Jobindex: Drop kravet om motiverede ansøgninger
Tiden er løbet fra den motiverede ansøgning for rigtig mange faggrupper, mener Kaare Danielsen, der er direktør for Jobindex. Det skyldes også, at trafikken i dag i høj grad kommer fra mobiltelefoner, der egner sig bedst til de korte formater.
”Vi er begyndt at opfordre til, at man dropper den motiverede ansøgning. Vi kan også se, at der er mange arbejdsgivere, der slet ikke læser dem – eller i hvert fald først læser CV´et og så kun ansøgningen, hvis de finder ansøgeren kvalificeret,” siger Kaare Danielsen, der er adm. direktør for Jobindex - Danmarks største jobportal.
Cirka halvdelen af de ansøgninger, som ansøgere bruger langt tid på at skrive, bliver ifølge direktøren aldrig læst. Og jo flere spørgsmål og krav man stiller, jo flere skræmmer man væk.
Jobindex har med oprettelsen af deres QuickApply gjort det nemt og hurtigt at ansøge et job fra en mobiltelefon.
”Hvis man som arbejdsgiver så gerne vil have svar på en masse spørgsmål eller en motiveret ansøgning, så kan man jo skrive til folk bagefter og bede det svare på nogle spørgsmål, tage en test eller fortælle lidt mere om dem selv. Det vil folk meget hellere,” siger direktøren.
Ifølge Kaare Danielsen er den simple metode, hvor man blot beder ansøgeren om at svare på nogle få spørgsmål ved afkrydsning en rigtig god idé, specielt hvis det er folk, der er svære at finde.
”Når vi rekrutterer it-folk, har vi også droppet kravet om den lange motiverede ansøgning. I de tilfælde beder vi dem bare om at ringe. Hvis de lyder interessante kan vi invitere dem til samtale bagefter. Men vi skal ikke risikere at miste dem ved at bede om en ansøgning først,” siger han.
Det gælder for mange faggrupper, at de ikke nødvendigvis er så stærke skriftligt.
”Elektrikere kan være en af grupperne, it-folk en anden. Men det er jo fuldstændig ligegyldigt, om de kan skrive en god ansøgning uden stavefejl. Det er jo ikke det, man skal bruge som elektriker.
Og det fortæller jo heller ikke arbejdsgiveren, om man er en god elektriker, fordi man kan skrive en ansøgning.
Nu kan ChatGPT skrive ansøgningen
I flere store virksomheder er der bare det problem, at der sidder en HR-afdeling, der går meget op i, om man kan stave og sætte kommaer rigtigt. De har svært ved at vurdere, om ansøgeren kan programmere. Så er det andet nemmere.
Og hvis kravet er en motiveret ansøgning, tilbyder både Jobindex og andre jobportaler nu hjælp til at forfatte ansøgningen ved hjælp af kunstig intelligens.
”Vi har lanceret noget, vi kalder AI Apply Help, hvor vi bruger ChatGPT til at skrive et udkast til en motiveret ansøgning, som man så kan rette til bagefter. Men man kan være sikker på, at ChatGPT genererer en sproglig flot ansøgning uden stavefejl,” siger Kaare Danielsen, der samtidig er erkender, at det kan være med til at gøre den motiverede ansøgning endnu mindre relevant.
Video skal bruges med omtanke
Flere virksomheder har forsøgt sig med video-ansøgninger, hvor folk i stedet for at skrive en motiveret ansøgning skulle fortælle om sig selv på video.
Jobindex købte på et tidspunkt et firma, der havde forsøgt sig med at lave video interviews. De have en idé om, at mange ikke var så glade for at skrive ansøgninger, men hellere ville optage en video af sig selv, fordi det var nemmere.
”Men erfaringerne viste, at folk opfattede det som skræmmende at skulle ansøge ved at optage en video af sig selv. Hele 40 pct. faldt fra, når de opdagede, at de skulle optage en video for at ansøge. I stedet gjorde de det meget nemt at søge – og når de så havde søgt, blev de mest oplagte kandidater bedt om at optage en video af sig selv, hvor de svarede på tre konkrete spørgsmål. Det var der hele 99 pct. der gjorde,” fortæller Kaare Danielsen.
”Derfor er det vores anbefaling at vente med at bede ansøgeren om at deltage i en test eller sende en motiveret ansøgning til næste step. Start med at gøre det rigtig nemt at søge stillingen,” siger direktøren.