

Analytikere ser også en større grad af samarbejde mellem IT- og OT-verdenen (Operational Technology). Et stigende antal leverandører er samlet omkring cloud-løsninger fra store it-virksomheder som Amazon og Microsoft. Dette skulle lette udviklingen af "platformsøkosystemer", hvor dataudveksling, innovation og forsyningskædepartnerskaber forenkles med fælles dataudvekslingsværktøjer og -metoder.

-AKJ

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup